Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nobelmenyn avslöjad! Det här äter gästerna ikväll

10 dec, 2018, 19:36 
https://image.svenskdam.se/image-5470975?imageId=5470975&width=1320&height=689
Annie-Li Eriksson
Prinsessan Sofia under Nobelbanketten 2018.
Nobelbanketten är i full gång och alldeles strax kommer kungafamiljen att få avnjuta kvällens hemliga meny!
Annons

I ett helt år har Nobelmenyn varit hemlig från allmänheten. Men nu äntligen är rätterna officiella. Fisk, högrev och rotfrukter verkar vara några av de festliga delikatesserna som gästerna kommer att få serverade i Blå hallen alldeles strax. Maten tillagas två våningar upp i köket som ligger ovanför Gyllene salen. Därifrån transporteras det ner till Gyllene salen som fungerar som ett temporärt kök och därifrån går 200 servitörer och servitriser nerför den stora trappan för att servera gästerna som väntar i Blå hallen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Nobelmiddagen 2018.

Här är menyn:

Kräftskiva verkar vara årets tema på förrätten som består av lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum.

Annons

– Eftersom att tallrikarna är otrolig små får vi hålla oss på höjden berättar kocken Tom Sjöstedt i SVT.

Nobelmenyns förrätt.
Förrätten består av röding och forellrom. Mums!

Till huvudrätten serveras bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin.

– Det här är riktigt krångligt! säger Tom Sjöstedt och visar hur man tillagar rätten.

Huvudrätten tillagas till Nobel 2018.

Eftersom att Nobelmenyn ska spegla vår samtid har man därför valt att rotsellerin ska stå i fokus medan köttet är sidorätten.

Annons

Såhär ser resultatet ut:

Nobelmeny 2018. Huvudrätt.
Gästerna fick smaka på bakad rotselleri och högrev.

Och sist men inte minst: äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor.

Efterrätten till Nobel.

Efterrätten som brukar beskrivas som kronjuvelen på verket, beskrivs som otroligt god och vacker. Och visst är den? Det liknar nästan ett smycke.

Annons
Efterrätten som serverades under Nobel 2018.

Självklart serverades den med pompa och ståt! Till den drack med ett friskt vitt vin, Riesling.

Nobelmenys efterrätt 2018.

Senaste gången Nobelgästerna fick smaka på röding var år 1990. Då bjöds det på enbärshalstrad röding med sparris, dillgrädde och ris till huvudrätt. Till efterrätt serverades Nobelglassparfait. Och detta år är faktiskt det enda år sedan 1901 som högrev funnits med på menyn.

Vi önskar alla Nobelgästerna bon appétit!

Läs också:

Foto: TT

Annons