Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Birgitta Eds kamp – för Ulf Kristerssons kärlek, barnen och det nya livet

19 jun, 2021, 05:00 
Lars Johansson
Birgitta Ed Ulf Kristerssons fru
Först fick Birgitta Ed kämpa för att fånga Ulf Kristersson.
Sedan fick de gemensamt slåss för att bli föräldrar.
Hustrun till Moderaternas partiledare är inte den som väjer inför utmaningar – som den att mitt i livet hoppa av en framgångsrik karriär och bli präst.
– Jag tror många känner igen känslan av ”är jag på rätt plats, vad gör jag här, är det jag håller på med meningsfullt? har hon berättat i "Nyhetsmorgon".
Annons
Lika som bär! Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrarBrand logo
Lika som bär! Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar

Han var inte lättfångad Ulf Kristersson.

Det fick hans blivande hustru Birgitta Ed erfara när de först möttes.

De möttes redan i Moderata ungdomsförbundet i hemma i Strängnäs 1984. Han var 20 år, hon bara 15.

– Ja, jag fick tjata jättelänge, har Birgitta Ed, 52, berättat för Svensk Damtidning, Ulf Kristersson, 57, skrattade högt vid intervjutillfället innan han fyllde i:

– Och jag brukar nöja mig med att säga att utan Birgittas initiativförmåga hade det inte blivit något.

Birgitta Ed och Ulf Kristersson adopterade tre barn från Kina

Paret gifte sig så 1991, men när de sedan försökte skaffa barn gick det inte så lätt. Det fungerade helt enkelt inte. Lösningen blev att adoptera. Eftersom Birgitta Ed jobbat i Kina var det ditåt de blickade.

År 2000 blev de äntligen föräldrar till en nio månader gammal baby som döptes till Siri. Söder om Shanghai fick de för första gången hålla henne i sina armar.

Annons

– Det var en omedelbar förälskelse när jag tittade in i hennes ögon, har Birgitta Ed tidigare berättat för Svensk damtidning.

Efter ytterligare fyra år fick familjen så tillökning igen. Tvillingarna Ellen och Signe kom in i deras liv. Men den här gången var det svårare att nå igenom. Den elva månader gamla duon var sammansvetsad.

– De var trygga så länge de hade varandra och var inte särskilt intresserade av några föräldrar. De var så tydligt ett team som fjärmade sig från omvärlden och jag minns att jag frågade mig själv om vi skulle fixa det, har Birgitta Ed sagt.

Birgitta Ed har haft en rad prestigefulla jobb

Kvintetten bor idag i en vacker 20-talsvilla med trädgård hemma i Strängnäs, läget är mitt i stan. Priset för att bo i "sitt andningshål", som de kallar det, är åtta mils pendling varje dag till Stockholm.

Birgitta Ed har genom åren haft en rad prestigefulla jobb.

Hon har arbetat som sakkunnig i regeringskansliet, medgrundat pr-byrån Sagt:Gjort som genom en sammanslagning 2000 blev Springtime. Birgitta Ed har även lett Ja-kampanjen inför folkomröstningen 2003 om eurons eventuella införande i Sverige. Dessutom har hon varit engagerad i den Svenska världsutställningen i Shanghai 2009 och 2010.

Annons

LÄS MER:

När Ulf Kristoffersson tog över som partiledare för Moderaterna drog Birgitta Ed ner på sina resor. Det var ett gemensamt beslut enligt paret.

– Vi hade en familjehelg där vi diskuterade igenom vad det här jobbet skulle innebära. Hade familjen inte velat detta hade jag inte gjort det. Familjen är det allra viktigaste för mig, har Ulf Kristoffersson sagt.

– Ja, vi är väldigt synkade. Det ska man vara.

Birgitta Ed nickade under Svensk Damtidnings intervju och förklarade vidare:

– Det hänger ihop med att vi har blivit vuxna tillsammans och gjort den här resan ihop, och då blir man ganska samspelta. Vi är ett team och våra döttrar brukar säga att det är omöjligt att få oss att tycka olika.

Birgitta Ed sadlade om och började läsa till präst

Vad Birgitta Ed föll för hos sin Ulf Kristersson var det inget snack om, och det var något de i högsta grad har gemensamt:

Annons

– Det är det ständiga engagemanget och nyfikenheten. För Ulf är inget omöjligt att lära sig eller engagera sig i, och sådan är jag med. Sedan har han ett stort engagemang for människor som inte är lika privilegierade eller lyckligt lottade som vi är, och det engagemanget delar ju även jag som kristen.

Som kristen ja.

2018 valde plötsligt Birgitta Ed att sadla om helt. Det forna pr-geniet började läsa till präst. I "Nyhetsmorgon" berättade hon:

– Jag tror många känner igen känslan av ”är jag på rätt plats, vad gör jag här, är det jag håller på med meningsfullt?” Det är en fråga som jag har burit med mig under lång tid i min karriär, och till slut blev det väldigt tydligt att den där frågan handlade om att få vara närmare den övertygelse jag har: att få vara närmare kyrkan och Gud i min vardag.

Birgitta Ed förklarade vidare i programmet att tankarna funnits sedan gymnasietiden. När hon slutade trean flyttade hon till och med till Uppsala för att läsa teologi, men sedan kom livet emellan och planerna blev inte av.

Annons

– Det är ett stort beslut, men det är också ett väldigt bra beslut. Jag har jobbat jättemycket under många år. Att få möjligheten som man har i Sverige, att få studera i fullvuxen ålder, den är fantastisk.

Birgitta Ed hyllar maken Ulf Kristersson och familjen

Hon avslutade med att hylla maken och familjen.

– Familjen är förutsättningen för allt. Vi har varit tillsammans i många år, vi är ett team som har växeldragit jobb och liv i alla år, vi har tre barn tillsammans. Men familjen är också större än så med alla syskon och syskonbarn, vi håller ihop rätt tajt.

Birgitta Ed har även tillsammans med Göran Thorstenson och Bo Krogvig grundat affärsutvecklingsbyrån Six Year Plan AB där hon är senior adviser och delägare.

Foto: TT

Annons