Wallis Simpsons glittrande kärleksgåvor nu till salu

Wallis Simpsons glittrande kärleksgåvor nu till salu
Annons

 

Edwards kärleksgåva till Wallis: ett hjärta med rubiner, smaragder och diamanter.
Edwards kärleksgåva till Wallis: ett hjärta med rubiner, smaragder och diamanter.

 

En brosch i form av en flamingo med smaragder, diamanter och safirer.
En brosch i form av en flamingo med smaragder, diamanter och safirer.

Några av Wallis Simpsons vackraste juveler, alla gåvor från maken Edward, visa nu upp på Sotheby’s i London. Bland annat kan man skåda ett armband i form av en juvelbeströdd panter.

När den nyblivne kungen Edward VIII abdikerade 1936 för att kunna gifta sig med älskarinnan Wallis Simpson så orsakade han en stor skandal i England. Det nygifta paret levde sedan ett utsvävande jetset-liv och hertiginnan av Windsor, som hon hette efter bröllopet i Frankrike 1937, blev också översållad av ljuvliga juveler.

Juveler för miljoner

Några av dessa smycken visas nu upp på auktionshuset Sotheby’s i London innan de ska säljas till högstbjudande. Hela kollektionen av juveler, runt 20 stycken, sägs vara värda en bra bit över 30 miljoner kronor. Men då är också många av smyckena gjorda av Cartier.

Annons
Ett armband i form av en diamantklädd panter.
Ett armband i form av en diamantklädd panter.

En panter om armen

Ett av de mest uppmärksammade juvelerna är ett armband i form av en panter, översållad med diamanter. Att annat vackert smycke är hjärtformat med ett monogram, här hittar man både diamanter, rubiner och smaragder.

Av Agneta Nisbeth
Foto: IBL

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

11 kommentarer till “Wallis Simpsons glittrande kärleksgåvor nu till salu”

 1. Lollo skriver: 27 september, 2010

  Inte helt i min smak, väldigt art deco som kan vara fint men nja


 2. Tine K. skriver: 27 september, 2010

  Hvem arvede egentlig Hertugparret af Windsor….?


 3. allegra skriver: 27 september, 2010

  Hertiginnan testamenterade sina tillhörigheter inklusive hennes garderob till Institut Pasteur i Paris dvs kom den medicinska forskningen till godo.
  Man undrar onekligen om intäkterna av smyckeförsäljningen går till samma ändamål.
  Jag har sett en del av hennes fantastiska klänningar
  utställda på slottet Candé i Loiredalen där de två gifte sig 1937. och dessutom mängder av privata osorterade foton som låg i högar i några av gemaken. Det osorterade var en aning oroande, man undrar om ett medicinskt forskningsinstitut är rätta instansen för uppgiften.


 4. Pia skriver: 27 september, 2010

  Mrs Simpson, en gång frånskild och omgift amerikanska, slog klorna i den inte särskilt intelligente Edward VIII. Hon var en av den tidens (1930-talet) lycksökerskor och fick genom skicklig manipulation kungen att avstå tronen för hennes skull. Visst, han var passionerat kär och för Storbritannien var det lyckligt, men för den yngre brodern blev det en mindre katastrof. Albert (=George VI) stammade svårt och var nervöst lagd och trots att han blev en älskad och duglig kung, så innebar det stora ansträngningar när han brådstörtat fick ta på sig regentrollen. Utan sin stabila hustru, Elisabet (=Queen mother) hade han förmodligen dukat under ännu tidigare. (Han kedjerökte och dog endast 57 år gammal 1952.) Man kan förstå att hans maka aldrig förlät sin svåger att han svek sin plikt och lämpade över ansvaret på brodern. Mrs Simpson har haft många föregångare och efterföljare och vi får väl se om fröken Sofia lyckas bli en av vår tids representant för fenomenet. Hon har ju redan vampat vår unge prins. Om hon lyckas hela vägen återstår att se. För den som är intresserad av gamla hertiginnan av Windsor, som hon kom att kallas, Mrs Simpson, så kan man läsa hennes självbiografi:”Hjärtat har sina skäl”. Mellan raderna förstår man att hon visste att sköta sina kort.


 5. Pia skriver: 27 september, 2010

  PS.Hertigen såg aldrig glad ut och var nog livet ut ett offer i hustruns händer. Nazistsympatisörer var de också och umgicks gärna i Hitlers krets. Hertigparet skulle ha satts in som kungapar i det Storbritannien,om tyskarna hade vunnit kriget. Tur att det gick som det gick.DS


 6. Lydia skriver: 27 september, 2010

  #2 tine K

  Precis min första tanke.

  #3 allegra

  tack för informationen angående arvet. Men nog måste väl instiutet ha sålt smyckena för att få loss pengar. Vad ska ett medecinskt instiut ha smycken till? Frågan är om de såldes till en och samma och vem? Har denne i såfall ägt smyckena hela tiden? Kanske Lollo vet? Jag håller med Lollo, de är inte i min smak heller.


 7. caterine skriver: 27 september, 2010

  Ja du Pia, du vet allting, men vem kan säga att hertigen var olycklig när han fick den han ville ha? Tror du att han skulle varit lyckligare om han blivit fast för kungarollen, hans bror blev det i varje fall inte. Jag tror att det snart är slut på kungadömena i världen, vem vill offra hela sitt liv och frihet för ett land. Dom som har roligast är väl ex-kungligheterna iute i Europa som kallas kungligheter men inte har någon tron, dom kan ju göra som dom vill. Jag har varit rojalist men det vete sjutton om det är ett liv jag önskar till våra kungligheter längre.


 8. Grunne skriver: 27 september, 2010

  Carl-Philip är ju inte kronprins nu mera, utan det är ju Victoria och hennes kommande barn som ärver tronen. Låt Carl-Philip få den han älskar. Det är ju han som skall leva med Sofia.


 9. Pia skriver: 27 september, 2010

  “Grunne”. Carl-Philip kan gifta sig med vem han vill förutsatt att han tar konsekvenserna och blir privatperson, det vill säga: AVSTÅ FRÅN PRINSTITEL OCH PRIVILEGIER: Det är ju det hela saken gäller. Eller hur? Vi som opponerar oss vill inte betala för eländet,för övrigt ger jag katten i både prinsen och hans brudar.


 10. Pia skriver: 27 september, 2010

  “Caterine”. Inte gör jag anspråk på att kunna “allt”, Det uttrycket får du stå för. Det rör sig dock om nutidshistoria och det har skrivits många spaltkilometer fakta om vad som tilldrog sig kring den uppseendeväckande abdikationen i Storbritannien. Jag och min familj har i många år haft en tät kontakt med landet genom vänner och tidigare årliga resor, samt studier. Då samlar man realiakunskap. Vem som helst som har ett intresse kan skaffa sig kunskaper.


 11. Webbe skriver: 28 september, 2010

  Måske havde den nyudnævnte kong Edward VIII ligeså lidt
  lyst til at blive/være konge, som hans lillebror Albert , der
  efterfulgte ham – og blev kong Georg VI ?
  Så måske blev det dobbeltlykke for ham, da han forelskede
  sig i Wallis Simpson og det britiske parlament ikke ville
  “godkende”, at deres konge giftede sig med en borgerlig
  fraskilt kvinde.
  Det var ikke muligt i 1936, men muligt i 2004 for en spansk
  kronprins og nogle år senere også for en britisk kronprins.
  Kongehuse – i tiden !


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar