Ta en titt i de kungliga smyckeskrinen inför festernas fest

Annons

silvia-4

Ladda upp inför Nobel på kungligt vis – genom att titta in i kungligheternas smyckesskrin!

Ametister hit och ädeltopaser dit. Även om snön brukar lysa med sin frånvaro under Nobel, gnistrar det ändå rejält i de kungliga kvinnornas hår. Men vilka smycken kommer att bäras av vem i år? Låt oss ta ett titt i backspegeln på vilka glittrande huvudsmycken de kungliga brukar bära under den stora Nobelfesten.

Se alla de vackra juvelerna här:

prinsessan-sibyllla-nobel

Prinsessan Sibyllas diadem

Prinsessan Sibyllas diadem tillverkades 1904 av brittiska hovjuveleraren Garrards. En bröllopsgåva till kungens farmor kronprinsessan Margaretha. Detta var det första av kungahusets smycken som drottningen bar, dagen före sin bröllopsdag. Smycket är gjort av briljanter och utformade som fem blomsterkransar. I vardera krans sitter en diamantkläpp och mellan varje krans sitter en diamantrosett med en blomma.

karl-johan-diademet-nobel

Karl Johan-diademet

Karl Johan-diademet, även kallat sexknappsdiademet, består av sex juvelrosetter från 1700-talet som gjordes om till diadem på 1970-talet. Den första att bära diademet var prinsessan Lilian. Drottningen har burit det en gång, men det bärs oftare av kronprinsessan och prinsessan Madeleine.

Straldiademet-nobel

Stråldiademet

Stråldiademet har fått sitt namn efter sina 47 briljantstrålar. Diademet, som kom till Sverige med Gustaf V:s hustru, Victoria av Baden, är det diadem som burits av flest svenska kungligheter, men används numera flitigast av kronprinsessan. Kan även omvandlas till halsband.

leuchtenbergska-nobel

Leuchtenbergska safirgarnityret

Inget osar Nobel som det Leuchtenbergska safirgarnityret.
Hela 12 gånger har hovfrisören nålat fast den Leuchtenbergska tiaran i drottning Silvias nobeluppsättning. Men örhängena är inte original, de försvann på 1940-talet, så drottning louise lät göra nya av två av de fyra hårnålar som fanns i garnityret. Drottningen är den som bär tiaran, men kronprinsessan har använt hårnålarna under Nobel.

rosa-adeltopas-nobel

Rosa ädeltopasgarnityret

Drottningens favorithalsband är de rosaglittrande ädeltopaserna, över 210 år gamalt! Ryske tsaren Paul I beställde det till sin dotters bröllop 1804 och topaserna ärvdes sedan av vår svenska drottning Victoria. Prinsessan Sibylla ville gärna ha matchande örhängen och lät göra ett par av de yttre kläpparna på halsbandet.

agraffen-nobel

Agraffen

Broschen med kungens porträff kallas för agraff och bärs av de kungliga damerna när klädkoden är frack. Drottning Silvia har käre maken på hjärtesidan, precis som hovetiketten föreskriver, och Victoria och Madeleine har varsin pappa-agraff på galastassens vänstra sida. Sidenrosetten är gjord av Serafimerordens band.

 

madeleine-tiara

Akvamarindiademet

Akvamarindiademet har från början tillhört drottning Louise och bars av hagaprinsessorna Désirée och Christina på 1960-talet. Diademet består av flera små diamanter samt en stor akvamarinsten. Prinsessan Madeleine bar den för första gången på nobelfesten 2000, då hon fick det i 18-årspresent.

Ametistgarnityret-nobel

Ametistgarnityret

Aldrig har väl prinsessan Madeleine varit vackrare än när hon bar Ametistgarnityret med ametister och briljanter infattade i silver och guld. Garnityret, som sannolikt tillverkats i Paris ca 1805 för den franska kejsarinnan Joséphine, består av halsband, örhängen, två armband som kan kopplas samman samt två broscher.

Annons

skapsfyndet nobel

Skåpfyndet

Det sköra Ståldiademet med fem höga veteax omgivna av eklöv och små ekollon sägs drottning Silvia ha hittat i ett skåp när hon som nygift kikade runt på Stockholms slott. Den förgyllda, tunna mässingen är strösslad med gnistrande stålkristaller och har blivit Victorias favorit, det väger nämligen nästan ingenting. Empirdiademet har tillhört den franska kejsarfamiljen.

drottning-sofias-nobel

Drottning Sofias diadem

Detta diamantdiadem används framför allt av drottning Silvia, senast under förra året. Det solfjäderformade diademet tros från början ha varit en juvelkam som omarbetades i slutet av 1800-talet.

fyrknapp-nobel

Fyrknappsdiademet

Fyrknappsdiademets rosetter påminner om en stjärndesign. De 4;a diamantrosetterna kom att omvandlas till ett diadem till det norska statsbesöket 1959, det bars av prinsessan Margareta vid galamiddagen. Diademet användes av samtliga hagaprinsessor. Det har aldrig använts av drottning Silvia, men både prinsessan Madeleine och Victoria har burit det under Nobel.

akvamarindiadem-nobel

Vad kommer prinsessan Madeleine att bära under Nobel detta år?

Av Margareta Gotthardsson
Foto: IBL, Stella Pictures och All Over Press

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

14 kommentarer till “Ta en titt i de kungliga smyckeskrinen inför festernas fest”

 1. Lollo skriver: 10 december, 2014

  Senare idag kan man följa vilka smycken burits på nobel
  http://members2.boardhost.com/royal-jewels/index.html?1418198748


 2. Veronika Johansson Frisör Borgholm skriver: 10 december, 2014

  Svårt att välja, när man har så mycket att välja bland!


 3. BFTaentittidekungligasmyckesskrineninförfesternasfest skriver: 10 december, 2014

  Tack Svensk Damtidning för detta reportage,


 4. Gunnel skriver: 10 december, 2014

  Kanske kommer Victoria att bära Prinsessan Lilians diadem ikväll… Madeleine tar nog i så fall stråldiademet och Silvia Prinsessan Sibyllas… Å andra sidan är det dags för de Leuchtenbergska att vädras igen… Visst finns det ett rubingarnityr också? Spännande!


 5. Sabine skriver: 10 december, 2014

  Det bliver gallakjolerne, som afgør hvilke juveler vi får at se fra dette enorme smykkeskrin om nogle timer…… spændende!
  Sofia har sikkert også "lånt" fra det.


 6. Mollie skriver: 10 december, 2014

  Mittbena till tiara går inte att pga att benan tar över. Det måste frisörerna tänka på. V passar bäst i runda och luftiga frisyrer.


 7. Marianne skriver: 10 december, 2014

  jag älsakr smaragder och akvamariner


 8. Ingela Söderström skriver: 10 december, 2014

  Ja jag skulle bli förvånad om inte Sofia har lånat ett eller fått ett på sin födelsedag av CarlPhilip


 9. Melia skriver: 10 december, 2014

  I en tidigare artikel framförde endel i kommentarerna sin oro för hur de klarar konversationen vid middagsbordet. Om så är fallet är det lite patetiskt att bära krona på huvudet.


 10. Maj-Britt skriver: 10 december, 2014

  Är inte hjärtesidan och vänstersidan detsamma?


 11. Hen skriver: 10 december, 2014

  9 Melia , varför skulle Sofia och Carl Philip inte klara konversationen vid bordet? Politik och pengar är förbjudet och de har nog en hel del annat att prata med Urban Ahlin om, Sofias erfarenheter i Afrika borde en nyfiken politiker vara synnerligen intresserad av tex. De har nog en hel del att bidra med!


 12. Melia skriver: 10 december, 2014

  11 Hen. Dra inte för långtgående slutsatser, jag har inte nämnt något namn eller sagt att så är fallet ! Men du tycktes tänka omgående på CP o Sofia.


 13. Harmoni skriver: 10 december, 2014

  # 11 Hen— För att få en exakt bild, om intresse finns av Urban Ahlin ang. P.P. ,borde han tala med Frida Westerberg-grundare ock den som finns på plats:heltid, – ock får allt att fungera!


 14. Ingela Söderström skriver: 10 december, 2014

  13 Harmoni jag håller fullständigt med dig. Det är ju Frida som startade PP. Fattar inte att Sofia bara "knallar på i ullstrumporna" och inte talar om som det ligger till. Det är att sko sig på annans bekostnad och det gillar inte jag.


Annons

Laddar