Ordlista – allt du behöver veta inför Nobel!

Kronprinsessan Victoria nobel
Ceremonimästare, kraschan och taffel. Har du koll på alla ord och benämningar som hör Nobelfesten till?
Annons

Prisutdelningen i Konserthuset med efterföljande bankett har varit tradition i Sverige sedan 1901. Det betyder även att en del ord och benämningar, som brukar användas i Nobelsammanhang, också har några år på nacken. Vissa ord hör man bara när det gästerna sätter sig till bords i Blå hallen.

Annons

Etikett: Ett annat ord för stil och hyfs. Viktigt för förståsigpåare. Saker etikettfokuserade människor intresserar sig för: armbågar på bordet, bordsskick, klädkoder och bruk av telefoner.

Garnityr: Annat ord för ett komplett smyckeset. Ett garnityr kan bestå av örhängen, halsband, corsage och brosch.

Drottning Silvia Nobel
Drottning Silvia på förra årets Nobelbankett.

Demi parure: Ett mindre garnityr. Kan bestå av halsband och örhängen.

Agraff: Ett briljantspänne med kungens miniporträtt som bärs av de kungliga damerna. Agraffen fäster man i klänningslivet i hjärthöjd.

Kronprinsessan Victoria nobel
Kronprinsessan med sin briljantinfattade agraff och serafimerordens blå band.

Kraschan: Ordet kommer från det franskans ord för spottloska, crachat. Kraschanen är en ordenstjärna som ska fästas på nedre bröskorgen, under agraffen på de kungliga damerna.

Kuvert: Vid en riktigt fin dukning, som vid Nobel, ska alla kuvert se likadana ut. Ett helt kuvert ska allra minst bestå av tallrik, glas, gaffel och kniv. Kuverttallriken bärs inte ut mellan rätterna utan ligger kvar tills det är dags för dessert.

Nobeldukning
Dukningen med den traditionsenliga Nobelservisen planeras med milimeterprecision!

Taffel: Ett förnämt festbord. I Nobelsammanhan är middagen inte över utan taffeln bryts. Det sker runt 22:30 och då fortsätter gästerna till Gyllene salen för dans. Kungafamiljen går till Prinsens galleri.

Ane Brun nobel
Ane Brun vid förra årets Nobelbankett.

Divertissement: Middagsunderhållningen kallas divertissement.

Ceremonimästaren: Den som ser till att formaliteter och uppställda regler följs. Vid hovet är det ceremonistaten som ser till att allt flyter på under statsbesök, audienser, fina fester som dop, bröllop och födelsedagar. Under Nobel är det ceremonimästaren som leder processionen ner för trappan till Blå hallen.

Honnörsbord: Där sitter de 88 finaste gästerna. Drottningen har alltid Nobelstiftelsens ordförande (kvällens värd) till bordet. Kungens bordsdam är den kvinnliga pristagaren eller, om det inte finns någon kvinnlig pristagare, fysikpristagarens fru.

NobelKungen

Kungen trivdes i medicinpristagaren Maj-Britt Mosers sällskap under 2014 års Nobelbankett.

Läs mer

Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

2 kommentarer till “Ordlista – allt du behöver veta inför Nobel!”

 1. Birgitta skriver: 5 december, 2018

  Etikett: Ett annat ord för stil och hyfs. Viktigt för förståsigpåare. Saker etikettfokuserade människor intresserar sig för: armbågar på bordet, bordsskick, klädkoder och bruk av telefoner.

  Viktigt för förståsigpåare?! Eller för de som inte totalt vill skämma ut sig och uppfattas som grisar! Det finns verkligen rätt och fel i sociala sammanhang, att lära sig detta är fortfarande något som verkligen betalar sig i längden. Eller är jag en förståsigpåare nu?


  1. ananas skriver: 5 december, 2018

   Instämmer. Undrade själv över samma ordalydelse.
   Visst behövs både vett, etikett, stil och hyfs i allt umgänge med andra människor.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar