Victoria om den svåra tiden: En väldig prestationsångest

Victoria om den svåra tiden: En väldig prestationsångest
Annons

victoria-svt

Kronprinsessan Victoria berättade igår om den svåra tiden med ätstörningar i en tv-dokumentär. Men också om hur tacksam hon är för de erfarenheter hon fått.

I dokumentären “Kronprinsessan och kungariket” på SVT igår berättade Victoria öppet om bland annat sin tunga tid med anorexi.
– Men idag är jag tacksam för de erfarenheterna, säger Victoria.
Enligt hennes gamla lärare Louise Dinkelspiel var Victoria redan i skolan en väldigt ambitiös person, ibland kanske för ambitiös för sitt eget bästa. På frågan om det var hennes stora krav på sig själv som kanske låg bakom att anorexin slog till svarar kronprinsessan:
– Ja det skulle jag nog kunna säga, en väldig prestationsångest. Man växer upp och man blir kanske förvirrad också över var man står, just i sig själv, en obalans…

Annons

Kronprinsessan Victoria 1997.
Kronprinsessan Victoria 1997.

Fick hjälp i USA

Tidningsskriverierna 1997 då tidningen Se & Hör hade ett bildmontage där man monterat en bild på Victorias huvud på Victoria Silvstedts baddräktsklädda kropp gjorde inte saken bättre. Hennes ätstörningar ledde till slut till att hon lämnade Uppsala och åkte till Yale i USA där hon fick hjälp. Hon stannade där i två år och läste konst, statskunskap och språk på colleget.
– Det kändes bra att åka dit, säger Victoria. Det är en tid som stärkt mig och idag är jag tacksam för de erfarenheterna gör att jag idag kan identifiera mig med många som mår dåligt på olika sätt. Jag kan hjälpa till på ett sätt som jag inte skulle ha kunnat om jag inte upplevt en svår tid själv.

Annons

“Man vänjer sig”

Apropå att i hela sitt liv ha stått i strålkastarljuset säger hon:
– Jag tror att man vänjer sig. Det finns ju stunder som man kanske helst skulle vilja slippa men man vänjer sig.
Men har det nån gång funnits en känsla av “Tänk om jag slapp”?
– Jag har haft perioder i mitt liv då jag inte mått så bra och då har det kanske varit en extra ansträngning och påfrestande att känna det ansvaret, men inte på det seriösa sättet. Nej, jag har alltid känt en oerhörd lojalitet till ämbetet och till uppgiften, till rollen och kallet, säger Victoria i dokumentären.

Av Ann-Sofie Lundin
Foto: Faksimil svt.se, IBL


Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

13 kommentarer till “Victoria om den svåra tiden: En väldig prestationsångest”

 1. Louise N skriver: 8 juni, 2010

  Bara jag som tänkte på hur otroligt vacker kronpinsessan vart under intervjun? Åh, va jag längtar till bröllopet nu… 🙂


 2. nina skriver: 8 juni, 2010

  🙂 Ja, hon var vacker, och nu är det inte länge till.
  Men vad gullig hon var som liten! Vilken sötnos 😀
  Ska följa brölloppet hela dagen – även om det först börjar på eftermiddagen…


 3. mb skriver: 8 juni, 2010

  Intervjun med Victoria var ok men att tvinga ja-sägarna runt henne att tala om positiva och negativa drag hos guldkalven blev lite komiskt. Louise Dinkelspiel slog nästan knut på sig själv när det gällde att prisa sin elev men frös till is när reporten frågade om negativa sidor. Varpå hon tänkte länge och sen levererade att “hon möjligen var för ambitiös”. Ungefär det svar man rekommenderas ge på en anställningsintevju tilllfrågad om sina negativa sidor…


 4. Capricorn82 skriver: 8 juni, 2010

  Jeg syns hun er modig, vakker og meget klok. Sverige, dere får en fantastisk dronning en vakker dag


 5. inger larsen skriver: 8 juni, 2010

  Ja jag längtar oxå.Skall oxå följa det på tv hela dagen.Man får handla på fredagen.Och så får det bli kallskuret till middag den 19juni.För då sitter jag fastspikad vid tven.
  Dom är så fina tillsammans .Hoppas att dom får många fina år tilsammans.


 6. laila øksneslaila47 skriver: 8 juni, 2010

  For en strålende vakker og intelligent kronprinsesse Sverige har! Jeg gleder meg til å se bryllupet på TV.


 7. Solbritt Hansson skriver: 8 juni, 2010

  Jag önskar Victoria o Daniel all lycka o välgång. Dom är så perfekta tillsammans, Hoppas dom får många lyckliga år tillsammans


 8. MartinzzonSvenskDamtidning skriver: 8 juni, 2010

  Ser verkligen fram emot den 19 juni
  Önskar Victoria o Daniel ett lyckligt
  liv tillsammans


 9. Ippe skriver: 8 juni, 2010

  Vet någon vad de oerhört vackra örhängena har för ursprung?


 10. Jenny skriver: 8 juni, 2010

  Åh prestationsångest är inte alltid så kul att ha. I allafall inte i relation till studier…
  Ja ibland kan man vara för ambitiös för sitt bästa och ta på sig mkt arbete själv, när andra inte har tid att ta ansvar.
  Det är som kronprinsessan säger man vänjer sig. Det finns ju stunder som man kanske helst skulle vilja slippa men man vänjer sig. Stackars kronprinsessan kan ju aldrig kännas som hon är ledig eller har semester… Tillskillnad från lillsessan är hon lite mer pålitlig och plikttrogen i sitt arbete 🙂


 11. Pia skriver: 9 juni, 2010

  Det är härligt att se Victoria nu, jämfört med den magra, hålögda och olyckliga flicka hon var före USA-resan. Jag minns än hennes glädje över att kunna ta en kopp kaffe eller köpa sig en glass helt anonym. Det är förfärligt att ha det på det sättet. Det får mig att fundera över om det är värt att ha en monarki, trots allt. Ingen människa borde behöva stå ut med en sådan livssituation. Men nu får hon i alla fall gifta sig med den man hon älskar och som vill stå vid hennes sida. Det var ju för väl.


 12. Madeleine skriver: 9 juni, 2010

  Jag håller helt med Pia #11.

  Kunde inte ha sagt det bättre själv…det är ett omänskligt system som tvingar barn att redan som nyfödda utsättas för massmedial exponering. Vartenda steg de sedan tar dokumenteras, och allt de säger och gör analyseras och kritiseras. Tänk att aldrig kunna gå på stan, slinka in på ett kafé eller äta en glass utan att bli förevigad och se bilderna i varenda blaska. Tänk att aldrig kunna slappna av helt och vara riktigt naturlig, utan att alltid behöva tänka på hur man för sig…nej, jag är evinnerligt tacksam att jag inte är född kunglig!


 13. shirenshirday.blogg.se skriver: 10 juni, 2010

  ingen på jorden kan hata en sån underbara människa ! vi måste vara stolta över henne !

  söt ,smart,hjälpsam = konprinsessan Victoria


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar