Victorias budskap: “Vi måste motverka utanförskap”

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessparet bjöd in till ett seminarium på slottet och Victorias engagerade tal fick många hurrarop.
Annons

Hur ska man lyckas ge unga motivation, förebilder och gemenskap? Ja, den nöten är inte helt lätt att knäcka men Victoria och Daniel vill i alla fall försöka genom sitt arbete med Kronprinsessparets stiftelse.

Annons

Stiftelsens mål är ju som bekant att motverka utanförskap och främja god hälsa för barn och ungdomar och under tisdagen bjöd Victoria och Daniel in till ett seminarium i Bernadottebiblioteket på slottet. Till sin hjälp hade de dessutom med sig ett gäng talare. Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet, berättade till exempel hur man kan stärka motivation hos barn och unga och Yamina Enedahl, tidigare världsrekordhållare i fridykning, talade om sina erfarenheter kring mål, förväntningar och motivation.

Och Victoria ställde sig också i talarstolen med några väl valda ord:

Skolans mål

“För det är faktiskt så att ska vi prata om barns rättigheter så måste vi också prata om utbildning. Om möjligheten att få extra stöd om nu det behövs. Om vi ska motverka utanförskap måste skolan vara en plats för gemenskap. Och om vårt land ska nå sin fulla potential då måste vi också se till att varje enskilt barn har den möjligheten.”

Det var en varm, härlig och engagerad inne på slottet och Victoria och Daniel bjöd sina gäster på afternon tea med kakor och fruktfat. Detta trots att kronprinsessan egentligen hade en rad förberedelser besöket i Wien som pågår just nu. Och prins Daniel – han var lika engagerad han.

– Det är viktigt att ge unga människor hopp om att det finns en bra framtid. Men vi måste också backa upp med bra förutsättningar. Så tack alla ni som engagerar er! Vi kan prata och ha stora visioner, men i slutändan är det genomförandekraften som allt handlar om, sa prinsen samtidigt som åhörarna nickade instämmande.

Läs mer

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

14 kommentarer till “Victorias budskap: “Vi måste motverka utanförskap””

 1. m skriver: 28 november, 2018

  Läxhjälpen är toppen och så innefattar så mycket mer än bara hjälp med läxorna. läxhjälparna blir goda positiva förebilder vilket är minst lika viktigt.


 2. Bror skriver: 28 november, 2018

  Kan man tycka illa om ett enskilt ord? Ja, faktiskt. Och jag har goda skäl för varför man kan det.
  Ordet jag här tänker på är det Schlingmannska nyordet “utanförskap”.
  Från att i valrörelsen 2006 ha betecknat allt elände som följer av socialdemokratisk politik, har termen nu blivit ett ord som kan appliceras på i stort sett allt man inte gillar. Problemet är bara, att ett ord som säger allt, säger ingenting. Och då hjälper det inte att man tar i ända från tårna när man uttalar det.
  Därför tycker jag illa om det ordet. Och det finns flera av samma slag…


 3. ancibetgefeldt skriver: 28 november, 2018

  Hur ska man kunna motverka
  utanförskap???

  Tycker att det bara blir värre och värre i alla åldrar. Mobiler och tekniken har tyvärr förstört en del.
  Vi bryr oss alldeles för lite om varandra! Skrämmande!!!


 4. Helene skriver: 28 november, 2018

  Utbrändhet–ett annat ord som används lika flitigt, ung som gammal blir “utbränd”-Rätt ord: utmattningsdepression eller hjärntrött . Jag vågar skriva att jag tror inte riktigt på alla dessa “utbrända”.– Jag förstår att någon blir arg nu.Varsågod attackera. — När det gäller att hålla i rodret till sitt eget liv är människor ofta totalt handfallen. Har vi glömt att vara kapten i vårt eget liv?
  Kom upp på kommandobryggan ock ta tag i rodret! Inget hav är evigt lugnt.


  1. Saga skriver: 29 november, 2018

   Har Helene någon aktuell forskning att hänvisa till ang påståendet att ”människor ofta är helt handfallna när det kommer till att hålla i rodret till sina egna liv?” Eller är det en iakttagelse, ett fenomen i den egna kretsen?
   Idag har läkarvetenskapen tack och lov god kännedom om vad långvarig stress utan möjlighet till ordentlig återhämtning innebär för människor.
   Inte sällan är det ambitiösa, engagerade, plikttrogna sk A människor som drabbas men även de utan möjlighet att påverka sin situation tillhör de insjuknade.
   För bättre förståelse skickar jag med en länk där två olika(!) specialistläkare lättfattligt förklarar:
   Så reagerar hjärnan och kroppen på stress – Malou Efter tio (TV4) – YouTube
   https://m.youtube.com/watch?v=Si-hlbi2dgU


 5. Helene skriver: 28 november, 2018

  ancibetgefeldt.

  Rätt använt är teknik oumbärligt. –Inom mitt yrkesområde, kan vi hjälpa människor med mera avancerade operationsmetoder idag, vilket leder till mindre smärta i efterförloppet, mindre risk för infektion då vårdtiden kortas. Kortare rehabiliteringstid, m.m.


 6. ancibetgefeldt skriver: 29 november, 2018

  Helene Självklart är tekniken bra inom många områden.Tänker mera åå våra barn och ungdomar , många känner utanförskap! Däran psykisk ohälsa!

  Jag menade att vi människor behöver inte umgås som för 20 år sen. Barnen och föräldrarna är mobilberoende dygnet runt. Punkt!


 7. Bror skriver: 29 november, 2018

  Helene & Saga!
  Ni har rätt båda två! Men ni har något olika utgångspunkt i tacklandet av problemet stress.
  Helene ger uttryck för den “blått politiserade” varianten. Där sägs det handla om “inlärd hjälplöshet” till följd av det s-styrda folkhemmets omhändertagande av individen från vaggan till graven.
  I mer neutrala termer är svårigheterna för många att ta kommando över det egna livet en direkt följd av existerande social under- och överordning. Problemet är således strukturellt och inte i första hand individuellt. I åtgärdsavseende kan därför knappast mer än symptomlindring göras på individplanet
  Den socialpsykologiska forskning som Saga hänvisar till, och vars resultat haft märkligt svårt att få genomslag i debatten, visade för snart ett halvsekel sedan hur inskränkningar i individens möjlighet att själv reglera sin återhämtning via ett generöst karensdagssystem i sjukförsäkringen, på ett antal års sikt gav fullständigt förödande resultat i form av försämrad hälsa för individen (Gardell). Därmed ökade också samhällets kostnader för vård och rehabilitering. Och så har det fortsatt. “Latmasksyndromet” har således inget stöd i forskningen. Det har däremot “stämma-i-bäcken-teorin”.
  För inte alltför många år sedan hölls hjärtinfarkt fram som en uttalad “direktörssjuka”. Orsaken sades vara chefers påstått stora och stressframkallande ansvar. Att mätningar av stresshormoner i blodet visade att LO-medlemmar hade signifikant högre värden än tjänstemän gav inga krigsrubriker i tidningarna. Samma studier visade också att LO-medlemmar behövde mer tid än tjänstemannagrupper för att klara den nödvändiga återhämtningen. Detta gick givetvis ut över andra aktiviteter knutna till exempelvis familj och barn. För att sammanfatta: fattigdom är mer än att pengarna inte räcker till.


  1. Saga skriver: 30 november, 2018

   Tack Bror,
   här delar jag helt och full dina synpunker. Ett fint inlägg från dig.
   Uppfattade Helenes svar på mina synpunkter att jag misstolkat hennes inlägg där hon inte motsäger sig utmattning som möjlig diagnos utan att själva order missbrukas när energinivåerna är låga och vederbörande istället borde ”skärpa sig och ta tag i sitt liv”
   se mitt andra inlägg nedan.


 8. Helene skriver: 29 november, 2018

  Saga.
  Detta du talar om: De högpresterande A-människorna, samt de som ej kan kan påverka sin situation.–Detta är välkänt ock väl dokumenterat! Hjärnforskare Martin Ingvar är mycket bekant. Så även Mats Lekander professor/hjärnforskare. –I min kommentar skriver jag: “tror inte alla”–Med min kommentar vill jag säga: Det finns med all sannolikhet många människor som av olika anledningar ej längre trivs i det liv de lever, i stället för att ta tag i livet/”rodret”–blir de passiva, med nedstämdhet som kan yttra sig både mentalt ock kroppsligt. Om dessa “reste” sig, “blev kapten i sitt eget liv”, i TIDIGARE skede, behövde kanske inte hjärntröttheten bli total!— Något helt annat: Martin Ingvar den kloke, skrev en gång: Om man skulle ge alla som önskar psykofarmaka, en svit på Grand Hotell i en månad gratis, skulle de ej behöva psykofarmaka. Det säger en del om oss människor ock hur vi fungerar i vår invecklade hjärna.


  1. Saga skriver: 30 november, 2018

   Tack för ditt förtydligande.
   Själv väljer jag att vara ytterst försiktig med att tro något om andras upplevda sjukdomar. Har mött alltför många som känt sig svårt sjuka men blivit negligerade av vårdcentralen och sedan nästan avlidit i famnen på akutens personal för att kroppen praktiskt taget helt checkat ut.
   Däremot är det ett otyg att säga sig känna sig utbränd,deprimerad eller få ångest etc när man känner sig trött, låg eller orolig/stressad för någon dag eller vecka, helt normala variationer i våra måenden. Det förminskar dem som på riktigt är diagnostiserade med allvarliga sjukdomar. Förmodar att det är denna kategori Helene och Pernilla åsyftar.
   Med det sagt instämmer jag med:

   Doktor Mikael: Bekymmersamt att utmattningssyndrom inte syns på utsidan – Nyhetsmorgon (TV4) – YouTube
   https://m.youtube.com/watch?v=WJn3IameZhQ


 9. PernillaA skriver: 29 november, 2018

  Helene, jag instämmer med dig angående utbrändhet , mycket populärt även inom rätten , en sjukdom som gärna missbrukas .


 10. Helene skriver: 30 november, 2018

  Tack för återkoppling Saga.

  Sammanfattnings kan vi konstatera att vi är relativt eniga om andemeningen i vår diskussion, ock sätter nu punkt vad gäller detta.—Sign. Brors kommentar har, med blick från utifrån horisont–sammanfattat det hela på ett konstruktivt sätt. —Brors sista mening: Fattigdom är mera än att pengarna inte räcker—genialt uttryck som täcker in det mesta.


 11. Susanne Blomgren skriver: 1 december, 2018

  Väntar med spänning på att få läsa att någon i Kungafamiljen tar reda på hur våra Svenska pensionärer som lever i hemlöshet har det. Var en artikel igår i expressen, vore fint om någon av dom tar upp detta problem som har blivit så stort.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar