Flippar och floppar! Nobelklänningarna vi minns

Nobel Alice Bah Kunke
Annorlunda materialval och en och annan färgmiss. Ja, Nobelfestens snackisar handlar ofta om klänningarna. Vi minns tidigare års flippar – och floppar.
Annons

Nästa vecka är det äntligen dags för årets klänningsfest. Nobelfesten. Och det är inte bara kungligheterna som förbereder sina aftonklänningar in i minsta detalj. Även kändiskvinnorna för just nu samtal med designers och lånar smycken från exklusiva juvelerare. Vissa av dem brukar dessutom välja något speciellt material eller en extravagant modell för att sticka ut lite extra. Svenska Akademiens före detta ständiga sekreterare Sara Danius och kulturministern Alice Bah Kunke är två av dem. De har burit klänningar som har fått fotografernas blixtrar att smattra lite extra! Minns ni?

Papper – både i dukning och på axlar

Alice Bah Kuhnke Bea Szenfeld
Alice Bah Kuhnke i en pappersklänning från Bea Szenfeld.
Annons

Förra året bar Alice Bah Kuhnke en vit pappersklänning med inspiration hämtat från Svalbard. Designen stod Bea Szenfeld och hennes kollega Naim Josefi bakom.

– Jag ville ta tillfället i akt att på ett av Sveriges mest välbevakade event, som även världsmedia bevakar, få belysa frågor som är avgörande – som Arktis och klimatförändringarna, berättade Alice efter festkvällen.

Det som var mest uppseendeväckande med klänningen var pappersärmarna. Bea Szenfeld har gjort sig känd för just detta, att skulptera kreationer i papper. Arbetet med att försöka vika och skära till ärmarna tog två dagar har Bea berättat.

Sara Danius Nobel
Sara Danius i klänning av Pär Engsheden.

En annan klänning som fick mycket uppmärksamhet förra året var Sara Danius Pär Engsheden-blåsa. Hon har burit Pär Engsheden vid tre olika Nobelfester med den här klänningen, med svart mönster och vit botten, var verkligen något alldeles extra. Dessutom hade kreationen en vacker baksida – med både mantel och släp!

Sara Danius Nobel

År 2009 fick var det många som lade märke till den före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths röda klänning. Hennes val av skotskrutigt i kombination med en stor blomma fick både ris och ros.

Lena Adelsohn Liljeroth nobel
Lena Adelsohn Liljeroth år 2009.

Går vi vidare till de klänningar som knappast kommer gå till historien som de mest hyllade toppar troligtvis Birgit Friggebo den listan. År 1992 bar den dåvarande kulturministern nämligen en klänning med djup urringning vilket inte gick hem hos den kritikerkåren.

Birgit Friggebo nobel
Birgit Friggebo på Nobel år 1992.

Även Centerpartiets Annie Lööf fick stå ut med en hel del sågningar efter 2011 års Nobelfest. Man menade att den tvådelade klänningar var en riktigt färgmiss.

Annie Lööf Nobel
Annie Lööf vid 2011 års Nobelfest.

Läs mer:

Foto: IBL, TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

7 kommentarer till “Flippar och floppar! Nobelklänningarna vi minns”

 1. Bror skriver: 3 december, 2018

  Nu förstår alla varför fru Lööfs invitation till regeringskombo med herr Löfven är en omöjlighet.


  1. josefin skriver: 3 december, 2018

   friskt vágat är hälften vunnet 🙂


 2. Ingrid skriver: 3 december, 2018

  Tudelat,
  Så blir det när man inte kan bestämma sig!


  1. Bror skriver: 4 december, 2018

   Ingrid!
   Den var bra.


 3. mb skriver: 3 december, 2018

  Tiden går. Så här i efterhand tycker jag Bahs och Danius klänningar är rätt läckra, tvärtom med Lena Adelsohns – den gillade jag när det begav sig men nu ser jag plötsligt ett stort och grovt BLIXTLÅS?? mitt i – drar ner betyget, färg och form fortfarande bra. Annie Lööfs gräll-chock har mildrats något och sidenet är fint.


 4. ancibetgefeldt skriver: 4 december, 2018

  Silvia , Victoria, Madelene, Sofia

  Klär sig finast inför nobellfesten!

  Ingen annan slår det.


 5. Ingrid skriver: 4 december, 2018

  De tror alla fyra att de är pristagare .


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar