Därför får Ingalill Mosander sparken från ”Go’ kväll”

Ingalill Mosander
Vilket chockbesked! Folkkära Ingalill Mosander får sparken från SVT-programmet Go' Kväll. Nu berättar hon om varför hon tvingas bort.
Annons

Ingalill Mosander är ett oerhört kärt ansikte i tv-rutan. Mängder av svenskar uppskattar och älskar hennes initierade boktips i SVT:s succéprogram Go’ Kväll. I 20 år har hon tipsat miljoner tittare om romaner och annan litteratur – svensk och utländsk. Men nu är det slut med det. SVT har beslutat sig för att låta Ingalill Mosander gå.

Annons

– Jag blev överraskad. Jag hade ingen aning om att de skulle lägga ner det här. Det bara ringde en projektledare som jag faktiskt aldrig har träffat. Hon säger att nu ska vi lägga ner det här. Det handlade inte om att jag gjort något dåligt jobb eller så utan grejen var att man skulle föryngra, säger Ingalill Mosander i en intervju med Aftonbladet.

Ingalill Mosander om SVT:s beslut

Anledningen är alltså att man vill göra om programmet, förnya det. Mosander använder ordet ”föryngra”. Hon, liksom mängder av andra människor, tycker att det hela är ett feltänk.

Annons

– Tyvärr så tycker jag att Sveriges Television gör fel. Go’kväll har en stor kvinnlig publik som är över 55. Det är de människorna i Sverige som läser och köper böcker. Att då säga att man ska föryngra programmet och plocka bort den del som de här kvinnorna tycker är viktig för dem, det är ju fullkomligt befängt, säger Ingalill Mosander.

Ingalill Mosander 2019
Ingalill Mosander med maken Jan Mosander i september 2019d å Piratförlaget firade 20-årsjubileum på Restaurang Artilleriet.

Pausar den formen av bokrecensioner

Bengt Strömbro är ansvarig utgivare för Go’kväll. För Aftonbladet berättar han mer.

Annons

– Vi har pausat den formen av bokrecensioner som vi har haft sedan tidigare med en ambition att vi under hösten ska utveckla formen. En konsekvens av det nu i höst är att Ingalill Mosander inte recenserar böcker i samma form som tidigare.

Beskedet har gjort att många kulturprofiler i Sverige blivit förvånade. Daniel Sjölin, som tidigare arbetade med Babel, skriver i Expressen:

”Kritikern Ingalill Mosander hade arbetat i 20 år med programmet – med 800 000 tittare varje vecka och med långt fler unga mottagare än specialiserade ”Babel” – men det räckte nu tydligen med ett telefonsamtal.

Han fortsätter:

Annons

”Men det tragiska är anledningen: Man vill föryngra programmet – så bort med böcker och in med tv-serier. Efter böckernas uttåg ur morgon-tv:n för ett par år sedan, sker nu alltså en slutlig utradering av litteraturens breda närvarostatus hos SVT. Bye bye folkbildning.”

Aftonbladets Martin Aagard hyllar Ingalill Mosander i en krönika:

”Ingalill Mosander är den absolut mest rutinerade litteraturkritiker vi har i Sverige. Och den absolut mest populära. Utan jämförelser, törs jag påstå. Hon räds inga genrer och tar sig an högt och lågt med samma förutsättningslösa entusiasm.”

Foto: TT, SVT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

10 kommentarer till “Därför får Ingalill Mosander sparken från ”Go’ kväll””

 1. Margareta Rosén skriver: 11 september, 2019

  SVT gräver sin egen grav med att ta bort det som är bra och på sättet att “spola” sina medarbetare. OCH det ska vi betala skatt för.


 2. Bror skriver: 11 september, 2019

  “Nothing is so good it lasts eternally.
  Perfect situations must go wrong.”


 3. Ann-Charlotte Franzéntranas.se skriver: 11 september, 2019

  Mycket oroande att man inte tar till vara på kompetent och i det här fallet också en person med brett folkligt stöd. Det här är tyvärr inte unikt här utan samma tendenser ser man överallt i samhället. Ungdom går före erfarenhet och kompetens överallt i vårt samhälle!


 4. charlotte skriver: 11 september, 2019

  Så sorgligt med denna åldersdiskriminering i Sverige. Det slutar ju med att vi bara har lekprogram i TV. Vad ska vi göra som vill se seriositet och vuxet tänkande?


 5. Surkärring skriver: 12 september, 2019

  Förnya och föryngra? Förytliga. Kompetens räknas inte längre. Tråkigt att I Mosander försvinner ur rutan. Babel är bra, men har mer fokus på författaren – särskilt om han/hon skrivit om sin livskris – än boken. Jag saknar ett TV-program om litteratur med litteraturvetare och människor med specialistkunskap i ämnet som boken handlar om. Fördjupa.


  1. Bror skriver: 12 september, 2019

   Köp in dig på valfri fransk tv-kanal! Där bjuds på poststrukturalism på härsan och tvärsan. Du får garanterat ditt lystmäte stillat av det allra senaste som rör sig inom konst, litteratur och filosofi.
   Efter några omgångar fransk kulturknådning i teve kan du runda av med full pott i SVT:s Kulturfrågan Kontrapunkt samtidigt som du löser ett supersvårt sudoku. Sånt brukar ha en hälsosamt dämpande effekt på omgivningen.
   Lycka till!


 6. ingalisa skriver: 12 september, 2019

  charlotte. Håller med dig helt. Fy, för fåniga lekprogram där avdankade idrottare och s.k. kändisar ska flamsa runt och berätta om sina liv.
  Undrar vilka yngre människor som tittar på Caféprogram vid 19-tiden? Har SVT gjort någon undersökning?


 7. Fluff skriver: 12 september, 2019

  Fast Bror, jag tycker Kontrapunkt är kul.
  Åtminstone när EbbaW-B inte är med.


 8. Bitte Arntag skriver: 13 september, 2019

  Tråkigt att I.Mosander försvinner från Gokväll! Var alltid intressant och roligt att att höra hennes recensioner! Hallå SVT tror ni att yngre människor tittar på Gokväll kom till verkligheten och sluta med åldersdiskriminering, det finns folk över 25 år!


 9. Lilia Eriksson skriver: 23 september, 2019

  Dåligt beslut. Ta bort Mosander den bästa bokrecencent. Fy. Fy


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar