Webb-tv: Prinsessan Diana och prins Charles bröllop

Webb-tv: Prinsessan Diana och prins Charles bröllop
Annons

 

Prins Charles gifter sig med Diana.
Prins Charles gifter sig med Diana.

Prinsessan Diana och prins Charles sagobröllop var både vackert och så här i backspegeln lite sorgligt. Diana hade bara träffat prinsen 13 gånger innan hon sa ja inför 750 miljoner tv-tittare jorden över.

Annons

Prins Charles gifte sug under stor pompa och ståt med den 20-åriga Diana Spencer i St Pauls Cathedral i London den 29 juli 1981. 3500 gäster fyllde kyrkan och en av dem var ingen mindre än prinsens nuvarande hustru Camilla Parker Bowles. Vigselakten varade drygt en timme och den berömda bröllopskyssen ägde rum klockan 13.10 på Buckingham Palace balkong.
Ni kan läsa mer om detta i vår serie “Bröllopet i backspegeln” i nummer 13 av Svensk Damtidning.
Här nedan ser ni två filmer från parets pampiga bröllop.

Av Agneta Nisbeth
Foto: IBL

httpv://www.youtube.com/watch?v=TQTe47cR-Ws

httpv://www.youtube.com/watch?v=5lfGMoVMCLs

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

13 kommentarer till “Webb-tv: Prinsessan Diana och prins Charles bröllop”

 1. Camilla skriver: 28 mars, 2010

  “The longest and happiest walk she’ll ever make”! Ja, det trodde nog stackars Diana på fullt allvar den dagen, men det verkar inte ha dröjt längre än till bröllopsresan förrän hon insåg vad hon gett sig in i…arma stackare! När man ser henne nu inser man att hon inte var stort mer än ett barn…nyss fyllda 20 år, och fullständigt oförberedd på vad som väntade henne. Ett så tragiskt människoöde, och så många förstörda liv som en följd av denna vigsel! Undrar om Charles någonsin hade några känslor för henne och ville få äktenskapet att fungera, eller om det hela var ett resonemangsäktenskap från början till slut?


 2. Ann skriver: 28 mars, 2010

  Vad jag inte förstår är hur kungahuset (drottningen) kunde tillåta ett äktenskap mellan den 33-årige tronföljaren och en 20-åring helt utan erfarenhet av ett liv i rampljuset, blyg och osäker.


 3. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 28 mars, 2010

  Hon var av fin familj och hade inga skelett i garderoben. Dessutom hade ju Charles inga planer på att avveckla förhållandet med Camilla. Han trodde kanske att unga Diana inte skulle krångla om det. Och först som sist så skulle hon ju bara föda några barn åt honom, var nog hans tankegång.


 4. Gunilla skriver: 28 mars, 2010

  Det sags ocksa att Diana visserligen var mycket ung men ocksa slug och malmedveten.
  Hon framstallde sig som en “English Rose”, en okompliserad och lattsam
  “Country Girl” som delade Charles intressen.
  Det var en obehaglig overraskning for honom att hans unga brud forsokte kontrollera hans goranden och latanden och inte drog sig fran att ha utbrott och anfall, t.o.m. sjalvmordsforsok.
  Sa det var frestande att med svansen mellan benen fornya kontakten med Camilla.
  Visst maste Diana ha varit ohyggligt besviken pa sin man. Det var inte bara Camilla utan hans esoteriska intressen och trakiga vanner och hans satt att alltid undvika en konfrontation.
  Hon kravde uppmarksamhet och han undvek henne och ju besvarligare hon var, desto mera kunde han ursakta sitt beteende.
  Men visst maste man forsta vad det betydde for en sa ung person att hamna i en sadan stallning. Som Princess of Wales var Diana alltid fantastisk.


 5. Dikte skriver: 28 mars, 2010

  Charles blev spurgt i et interview om han var forelsket og han svarede et eller andet mystisk om at – hvad er kærlighed.

  Jeg tror desværre han giftede sig med en mistanke om at han nok ikke var rigtig forelsket.

  Stakkels Diana.


 6. Wegge skriver: 28 mars, 2010

  Jeg hørte for nogle år siden i en udsendelse på BBC en journalist fortælle en historie om en ring, som prins Charles skulle havde bestilt kort tid før brylluppet med inskriptionen “Forever yours C&C”, den var til Camilla, men blev ved en fejltagelse afleveret til Diana på Buckingham Palace.

  De to CC’er gjorde, at hun vidste ringen ikke var til hende – og hun ville derefter aflyse brylluppet. Det var 2 dage før, men hendes far fik hende overtalt til at gennemføre brylluppet.

  Sandt ?…. eller ikke ?, det er spørgsmålet!


 7. lulu skriver: 28 mars, 2010

  Charles could not stand Daianas popularty and beauty


 8. GrevinnanChintohsblogg.se skriver: 28 mars, 2010

  Men det verkar som det engelska kungahuset förde Diana bakom ljuset.Om ho var bara 20,undrar man ju vad hon hade för gemensamt med Charles.Han hade ju den där Camilla!Diana skulle bara visas upp,för hon var ju sötare än den där Camilla!


 9. Ann skriver: 28 mars, 2010

  Jag har också läst om Dianas krav, utbrott, bulimi, självskadande beteende (hon skar sig tydligen när hon blev upprörd), självmordshot och misslyckade självmordsförsök. Det skulle vara intressant att veta om det finns någon psykologisk benämning på den sortens beteende?

  Hur som helst, hon var söt, väluppfostrad och växte med tiden in i rollen. Men jag tror att hon och Charles var helt fel för varandra, från början till slut. Kanske var det så att hon älskade Charles mer än vad som var bra för henne, medan han aldrig hyste den sortens känslor för henne utan för någon helt annan?


 10. Wegge skriver: 29 mars, 2010

  Camilla havde allerede giftet sig med en anden og der lå et tungt krav på Charles skuldre om, at han snart gjorde det samme. Dengang blev 33 år
  regnet for at være ret “gammel”….
  Men det gamle ordsprog om: “At får man ikke den man elsker, må man elske den man får”…. kan ikke altid omsættes til virkeligheden.
  Stakkels Diana, men også stakkels Charles.


 11. Anna-Lena skriver: 29 mars, 2010

  Tycker lite synd om Diana.Hon visste väl inte vad hon gav sig in på.Man kan ju undra varför hon gifte sig med honom.Han är ju så himla ful,ser ju ut som en häst.Men hon gjorde verkligen ett bra jobb som prinsessa,saknar henne faktiskt.


 12. Amra skriver: 29 mars, 2010

  Me too – saknar Diana!


 13. Silvia skriver: 5 april, 2010

  Var svenska kungaparet på bröllopet? Någon som vet?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar