Victorias vän Katarina Martinsons byggbråk

kronprinsessan victoria katarina martinson
Hon tillhör näringslivets absoluta toppskikt och förväntas få en ledande roll i familjeimperiet när pappan, industrimannen, Fredrik Lundberg drar sig tillbaka. Men just nu är det en takterass som är Katarina Martinsons stora huvudbry.
Annons

Miljardären Katarina Martinsons, 37, renoveringsplaner har stött på patrull. Katarina är dotter till industrimannen Fredrik Lundberg och nära vän till kronprinsessan Victoria och förra året köpte hon Sveriges, dittills, dyraste privatbostad – ett townhouse i centrala Stockholm.

Annons

För 125 miljoner kronor fick Katarina en bostadsyta på 654 kvadratmeter med ett källarplan som hon ska inreda med bastu, relaxavdelning och tvättstuga. I hushållet ingår även en separat lägenhet på 59 kvadrat för tjänstefolk eller gäster. Men trots de enorma ytorna är det många byggprojekt som måste genomföras för att lägenheten ska förvandlas till det drömhem som Katarina alltid längtat efter. Någonting som Expressen var först med att skriva om.

Husprojekt är långt ifrån färdigt och ombyggnationerna har bara börjat. Det kan ta upp till två år innan bostaden är inflyttningsklar för Katarina och maken Carl Martinson. De har förstås varit måna om att inte försöka sig på några ingrepp i fasaden eftersom husen är blåklassade av Stockholms stadsmuseum vilket betyder att i princip inga ändringar får göras.

En förändring, som Katarina däremot är väldigt mån om att göra, är bygget av en liten terrass med utgång från sovrumsvåningen. En önskan som har fått motstånd från stadsbyggnadskontoret.

”Stadsbyggnadskontoret har granskat de handlingarna som hittills har lämnats in och konstaterar att din ansökan inte kommer att beviljas, skriver en av tjänstemännen i ett utlåtande i januari i år.

Stockholms stadsmuseum har, även dem, signalerat sitt misstycke. De anser att förslaget ansågs ”utgöra en förvanskning av husets arkitektur”.

katarina martinson kronprinsessan victoria terass
Katarina Martinson är en god vän till både Victoria och Madeleine och har varit på flera kungliga bröllop.

Men Katarina gav sig inte och begärde istället, via arkitektfirman Per Öberg Arkitekt AB, att den politiskt tillsatta nämnden skulle pröva hennes begäran. Innan stadsbyggnadsnämnden skulle sammanträda skickade hon dessutom ett personligt brev i hopp om att hennes terassplan skulle bli verklighet.

Läs Katarina Martinsons mail nedan:

”Jag har förstått att vårt ärende skall upp på torsdagens möte igen. Jag har tillsammans med vår arkitekt, för att hitta en väg framåt, tagit fram två nya alternativ. Jag hoppas att nämnden redan på torsdagens sammanträde, om möjligt, beslutar bevilja lov enligt förslaget som tidigare skickats in eller förslag A och B som är bifogade i detta mail så att vi efter denna nämnd har ett beviljat bygglovsbeslut”.

Hon redogör sedan för de olika alternativen.

Alternativ A innebär att det ska vara en ”något mindre terrass som inte är möjlig att vistas på då den endast är 60 cm men tillåter ljusinsläpp i hela fönsterdörren…”. I alternativ B vädjar hon istället om att få bredda takkupan för att kompensera det ljusinsläpp som hon får miste om utan en terrassdörr.

Stadsbyggnadsnämnden skickade hela ärendet till tjänstemannen som tidigare handlagt ärendet. Och det senaste som har hänt är att Katarina, med hjälp av arkitektfirman, kommit med med nya ritningar – utan terrass men med en breddad takkupa.

Vi får helt enkelt se om det räcker så att Katarina kan få sitt ljusinsläpp i sovrummet.

Läs mer

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

Kommentarer till “Victorias vän Katarina Martinsons byggbråk”

  1. ananas skriver: 18 april, 2019

    Hon är väl inte kunglig?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar