Bildspel! Nobelfesten
i Blå Hallen har börjat

Bildspel! Nobelfesten <br>i Blå Hallen har börjat
Annons

trappannobel

Honnörsbordets gäster skrider försiktigt nerför trappan på Nobelfesten i Blå Hallen. Det är nästan så att övriga gäster håller andan… Klackarna är höga och de 42 trappstegen är såphala…

Alla gäster förutom kungligheterna, pristagarna och politiker, förärade hedersplatser, sitter på plats när honnörsbordets gäster dyker upp i trappan. Det är en magnifik fest och till de 63 borden i Blå Hallen har det använts 470 meter duk, 8 274 tallrikar, 5 516 glas och 9653 bestick. 240 kyparna serverar 1379 gäster!
I år är inte Fredrik Reinfeldt närvarande på grund av ett möte i Bryssel, istället sitter näringslivsminister och vice statsministern Maud Olofsson vid honnörsbordet tillsammans med pristagarna och kungligheterna. Statsministern är själv gäst och pristagare på en middag i Bryssel efter att ha utsetts till årets europé av tidningen Tribune.

Annons

Den kvinna som har fått den förnämsta placeringen, kungen på sin vänstra sida, är kemiprofessor Ada Yonath.
Vid honnörsbordet hittar vi också Madeleines fästman Jonas Bergström som har grevinnan Bettina Bernadotte till bordet. Prins Carl Philip har fysikpristagaren Willard Boyles fru Betty till bordet. En lyckad placering då Betty är konstnär och har ett eget galleri. Vi gissar att de inte kommer saknas ämnen att prata om!
Prinsessan Madeleine har lite mindre matchning med sin bordsherre – ekonomipristagaren Oliver Williamson. Här hade det vara bra om prinsessan hade varit intresserad av flugfiske, som förutom forskning är Wiliamsons passion.
Kronprinsessan Victoria leddes till bordet av kemipristagaren Venkatraman Ramakrishnan. Och som det sociala proffs hon är, kronprinsessan Victoria, kommer ingen pinsam tystnad att infinna sig.

Äntligen är allt på plats!

Och vi gläds åt kungafamiljen nu ser betydligt mer samlade ut än de gjorde vid sin sena ankomst till prisutdelningen i Konserthuset (4 minuter är lång väntan i sammanhanget!). Nu låg drottning Silvias lockar på plats, den lösa hårlock som hängde i drottning Silvias nacke, en lock som inte hunnits svepas med i uppsättningen, hade “tämjts”. Även prinsessan Madeleines hår var rätt…”frizzy” under prisutdelningen och hade nu rättats till. Det verkade som kronprinsessan Victoria var den enda som tycktes ha hunnit få coiffyren klar i tid, sin vackert slingade chinjong.

Årets meny

Lika hemligt som vanligt, men nu vet vi. Det här är vad gästerna serveras:
Förrätt: Hummerconsommé med skaldjurstartar, hummer och Kalixlöjrom.
Varmrätt: Tryffelfärserad vaktel med persiljerot, brysselkål och portvinssås.
Dessert: Citron och färskostmousse med havtornssorbet
Ansvarig för årets menykomposition är Niclas Wahlström från Den Gyldene Freden och konditorn Magnsu Johansson från dessertrestaurangen Xoxo.

 

[smooth=id: 175; width:430; height:800; timed:false; arrows:true; carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true; text:Alla bilder;]

Vem var vackrast på Nobelfesten?

 • Kronprinsessan Victoria (77%)
 • Prinsessan Madeleine (18%)
 • Drottning Silvia (5%)
Loading ... Loading ...

Av Eva Österlind och Marianne Rolfstadius
Foto. Charles Hammarsten

Följ Nobelfirandet även på våra bloggar:

 

Dela på:

14 kommentarer till “Bildspel! Nobelfesten
i Blå Hallen har börjat”

 1. Annak skriver: 10 december, 2009

  Det är inte fru Storch utan Ylva Westerberg,gift med talmannen i den snygga röda klänningen.
  Victorias klänning är otroligt snygg, gillar dekoren i ryggen!


 2. mb skriver: 10 december, 2009

  Jaha, har skärskådat damernas klänningar. Lena Adelsohns är snyggast men konkurrensen i år är inte hård. Politikerdamerna verkar överhuvudtaget ha spottat upp sig medan de kungliga damernas klänningar känns rätt oinspirerade.


 3. Mimmistandvagen.se skriver: 10 december, 2009

  Jag tycker att medicinpristagaren Elisabeth Blackburn var så söt. Hon hade också en stilig klänning på sig. Snyggt!


 4. Karin skriver: 10 december, 2009

  Madeleine var underbar. Kveldens vakreste kjole.


 5. Irena. skriver: 10 december, 2009

  Nina Eldh var balens drottning. Jemine så stilig hon tog sig ut…och kemipristagarinnan från Israel (var det väl?) var kvällens charmtroll, vilket roligt tal!!


 6. lövis skriver: 11 december, 2009

  Mycket vackert denna kväll. Drottningen är väldigt vacker i denna så vackert arbetade klänning.Victoria är en dröm i just denna färg. Madeleines klänning en otroligt vacker skapelse, Lena Adolsohn är perfekt i den klänningen. Men vad hade Prinsessna Christina på sig ? Har hon ärvt prins Bertils gamla rökrock ? Mona Sahlin hade en vackert arbetad klänning. Men såg kraftig ut i den.


 7. sofia skriver: 11 december, 2009

  Skandal att Silvia inte hade en ny klänning utan återanvänder på en fest av denna dignitet. Mddes klänning tyckte jag inte alls om och den var lite can-can-aktig. Vickan däremot hade en underbar klänning i en underbar färg. !!!! Vem är det som designat de två?


 8. Gittan skriver: 11 december, 2009

  Kanske skrider Victoria nedför trappan med babymage nästa år ?
  Det är ju inte utan att man fantiserar lite…


 9. Vem var vackrast på Nobelfesten? | CHICchic.se skriver: 11 december, 2009

  […] På SvenskDam.se kan du läsa allt om årets snackisar på Nobelfesten! […]


 10. Kungligt Victoria! | Huldas väskor & vintagehulda.chic.se skriver: 11 december, 2009

  […] Vilken var er favorit? Förlagskollegan Lotta har hittat klara likheter mellan Victorias klänning och en Elie Saab-klänning där också bilderna ovan kommer ifrån, spana in fler klänningar här!  […]


 11. Anders skriver: 11 december, 2009

  fattar inte varför dom kungliga damerna inte kanvara lite snyggare klädda och bättre makeade. varför envisas drottningen me kallrött läppstift till bleka färger? HOn ser elak ut. madeleine ser bara jätteslampig ut fast Victoria försökte åtminstone hålla viss elegans igår.


 12. Netaadika.bloggspace.se skriver: 11 december, 2009

  #9. Vackrast var Madeleine, men gillade inte hennes klänning. Hon brukar vara mycket säkrare i sitt klädval. Victorias klänning var absolut snyggast. Plommonfärgat klär henne mycket bra, det är ju en inne-färg i höst också.
  Anna Maria Corazza Bildts klänning var ursnygg!!!


 13. Åse skriver: 12 december, 2009

  Ulf Adelsohn i två upplagor. På den ena bilden var han förvillande lik Carl Bildt.


 14. JacquelineBildspel!NobelfesteniBlåHallen skriver: 14 december, 2009

  Diskretaste klänningen hade vice statsministern.
  Bästa maskeringen hade Maria Wetterstrand. När hon intervjuades i TV på Nobelfesten hördes MW:s röst och en person som var stylad och sminkad, det tog ett tag innan jag insåg att det var samma person. Programledaren Linda Nyberg matchade blå långkjol med turkos överdel.


Annons

Laddar