Äntligen Nobel! Minns ni Sofias omskrivna klänningar?

Prinsessan Sofia Nobel
Ikväll går prinsessan Sofia på sin femte Nobelfest i Stockholms stadshus! Vilken av hennes Nobelklänningar är din favorit?
Annons

Äntligen är det dags för årets pampigaste fest – Nobelfesten! Och vi är förstås spända på att få se vad våra prinsessor väljer för klänningar. 2014 gjorde nyförlovade Sofia premiär på sin allra första Nobelmiddag i en fuchsiafärgad blåsa från Ida Sjöstedt. Klänningen var vackert utsmyckad med både tyll och handsydda paljetter.

Annons
Sofias allra första Nobelklänning fick Ida Sjöstedt äran att designa
Sofias allra första Nobelklänning fick Ida Sjöstedt äran att designa. Året efter fick hon dessutom skapa prinsessans brudklänning.

Sofia och Carl Philip Nobel 2014

Året efter drog hon återigen alla blickar till sig i en midnattsblå blåsa från Oscar de la Renta med en prislapp på 76 000 kronor. Till bords hade hon nobelspristagaren i fysik Takaaki Kajita, .

Den blåsvarta klänningen kommer från Oscar de la Renta
Den blåsvarta klänningen kommer från Oscar de la Renta.

I håret glittrande hennes bröllopsdiadem som hon fått av kungaparet samma år. De gröna smaragderna matchade hennes vackra pärlörhängen. I handen såg vi en clutch från Christian Louboutin.

Prinsessan Sofia på Nobel 2015

2016 gjorde hon entré i en juvelgrön kreation från svenska House of Dagmar.

Sofia i en smaragdgrön klänning på Nobel

I öronen glittrade samma örhängen som vi sett henne bära året innan. Detta år valde Sofia att bära drottning Silvias stråldiadem istället för sin bröllopstiara. Stråldiademet hittades av en slump i drottning Silvias byrå. Visst är det vackert?

Sofia i drottning Silvias stråldiadem

Förra året fick vi återigen se prinsessan skrida in i Stockholms stadshus. Och denna gång lyckades hon överraska oss alla. Bröllopsdiademet som hon fått av svärföräldrarna hade fått en makeover. Diademet hade monterats om och de gröna smaragderna var utbytta mot vita pärlor.

– Det är prinsessans bröllopsdiadem som har gjorts om. Det är helt enkelt tillverkat så att det går att ändra utseendet på, sa hovet informationschef Margareta Thorgren då.

Prinsessan Sofia på Nobel 2017

Sofia strålade i en puderrosa klänning signerad Ida Lanto. Till den vackra skapelsen bär hon en matchande kuvertväska från Christian Louboutin. Prinsessan bar en likadan väska på Nobelmiddagen 2015, fast valde denna gång i kärmvitt.

Prinsessan Sofia i diadem med pärlor

Läs också:

Foto: IBL, Stella Pictures

ANNONS

Utvalda favoriter i Svensk Damtidnings shop!

Låga priser – snabba leveranser – fri retur


Ljuslykta i mässing Miccis House
Denna underbart söta krona fungerar lika bra som ljuslykta som kruka och förgyller vilket dukat bord eller fönsterbräde som helst. Perfekt för exempelvis mindre blommor eller blockljus samt värmeljus. Den är gjord helt i solid mässing och kommer från det svenska märket Miccis House.

Gå till shoppen

Undertallrik guldfärgad 2-pack
Är du trött på dina gamla flottiga tabletter och drömmer om något mer flärdfullt till dukningarna i jul och nyår? Då har vi de perfekta undertallrikarna till dig! Och när du inte använder dom som tabletter så fungerar de lika bra som fina uppläggningsfat till frukt eller varför inte som ljusfat? Dessa vackra guldfärgade undertallrikar är en stilfull prydnad på det dukade bordet och gör middagen till en mycket trevlig tillställning! Duka fint med de festliga kuverttallrikarna under dina vanliga mattallrikar.

Gå till shoppen

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

49 kommentarer till “Äntligen Nobel! Minns ni Sofias omskrivna klänningar?”

 1. Marguerithe skriver: 6 december, 2017

  Den svarta Oscar de la Renta-klänningen kommer Sofia att kunna ha många gånger. Den är klassisk och har perfekt passform. Den gröna i fjol var väl inte så lyckad.


 2. Humaniora skriver: 6 december, 2017

  Sofias klänningar i cerise och den i en blåtonad nyans,mycket snygga och klär henne perfekt!!


 3. PernillaA skriver: 6 december, 2017

  Jag tycker att den gröna färgen klär henne bra men modellen var inte så lyckad.
  Sofia klär bra i en klassisk knut


 4. Emma skriver: 6 december, 2017

  Är nog ingen risk at läsarna “glömmer” alla plagg från Nobel då de repriseras minst 3ggr per år av all media


 5. Karin skriver: 6 december, 2017

  Jag tycker att hon alltid haft snyggare klänningar på galamiddagen efter Nobel. Oscar de la Renta-klänningen är dock fin den också.


 6. Monlec skriver: 6 december, 2017

  Ta folkdräkten, den är den finaste högtidsdräkt man kan ha. Minns Gabriel Garzia Marques, han var så fin i sin vita. Ps…kommer Katarina Frostensson månn tro? Och Alice Bah som var så stolt när hon delade ut kunglig medalj till Frostennssons make aka “klådan”?


 7. ingalisa skriver: 6 december, 2017

  Perfekt med folkdräkten på denna hemvävda kvinna. Bra förslag!


  1. Helene skriver: 6 december, 2017

   ingalisa,:) 🙂


  2. Helene skriver: 6 december, 2017

   ingalisa 🙂 🙂


  3. Midnattsol skriver: 7 december, 2017

   🙂


  4. Leo skriver: 7 december, 2017

   Instämmer!


 8. Annakf skriver: 6 december, 2017

  Endast klänningen som är cerise var snygg. Den gröna har vacker färg men helkonstig modell, inte snygg alls. Oscar de la Renta hutlöst dyr, speciellt som det var gravidklänning, och inte speciellt snygg heller.


 9. CVM skriver: 6 december, 2017

  Visst minns vi Sofias dyrbara klänning från Oscar de la renta
  CVM


 10. Gilla skriver: 6 december, 2017

  Monlec. Bra förslag.


 11. eva skriver: 6 december, 2017

  Jag tycker också hon kan ta på sig den hemmasydda folkdräkten. Kunde hon ha den på dopet, kan hon ju ha den på nobelmiddagen. Ofta har japanska damer sin kimono och afrikanska damer har ofta sina lokala kreationer. Det är samma sak.


 12. Helene skriver: 6 december, 2017

  Här ser man att inte ett enda ord i negativ riktning passerar censuren vad gäller Sofia. Detta är ett prov,,,,


  1. Malin skriver: 7 december, 2017

   Och sen när är negativa kommentarer något att sträva efter och sakna? Mår du dåligt av att Sofia inte får lika mycket kritik som tidigare? Jag tycker påhoppen mot samtliga i kungafamiljen (och andra kändisar) är ovärdiga och sorgliga och det är väl bara bra om det blir mer och mer nolltolerans mot sånt. Påhoppen på Madeleine är lika illa och det tycker ju du också. Så varför inte bara önska bort alla påhopp istället för att sakna dem mot vissa?


 13. caterine skriver: 6 december, 2017

  Sofia har svårt att finna sin stil, hon borde slopa alla hemska hattar, tantiga klänningar, utstyrda modeller och satsa på sin egen stil. Figursmickrande, ungdomliga, fräscha kläder, som passar hennes unga figur och ålder. Kolla lite på vad Silvia hade på sig när hon var ung, vilka aftonklänningar!


 14. caterine skriver: 6 december, 2017

  Om jag vore Sofia skulle jag be Silvia att få låna någon blåsa ur hennes rika garderob, Silvia hade några underbara, riktiga prinsessblåsor i ungdomen som skulle passa Sofia. De har säkert ungefär samma figur, och vad roligt det skulle vara att få se dessa aftonklänningar användas igen.


  1. Marie skriver: 7 december, 2017

   Ja, tänk om ALLA kungliga damer kom till Nobelfestligheterna i klänningar som redan finns i garderoberna. Victoria och Sofia kan botanisera bland mammas/svärmors galablåsor eller låna av varandra, Silvia kan ta fram någon härlig kreation från glada 80-talet, eftersom hon verkar ha samma figur nu som då. En sömmerska kan fixa till passformen om det behövs. Tänk, vilken positiv respons detta skulle få! Att de vill minska på konsumtionshetsen, att de tänker på miljön… drömma går ju…


 15. Margaretha skriver: 6 december, 2017

  Sofia bör välja en folkdräkt som klär henne som den dalkulla hon är och inte komma i någon ny design klänning!


 16. Lan skriver: 6 december, 2017

  Det enda vi minns är den gömda tatueringen


 17. ellinor blomquist skriver: 7 december, 2017

  Om nu rötterna är så betydelsefulla-använd då folkdräkt från Dalarna!


  1. Hanna skriver: 7 december, 2017

   Ska Silvia komma i nån tysk kreation då? Och Daniel i landskapsdräkt från Gästrikland? Annars kan de ju inte vara stolta över sina ursprung utan bara ytliga och dumma…? Eller är det bara för Sofia du har den “regeln”?


 18. ellinor blomquist skriver: 7 december, 2017

  De andra har ej tagit ut sitt ursprung på samma sätt som Sofia gjorde vid dopet i fredags. Sen har de andra säkert bidragit med traditioner fr sina resp landskap och länder.


  1. Helena skriver: 7 december, 2017

   Så för att Sofia hade folkdräkt på sin sons dop, från det landskap som han är hertig, så ska hon för alltid i officiella sammanhang visa att hon är uppväxt i Dalarna? Låter ju väldigt logiskt..


  2. Leo skriver: 7 december, 2017

   Det var stylistens beslut!


 19. ingalisa skriver: 7 december, 2017

  Hanna. De andra har nog inte samma behov av att bygga sig en ny image. De är redan äkta.


  1. Helena skriver: 7 december, 2017

   Sofia är den ända ut av sveriges prinsessor som är äkta. V och M har vuxit sin roll.


 20. PernillaA skriver: 7 december, 2017

  Lan, Sofias tatuering är ändå bättre än systerns


 21. Birger skriver: 7 december, 2017

  Caterine har en poäng där, plocka fram någon festlig blåsa ur drottningens garderob, i ungdomen hade hon enastående vackra aftonklänningar som hon passade förträffligt i.


 22. m skriver: 7 december, 2017

  Ser fram emot att få se nästa folkdräkt….


 23. Marguerithe skriver: 7 december, 2017

  Jag har efterlyst enkla sammetsklänningar i marin, mörkt grönt och vinrött med färre smycken till de kungliga damerna i år. Får se hur det kommer att se ut.


 24. Malin skriver: 7 december, 2017

  Tänk att det kunde provocera så många att Sofia hade folkdräkt när hennes son döptes. Hade hon haft nån nyinköpt dyr klänning hade man väl gått bananas över det med… Sen är det inget nytt under solen att man ändrar om stil efter att ha gift in sig i kungafamiljen. Hur mycket av Daniels pt-stil ser ni idag? Och jag tror knappast Silvia har samma stil nu som innan hon blev drottning. Eller Mette-Marit?


  1. Marguerithe skriver: 7 december, 2017

   Malin,
   Ja det är Kejsarens nya kläder här. Enbart rädsla från vissa att Sofia blir för populär. Civilkuraget att hålla om vår nya prinsessa lyser med sin frånvaro. Sorgligt!


 25. CVM skriver: 7 december, 2017

  CVM
  Glöm inte att klänningen nästan kostade 90.000 SEK + smycken handväska
  skor från Manolo Blahnik dessa pengar hade mycket mer gjort nytta hos
  ett äldreboende av inköp tex tena blöjor såå dom gamla hade fått byta åtminstånde 2 gånger dagligen
  Trevlig Dag
  CVM


  1. Pensionär skriver: 7 december, 2017

   CVM
   Ändå kostade den hälften av summan som Madeleine spenderade på Gabriels dop. Nobelfesten är väl ändå snäppet högtidligare. Victorias klänningar är också dyra. I år kunde ju både Sofia och Victoria dyka in i Silvias garderob och botanisera, som en insändare skrev. Det skulle nog bli en höjdpunkt.


 26. Magdalena skriver: 7 december, 2017

  Marie 11:18 Håller verkligen med dig! Victoria köper nya kreationer till varje event hon deltar i trots att hon är FNs ambassadör för miljöfrågor. Det måste ju finnas hundratals aftonklänningar i garderoberna som de kan “återanvända”.


  1. Marie skriver: 7 december, 2017

   Ja, och detsamma gäller för de “vanliga” representationskläderna som de bär under dagtid. Dräkter, klänningar, blusar, kjolar köps in säsong efter säsong och när hon någon gång använder någon klänning som Silvia bar på 70-talet (det sker väldigt sällan) skrivs det spaltmeter om denna bedrift. Varför köper de nytt hela tiden? Nu senast har hon visat upp sig i ena H&M-Erdem plagget efter det andra, och detta trots att H&M med sitt brännande av nya kläder motsäger sitt eget hållbarhetstänk.


 27. Gilla skriver: 7 december, 2017

  Helena 13:44 Äkta ?? vill du förtydliga dig.


  1. Helena skriver: 7 december, 2017

   De ingifta är äkta människor resten har vuxit i sin roll i sagovärlden det märks bäst vad gäller Victoria hon älskar ju sin roll med sin gapskratt.


  2. Leo skriver: 8 december, 2017

   Helena, jag tycker det verkar som om de icke kungliga ingifta tar väldigt mycket efter de födda kungliga o anpassar sig snabbt, vill just leva ut sin prinsessdröm o att bada i pengar o lyx! De i den kungliga världen födda är vana vid det o skulle många gånger vilja ägna sig åt någon annan uppgift som de själva valt!


 28. Daga skriver: 7 december, 2017

  Förra årets gröna tyckte jag var personlig i stilen och passande på en Nobeldag.Det smaragd-klädda diademet vackert till klänningen.Min favorit.(de är ju inte så många ännu).Mvh Daga.


 29. Barbro Johansson skriver: 8 december, 2017

  Enligt vad man tidigare skrivit är alla kläder som de kungliga använder till officiella uppdrag statens egendom,men får lånas privat. Vd jag inte förstår är varför Madeleine skaffar så många aftonblåsor som vi betalar. Privat har hon alltid jeans och vardagskläder, och hon har nog inte mycket socialt festande i London. Ett hejdlöst slöseri på statens bekostnad.


 30. CVM skriver: 8 december, 2017

  Pensionär
  Nu har det visat sig att pälsen inte kostade 144.000 SEK såå vi ska
  nog vara försiktiga med våra speculationer.
  Vi får bara hoppas att Sofia inte kommer i någon ihopsnickrad folkdräkt på
  Nobel festligheterna utan klär sig comme il fout
  Trevlig Helg
  CVM


 31. Bror skriver: 10 december, 2018

  Ett år senare – allt är sig likt…
  Sorgligt!


 32. Måntand skriver: 10 december, 2018

  Vet inte riktigt, ingen är någon tiopoängare. Den första är fin i färgen men för urringad tycker jag. Den andra är tråkig i färgen och har ful underdel. Överdelen är fin men här passar inte Sofias bröllopsdiadem något vidare. Antingen hade en annan varit finare eller också denna med de vita pärlorna. Den tredje klänningen, den gröna, är jättefin i färgen och modellen förutom ärmarna. Dom ser hemska ut. Här hade bröllopsdiademet med de gröna stenarna (eller vad det nu är) passat bättre än det här platta. Kanske hade det sett bättre ut med någon typ av håruppsättning. Nu blev det bara väldigt platt och tråkigt. Sista klänningen är finast av alla men väldigt tråkigt färg och Sofia ser blek ut. Men här passade tiaran bra. Ska bli spännande att se vad hon har ikväll. Och vilket tjat om folkdräkt. Det är väl ändå inget man har på sig på nobelfesten.. *suck*


 33. CVM skriver: 10 december, 2018

  Allt är sig likt enl akademiska professorn visst är det såå fler människor lever
  på gatan köerna på sjukhusen blir längre för att träffa en läkare men Kungligheterna spenderar 1000-tals kronor på klänningar skor väskor smycken
  och smink etc
  Sorgligt!
  CVM


 34. Marianne skriver: 10 december, 2018

  Bra om dyra festblåsor återanvänds, men varför skulle just Sofia och Victoria låna kläder av varandra, som någon föreslog? De har ju inte alls samma figur! Victoria är betydligt mer muskulös och vältränad och säkert en decimeter längre! Sofia är kort och mycket späd till växten. Bägge är vackra men på helt olika sätt.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar