Victorias viktiga budskap till barnen: “Stoppa skräpet!”

Victorias viktiga budskap till barnen:
Kronprinsessan Victoria invigde i lördags Håll Sverige Rent-dagen med anledning av världsomfattande World Cleanup Day. Med solglasögon i återanvänd plast på näsan och ett inspirerande tal till glitterälskande och sugrörs-användande barn satte hon fingret på miljönfrågan. Så klart klädd i kostymfärg som för tankarna till världshaven och som perfekt matchade outfiten på Håll Sverige rent-folket.
Annons

Det blev en heldag för kronprinsessan Victoria i Kungsträdgården i Stockholm i lördags den 15 september. Då invigde hon Håll Sverige Rent-dagen i samband med att det världsomfattande initiativet World Cleanup Day gick av stapeln. 150 länder ställde då upp med frivilliga för att städa våra stränder, floder, skogar och gator runtom i världen.

Annons

Kronprinsessan Victoria i Kungsträdgården.

Kronprinsessan är som vi vet mycket mån om miljö och natur och var där och talade sig varm för evenemanget på scenen:

– Sedan två och ett halvt år tillbaka har jag ett uppdrag från FN: att arbeta för våra 17 globala mål för hållbar utveckling. Det är ett uppdrag som jag är väldigt stolt över. Och jag har valt att fokusera särskilt på frågor som handlar om vatten och om livet i haven. Därför känns det extra viktigt vara här i dag.

Victoria, som passande nog på sig en turkosblå kostym som matchade Håll Sverige Rent-medarbetarnas koftor, visades runt i Kungsträdgårdens base camp av Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz.

Kronprinsessan Victoria med Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz.
Kronprinsessan Victoria med Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz.

Vid olika bås i base camp fick Victoria spännande information om Håll Sverige Rents verksamhet, träffade grundarna till Esferial som gör solglasögon av återvunnen plast och tittade på typer av den icke-nedbrytbara plast som dagligen slängs i våra världshav.

Kronprinsessan Victoria testar solglasögon i Kungsträdgården.

Kronprinsessan Victoria gillar solglasögonen i nedbrytbar plast.
Kronprinsessan Victoria gillar solglasögonen i nedbrytbar plast.

Kronprinsessan Victoria i Kungsträdgården

Kronprinsessan tittar bekymrat på olika typer av plast som dagligen hittas i våra hav.
Kronprinsessan tittar bekymrat på olika typer av plast som dagligen hittas i våra hav.

Något som Victoria också kommenterade från scenen:

– Visste ni att hela 80 procent av allt skräp i havet kommer från land? Och det mesta av det skräpet – det är plast. Plast som inte försvinner. Plast på land blir plast i haven. Det är egentligen ganska enkelt.

Efter invigningsceremonin fortsatte Håll Sverige Rent-dagen i Kungsträdgården med att Petter, Electric Banana Band feat, Bröderna Nordberg, Mariette och Miss Li uppträdde. Victoria fick sig även en pratstund med svenska gitarrgurun Janne Schaffer.

Victoria och Janne Schaffer fick sig en pratstund.
Victoria och Janne Schaffer fick sig en pratstund.

Kronprinsessan Victoria i Kungsträdgården i Stockholm

I sitt tal vände sig kronprinsessan direkt till nästa generation – barnen:

– Och nu skulle jag vilja vända mig särskilt till er som är barn. För jag vet att ni har ännu bättre koll på det här än vad vi vuxna har. Och jag vet att ni ser saker som vi vuxna missar. Jag vill uppmuntra var och en av er att ifrågasätta när ni ser sådant som är på väg att bli onödigt skräp.

– Måste vi, till exempel, använda så många engångsförpackningar? Måste vi dricka med plastsugrör? Som används några minuter, men som kan ta flera hundra år för naturen att bryta ner? Har ni tänkt på en sådan enkel sak som att glitter är mikroplaster? Och mikroplaster hamnar i haven.

Kronprinsessan Victoria håller tal i Kungsträdgården

– Genom att ställa sådana frågor kan vi – barn och vuxna – göra en viktig insats för miljön. Då kan vi stoppa skräpet innan det blivit skräp. Mina damer och herrar, kära barn och ungdomar: tack för att ni är här i dag. Nu tycker jag att vi tillsammans hjälps åt att hålla Sverige rent. I dag och alla andra dagar!

P.S Känns kostymen igen? För den nyfikne kan vi avslöja att kronprinsessan hade samma snygga outfit när hertigparet William och Kate var på statsbesök i Stockholm i våras. D.S

Återanvändning är ett ledord för vår kronprinsessa. Även när det gäller kläder.
Återanvändning är ett ledord för vår kronprinsessa. Även när det gäller kläder.

Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

41 kommentarer till “Victorias viktiga budskap till barnen: “Stoppa skräpet!””

 1. Bettan skriver: 18 september, 2018

  Nya kläder igen? Munnen säger ett, verkligheten ett annat.


  1. Gneta skriver: 18 september, 2018

   Nej, om du läser texten och ser sista bilden kan du också se att den här kostymen har hon använt förut.


  2. konsttanten skriver: 18 september, 2018

   Läs hela artikeln först, i n n a n du kommenterar!!


 2. Allegra skriver: 18 september, 2018

  denna fantastiska Victoria glad engagerad och chic men varför denna eviga hästsvans


  1. konsttanten skriver: 18 september, 2018

   Hästsvansen är både praktisk, modern och fin.
   Det finns inte så många frisyrer att välja på när hon har långt hår, och kanske inte vill klistra på löshår, som sitter fast efter många tvättar. Klistrets innehåll kan ifrågasättas!!
   Att klippa håret kortare, är alltså en dålig lösning i längden!


  2. m skriver: 18 september, 2018

   Neh hästsvansen är inte modern och fin på en mogen kvinna, det finns mer klädsamma eleganta lättskötta frisyrer som dessutom passar ansiktsformen bättre. Silvia är ett föredöme där.


 3. fia skriver: 18 september, 2018

  Snygg kavaj…:)
  Vet ngn om Charlotte Casiraghi fått sitt andra barn.. SD raporterar så lite om andra kungahus 🙁


  1. Desirée skriver: 18 september, 2018

   S D rapporterar väldigt mycket om andra kungahus, exempelvis om Megan och Harry, alldeles för mycket! S D ska väl framförallt skriva om svenska kungahuset, som gör så otroligt mycket enligt vad det påstås. De jobbar ju hårt för Sverige och då måste det finnas massor att skriva om? Deras alla uppdrag skulle säkert kunna fylla både tidning och webbplats.


  2. CVM skriver: 18 september, 2018

   Fia
   Såg Charlotte Casiraghi på ett café idag med en
   stor mage såå det är nog ganska snart som hennes
   nya lilla baby ska föddas.
   CVM


 4. josefin skriver: 18 september, 2018

  Jättebra med “miljötänk” hos os alla, sa klart. Det sorgliga ar ju dock att sophanteringen innebär dump i hav – det ar inte Du o jag som kastar plast i havet, det ar den kommunala renhallningen. Man kan ju kanske börja där och fundera pa var skräp dumpas…..sedan kan vi tänka pa sugrör och andra sma marginella detaljer.


  1. Birthe Vejrum skriver: 18 september, 2018

   Men det gør de svenske kommuner vel alligevel ikke?


  2. Regina Lindholm skriver: 18 september, 2018

   Med dagens teknik återvinner man både hushållsavfall och annat avfall!


 5. Desirée skriver: 18 september, 2018

  När får vi se Vickan i lämpliga kläder vara ute vid exempelvis kusterna och plocka skräp? Som andra kungligheter gör. Ja, själv har jag plockat mycket skräp!


  1. Gneta skriver: 18 september, 2018
  2. konsttanten skriver: 18 september, 2018

   Victoria har gjort det tidigare, hon kan inte göra allt!


 6. Catherine skriver: 18 september, 2018

  “Återanvändning är ett ledord för vår kronprinsessa. Även när det gäller kläder.”

  Menar SD på fullt allvar att hon är duktig för att hon använder sina dyra märkeskläder mer än en gång…?!

  Nu får jag rojalisterna på mig för V har minsann också kläder från H&M…men jag vidhåller att ni förlöjligar kronprinsessan när ni skriver sådana saker som ovan.

  Håller också med om hästsvansen…dags att skaffa en lite mer åldersanpassad frisyr i stället för som väninnan Máxima envisas med tonårsstuket.


 7. ingalisa skriver: 18 september, 2018

  Det finns många i Sverige som skulle kunna plocka skräp om dagarna. Nu har det blivit allt vanligare att unga skolbarn och förskolebarn skickas ut i dikena för att plocka upp efter vuxna. Inte klokt! Små barn kan inte ha koll på vad som är farligt och kanske giftigt att plocka upp. Överlåt plockande till vuxna.


 8. AnnaS skriver: 18 september, 2018

  I Sverige ses V nog som naturlig och chosefri som går i hästsvans, men jag undrar vad de tycker utomlands när vår kronprinsessa på 40+ dyker upp i den frisyren på representationsuppdrag…?


  1. konsttanten skriver: 18 september, 2018

   40 år idag, är som 25 förr!
   Milda makter, jämför inte V med sin mammas frisyr! Låt Victoria vara sig själv, ty hon är genuinast!


 9. ancibetgfeldt i skriver: 18 september, 2018

  Vuxna är bovarna till all nedskräpning!

  Barn gör inte som vi säger, Utan hör som vi gör!!!


 10. Desirée skriver: 18 september, 2018

  Konsttanten, det är ingen som har påstått att V ska göra allt men nu är det ju så att hon är miljöintresserad så då kan hon ju plocka skräp en dag eller två per år. I stället för att flyga bort på semester t.ex. Och Gneta, det exemplet var från en landsskapsvandring då hon ju gör det som värden har valt ut att göra en stund under besöket, inte från en skräpplockardag! Håller med ancib och AnnaS!


 11. Eva skriver: 18 september, 2018

  Sett tidigare år att norska kungafamiljen med Sonja i spetsen var ute och plockade skräp själva? Något svenska kungafamiljen gjort? Aldrig sett. Tycker samtidigt att vi som aldrig skräpar ner, som aldrig slänger något annat än på platser avsedda för skräp, inte ska behöva städa efter andra. Borde finnas böter för att slänga skräp, fimpar, snus, spotta på gatorna- som i vissa andra länder.
  Jo Victoria, sugrör går att diska och återanvända- för sitt eget, se färgen.


 12. vesna skriver: 18 september, 2018

  Gamla sängkläder, kläder, handdukar och övriga textilier kan man lämna på Hemtex. Man lämnar en påse med textil och får 50 kr rabatt på ett köp över 300 kr. Samma gäller hos H&M (fast bara kläder).
  Sedan ska man inte spola ner allt möjligt i toaletten utan bara det som passerat kroppen och toalettpapper.
  Faktiskt var och en måste ta ansvar om skräp.


 13. ancibetgfeldt i skriver: 18 september, 2018

  Barn gör inte som vi vuxna säger.
  Utan gör som vi vuxna som förebilder gör!!


 14. Mona skriver: 18 september, 2018

  Viktoria har för det mesta året uppsatt vid offentliga evenemang.
  Denna dag passade hästsvansen.Mindre högtidligt evenemang.


 15. CVM skriver: 18 september, 2018

  Sverige är ett föredöme när det gäller nedskräpning.
  När jag bilar genom Sverige är det rent medans när
  man bilar genom Italien och Frankrike är rastplatser
  längs stränder rena sopptippen.
  Håll Världen Ren är mitt budskap och framförallt
  till vuxna.
  Fortsätt med hästsvansen Kära Victoria tanterna som
  färgar och förlänger sina hår är miljöbovar.
  CVM


  1. konsttanten skriver: 18 september, 2018

   Du har såå rätt!
   Det är väl de 80-åriga tanterna, som inte hänger med i svängarna.


  2. Royalist javisst skriver: 18 september, 2018

   Toppen CVM! Instämmer i allt!


 16. Lotta skriver: 18 september, 2018

  Det sägs ingenting om cigarettfimpar som bara släpps på marken där rökaren råkar gå eller stå. Samtidigt som antalet rökare minskar så ökar mängden av fimpar på gatorna. Så här har det inte sett ut tidigare. Och det här beteendet kan inte skyllas på barnen!


 17. Helene skriver: 18 september, 2018

  Ang. alla kommentarer om Victorias hästsvans. Victoria har ett mycket självlockigt hår som börjar redan vid hårfästet. För att styla ett sådant hår krävs tid. Victoria är inte en glaumorkvinna, utan en arbetande yrkeskvinna som står stadigt i sig själv. Dessa extensions som svägerskan ständigt har, är knappast något som är miljövänligt.


  1. josefin skriver: 18 september, 2018

   maste haret stylas? Kan det inte fa vara lockigt, o fa KP att se yngre o mer tillgänglig ut?
   Haller helt med Dig ang extensions.


 18. Pernilla skriver: 18 september, 2018

  Claes, visst är det så, nu när jag var på Mallis fick vi ju en extra natt på ett all inklusive hotel eftersom flyget blev strukit; vi var i högsta grad chockerade att de använde plastmuggar, plasttalkrikar och bestick delvis , det fanns vara så muggar så där låg högar med bägare överallt , hemskt


 19. Monlec skriver: 18 september, 2018

  Konsttanten: varför skulle det vara en dålig lösning att klippa håret kortare? Jag har själv kort hår, der inget dåligt i det. En ung tjej i bekantskapskretsen klippte av sig sitt långa hår o skänkte till perukmakeri för cancersjuka barn. O se på Charlene i Monaco, coolaste kungligheten. Vad har du för problem med kort hår? Motivera gärna.


  1. konsttanten skriver: 19 september, 2018

   Om 25-30 år framöver kan Victoria ha kortare hår; typ halvlång page, men nu är hon för ung för det!! V är så snygg i sina lite olika håruppsättningar, och då behövs långt hår.
   Att stilla håret med kemiska produkter flera gånger i veckan, borde ingen göra! V vill leva sunt, och säkert vara ett föredöme, vilket är helt rätt!!


 20. Surkärring skriver: 18 september, 2018

  Men snälla, vem bryr sig? Får de inte ha något privat. Kanske dags att avskaffa monarkin. Det är bara Svensk damtidning som hänger kvar vid detta föråldrade system som saknar relevans 2018.


  1. Kajsa och Kerstin Nilsson skriver: 20 september, 2018

   Surkärring! INSTÄMMER till 100%!!!


 21. Amama skriver: 18 september, 2018

  stoppa dessa patetiska tidsfördriv


 22. ancibetgfeldt i skriver: 18 september, 2018

  Victoria är fin i hästreans, ledigt och
  samtidigt sportigt. Men vid festliga
  Tillfällen ta bort knuten, och gör en
  ny variant av uppsättning. Hon var så fin på gaygalan för några år sedan. Den finaste uppsättning jag har sett.Glömmer inte den!


 23. Mona skriver: 19 september, 2018

  Som vanligt påstår ni saker utan att kolla först.
  Kungen städar varje år tillsammans med scouterna ute på Djurgården.
  Viktoria har haft skräpplockning som aktivitet under sina landskaps vandringar.
  Hittar ni till denna sida så kan ni googla efter fakta faktiskt busenkelt.


 24. Sisko skriver: 19 september, 2018

  Prinsessan Victoria kan tala rakt om vilket ämne som helst nuförtiden. Hon har fått lära i talarkonst och det hörs. Hon är sä bra!


 25. MILIA skriver: 21 september, 2018

  Hästsvans passar Victoria och hennes aktiva livsstil. Dronningen av Danmark har aldrig klippt av sig sitt långa hår. Vad skulle det vara bra för? De är stiliga och speciella kvinnor, både till vardags och till fest.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar