Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Gustav Fridolin om frun Jennie: ”Vet inte vad hon röstar på”

22 aug, 2018, 19:00 
https://image.svenskdam.se/image-5475897?imageId=5475897&width=1320&height=689
Catarina Lundgren Åström
Han var bara 19 år när han blev invald i Sveriges riksdag – som den yngste någonsin. I dag är Gustav Fridolin en rutinerad 34-åring och språkrör för Miljöpartiet. Men även om han lever och andas politik så försöker han hitta en vardag också, tillsammans med hustrun Jennie och döttrarna Charlie och Billie.
Annons

Solen skiner och Almedals­yran är i full gång. Miljö­ partiets språkrör Gustav Fridolin kryssar mellan tv-­sofforna, möten samti­digt som han filar på sitt tal som han ska hålla dagen efter. Svensk Dam­ tidning får en pratstund med honom utanför Almedals­bibliote­ket i Vis­by. En till synes perfekt plats att stämma möte med en partiledare som fak­tiskt inte bara skrivit en, utan flera böcker. Just skrivandet har en alldeles speciell plats i Gustav Fridolins liv.

– Skriver gör jag väldigt gärna, det är mitt sätt att tänka och bra att ta till när tåg är för­senade men också när barnen gått till sängs. Jag skriver om allt från vad som hänt under dagen till en tanke som man försöker utveckla till fantasier, säger Gustav.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Han delar sin förkärlek för skrivandet med Miljöpartiets andra språkrör Isabella Lövin som var journalist och författare innan hon gav sig in i poli­tiken.

Annons

– Det kan bli väldigt roligt och vi bollar texter med var­ andra även om vi väl tvingas inse att det inte alltid står och faller med en formulering som vi diskuterat i fem minuter, säger Gustav och skrattar gott.

Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin

Han var den yngste riks­dagsledamoten någonsin när han som 19­-åring blev invald i riksdagen. Intresset för poli­tik föddes under studietiden då skolan stramades åt och Gustav med några kompisar bestämde sig för att det var oacceptabelt med alla nedskär­ningar som skulle göras.

– Vi var några killar som uppmuntrades att åka och prata med lokalpolitikerna och då upplevde vi att miljöpartis­terna var de som lyssnade.

Att han blev miljöpartist och politiker har Gustav aldrig ångrat.

Annons

– Nä, faktiskt inte.

Ändå valde han att hoppa av som riksdagsledamot efter fyra år och vägrade dessutom att ta emot den ersättning som man är berättigad efter att ha suttit i riksdagen. Han satte sig istäl­let på skolbänken och utbil­dade sig till lärare.

– Det känns skönt att veta att jag är lärare, det är min yrkesidentitet. Det här är ett uppdrag som det kan blåsa ganska hårt i, man vet aldrig vad man gör imorgon men då vet jag att jag kommer att undervisa igen.

Gustav är folkhögskolelära­re, alltså lärare för vuxna i his­toria och religion och ibland även, som han själv säger, har han fuskat lite i samhällskun­skap. Han har också provat på att arbeta som journalist i ”Kalla Fakta” på TV4. Och så har han skrivit böcker, en roman och några faktaböcker. En av böckerna handlar om hans morfar, en mycket betydelse­ full person i Gustavs liv.

– Jag växte upp mycket med honom och mormor då min mamma var sjuk när jag var liten, säger han.

Annons

Mamma Carina var bara 42 år gammal när hon drabbades av en stroke. Gustav var då tio år och mamman kom att tillbringa långa perioder på sjukhus. Då blev det istället morföräldrarna som Gustav, som var sladdbarn med en äldre bror och syster, kom att bo hos. Gustav blir smått lyrisk när morfar kommer på tal och börjar berätta hans fantastiska historia.

– Han är en av dem som bär på den fantastiska 1900-tals-historien. Född i ett vanligt och därmed fattigt hem med åtta syskon där det visade sig när han var tio år att föräldrarna inte var hans, och att hans pappa hade emigrerat till Amerika. På 60-talet kunde han bli sin egen och göra verklighet av sin dröm och jobba med kläder. Han öppnade Fridolins herrekipering i Vittsjö i norra Skåne.

Det var där Gustav älskade att hänga som barn och han hjälpte till med både det ena och det andra.

– Jag tänjde hattar och slog hål i livremmar och allt vad en unge kunde tänkas hjälpa till med, säger han och skrattar.

Annons

Gustav samlade hans många härliga historier i boken ”Morfar skrev inga memoarer”. Han berättar vidare att hans mamma tack och lov tillfrisknat och kan gå igen. Gustav har också sin egen familj i dag. Frun Jennie och två döttrar, Charlie och Billie som han älskar att spendera sin tid med.

– Jag saknar dem rätt mycket, säger Gustav.

Papparollen tar han på största allvar och han hävdar bestämt att han visst hinner vara pappa mellan de politiska åtagandena.

– Ja, det måste jag. Det är väldigt mycket logistik men det är det nog för de allra flesta, säger han och låter som en sann politiker.

Hustrun Jennie är ingenjör och arbetar med social hållbarhet inom byggbranschen. Deras vägar möttes 2004 på karnevalen i Gislaved. Gustav hade bjudits in som udda personlighet till juryn där Jennie, som var lagkapten i volleybollaget, också fanns med.

– Hon satt i en tuff skinnjacka och var sur för att jag var sen, men det var jag faktiskt inte – jag kom exakt när jag skulle komma, säger Gustav och tillägger att de faktiskt kom att ha väldigt roligt.

Så roligt att det tre år senare stundade bröllop i Göteborg.

Jennie och Gustav Fridolin

Är hon ett bra stöd din fru?
– Ja, verkligen. Framförallt behöver jag ett liv utanför att tänka, leva och älska politik 24 timmar om dygnet. Med min fru har jag ett liv utanför politiken, hon är inte politiskt engagerad. Jag vet faktiskt inte ens vad hon röstar på.

Annons

När de är lediga fokuseras tiden på barnen. Gustav berättar att Charlie just nu älskar att baka.

– Det är mycket chokladbollar och muffins och hon testar förtjust nya grejer att ha i dem så det blir en del muffins som blir till biogas. Sundbyberg är bra på att göra biogas så vi kan köra bil på matresterna, säger Gustav.

Familjen Fridolin bor i ett radhus i Sundbyberg och där trivs de mycket bra. Det känns lite som en småstad i storstaden vilket passar Gustav som själv växte upp i skånska Vittsjö där släkten fortfarande finns kvar.

– Jag tror att jag är den enda som någonsin lämnat Skåne.

Han har en färgstark familj där diskussionerna går varma kring middagsbordet och han tror inte det är så många som är miljöpartister men så diskuterar de heller inte partipolitik. Syskonen bor kvar i Skåne. Gustavs bror är lärare likt han själv och systern jobbar med innovation på Trafikverket, men började som bilmekaniker berättar han.

Annons

Gustav berättar om hur stolt hans morfar, som gick bort för tio år sedan, var över att se sina barnbarn studera vidare.

– Han var väldigt stolt över att se Fridolin på universitet.

Skolfrågorna har alltid varit det som Gustav brunnit för, så det känns också naturligt för honom att han blivit utbildningsminister. Att Miljöpartiet har två språkrör som roterar tycker han är ett bra system.

– Jag behöver aldrig oroa mig för att växa fast, det finns regler mot det.

På frågan om han tänker fortsätta med politiken svarar han ”åtminstone ett tag”. Men just nu är han mest fokuserad på talet som han ska hålla i morgon som ska handla om miljön.

Efter det väntar semester med familjen. Den ska de till- bringa i en gammal folkskola från 20-talet, dryga timmen söder om Stockholm där Fridolins hyr en lägenhet. Så det blir varken Skåne eller Småland den här sommaren…

– Vi ska försöka dra ner på resandet, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin innan han skyndar vidare till nästa punkt i agendan.

Foto: Catarina Lundgren Åström

OBS! Den här artikeln publicerades ursprungligen 2017, i nummer 34 av Svensk Damtidning.

Annons