Författaren Katarina Wennstam: “Hamnat i riktiga stormar”

Författaren Katarina Wennstam:
Författaren och debattören Katarina Wennstam har hyllats för sitt sommarprat från i somras. Hennes bok och jämställdhetssnabbguide "Har du ingen humor" handlar om samma ämne - hur man får upp ögonen för uttryck och invanda mönster som inte alltid är så bra. Vi ställde 20 snabba frågor till Katarina om henne själv och hennes arbete.
Annons

Hur känns det här med nya boken?
– Det är ju en snabbguide till jämställdhet och en samling av ett antal instagram-inlägg som behöver nå utanför sociala medier. Vi behöver fundera på begrepp som ”pojkstreck”, ”kärringstopp”, ”kärlek börjar alltid med bråk” och vad det egentligen ger för signaler. Man kan sätta den i händerna på sin tonåring när orden tryter.

Annons

Var får du inspiration och ditt engagemang ifrån?
– Tyvärr ofta från verkligheten då jag bland annat har jobbat med att intervjua brottsoffer.

Författaren Katarina Wennstam
Författaren Katarina Wennstam.

Ditt sommarprat blev väldigt hyllat – hur känns reaktionerna?
– Det är ju samma ämne som i nya boken och jag är otroligt glad eftersom det uppenbarligen har berört väldigt många människor. Det har spritts som en löpeld, folk har tipsat varandra och jag har faktiskt enbart fått positiva reaktioner från både kvinnor och män.

Vad ger dig bränsle att fortsätta?
– Genom åren har jag ju ibland hamnat i riktiga stormar på nätet. Ger man sig in i antirasistdebatter blir man ofta attackerad. Men jag kan inte ge upp trots alla hot och försöker få det att rinna av mig, genom att gräva lite i trädgården. Men när jag intervjuat brottsoffer, anhöriga som varit med om fruktansvärda saker och förlorat sina döttrar så känner jag att om de orkar fortsätta måste ju jag orka.

Vad läser du själv?
– Just nu läser jag Hans Roslings ”Factfullness” och Jonas Hassen Khemiris ”Pappaklausulen”. De ligger bredvid varandra på nattduksbordet.

Du har fått flera priser, ger de prestationsångest eller energi?
– Lite prestationsångest ger det ju. Men jag vill ju hela tiden skriva något som ska kännas och göra starkt avtryck och då har jag också höga krav på mig själv. Det måste betyda något. Jag har inte valt den lättaste vägen och skriver inte böcker som gör att jag säljer massor eller blir jättekänd, men för mig finns det bara denna vägen. Jag vet inte hur man inte är arg!

Vad ville du bli när du var liten?
– Jag ville skriva men visste inte riktigt om vad. Då trodde jag att man behövde vara Maria Gripe för att leva på att skriva, men idag lever jag faktiskt min dröm. Det känns så bra.

Beskriv dig själv med tre ord?
– Envis. Hängiven. Högljudd.

Författaren Katarina Wennstam

Vad gör du när du är ledig?
– Då är jag envis, hängiven och högljudd! Skämt åsido, jag försöker koppla av. Jag har mina barn varannan vecka och då får de fullt fokus. Övrig tid träffar jag min särbo och lever samboliv. Men jag älskar att fixa hemma, sticka och virka, att jobba med händerna. Jag ska snart iväg och länsa en garnaffär inför höstens stickprojekt.

Vad är det modigaste du har gjort?
– Det är nog min första bok ”Flickan och skulden”. Jag var förhållandevis ung och skitarg på hur man behandlade våldtäktsoffer. Boken var en attack på rättsväsendet och var ganska läskig att göra, men idag 16 år senare kan jag se att det var en viktig bok.

Det bästa och sämsta med ditt jobb?
– Det bästa är att vara min egen chef och att skriva om det jag brinner för – jag märker att det gör skillnad. Det sämsta med författarbiten är att man har en kompis på axeln som heter Tvivel som alltid undrar om man är rätt ute eller om det där var så bra skrivet.

Katarina har skrivit tolv böcker. "Har du ingen humor" beskriver hon som en handbok i jämställdhet.
Katarina har skrivit tolv böcker. “Har du ingen humor” beskriver hon som en handbok i jämställdhet.

Hur är du som mamma?
– Lat men engagerad, förhoppningsvis en förebild.

Vem ringer du när det krisar?
– Min egen mamma. Hon sätter sig direkt på tåget från Göteborg om det är något.

Vilken är din käraste ägodel?
– Min balkong. Jag har precis flyttat in till lägenhet i stan efter tolv år med hus och stor trädgård. Och jag har suttit parkerad på balkongen hela sommaren och njutit av att det kan vara så fint även med fyra krukor och två stolar.

Vilken sida jobbar du mest med hos dig själv?
– Humöret. Är man högljudd och bråkig måste man välja sina fajter i alla lägen. Man kan inte kriga om allt.

Din största last?
– Choklad, godis och glass.

Vad längtar du efter mest just nu?
– Att bli klar med min nästa bok, en spänningsroman som ska komma ut under 2019.

Vad skulle du vilja bli bättre på?
– Jag skulle vilja kunna sjunga. Men jag kan ju inte! Tänk att vakna upp en morgon och upptäcka att man fått en fantastisk sångröst. Det skulle jag vilja.

FAKTARUTA
Namn: Katarina Wennstam
Familj: två barn på 12 och 14 år, särbo
Ålder: 45 år
Bor: lägenhet på Södermalm
Gör: författare, föreläsare, debattör, journalist i botten
Aktuell med: boken ”Har du ingen humor” – snabbguide till jämställdhet

Foto: Göran Segeholm

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar