Håkan Juholts oväntade julpynt – prinsessan Estelle i granen!

håkan juholt prinsessan estelle
Svensk Damtidning hälsade på Håkan Julholt mitt i julstöket. Och den förre detta partiledare berättade stolt om sin ovanliga julkula.
Annons

Det vankas jul även på Island och någon som verkligen älskar allt som hör julen till är vår ambassadör på plats, Håkan Juholt.

– Det finns inget mysigare än julen tycker jag! Att få ta fram alla julsaker, sätta upp adventsljusstakarna i fönstren och pricken över i:et att få klä granen.

Annons
Nu är det jul här i vårt hus!

Nu är det jul här i vårt hus!

Håkan visar stolt upp familjens vackra gran som är pyntat med allehanda julkulor inköpta runt om i världen. Alla med sin egen historia.

– Varje år köper jag och Åsa en ny dekoration till granen, från någon plats på jorden där vi är. Den här är från Indien, den här – min favorit – är Elvis från Memphis. Givetvis måste man ha ett Elvis-inslag även i granen! King of rock har en stor plats hos mig och jag spelar Elvis nästan dagligen.

Mitt i granen, på finaste platsen, hänger en handgjord julkula i papper med en bild på prinsessan Estelle, något som inte helt otippat fångar vår nyfikenhet lite extra.

Finaste julkulan pryds av en söt bild på Estelle.

Finaste julkulan pryds av en söt bild på Estelle.

– Visst är den fin! Jag fick den när jag var på Konstfack förra året och jag tycker hon är så fin på bilden. Den är också den sak i granen som flest gäster här hemma hos oss frågar mig om, vilket blir en bra ingång till att få berätta om vårt kungahus.

Håkan pratar med värme om kungafamiljen och den respekt han har för deras hårda jobb. Vi ser också ett porträtt på kronprinsessan och prins Daniel bredvid soffan och Håkan berättar att han ofta får många frågor om just vårt kungahus och kungafamiljen.

– Det är väldigt stort intresse kring kungafamiljen här på Island och jag berättar alltid vilket fantastiskt jobb de gör och hur viktiga de är i marknadsföringen av vårt land.

Kronprinsessan och prins Daniel på finaste platsen i vardagsrummet.

Kronprinsessan och prins Daniel på finaste platsen i vardagsrummet.

Det är julpyntat och hemtrevligt inne i residenset och vi bjuds på hembakat till kaffet. Hembakat har blivit lite av Håkan och Åsas signum här på Island och tro det eller ej men Håkan berättar att det blivit tusentals bullar som han och Åsa knådat ihop i köket under hans tid här.

håkan juholt

Håkan Juholt tar gärna fram kaveln!

– Som vi bakar! Det bara blev så när vi landat här och börjat installera oss, att vi kände att ska vi göra det här måste vi verkligen öppna upp och bjuda in och på den vägen är det. Fika är väldigt svenskt så vi tog fika-traditionen hit till Island och har bjudit in till fika här hos oss flera gånger i veckan.

Och bakar fikabrödet, de gör de själva.

Annons

– Alltid hembakat! Det har blivit över tusen bullar sedan vi flyttade in här, och kakor av alla de slag. Nu på julmarknaden stod vi där vid ett bord och bjöd på fika också, berättar Håkan och skrattar.

– Glögg och pepparkakor ihop med folket, jag knöt hundratals bra kontakter när vi stod där vilket är otroligt viktigt när man kommer som ny till ett land.

Svensk Damtidning på besök hemma hos Håkan på Island.

Svensk Damtidning på besök hemma hos Håkan på Island.

– Jag vill nå ut till Islänningarna bortom politiken. Det är därför jag lägger in sill, bjuder på julmiddag och bakar bullar. Fotboll och fika – människa till människa, det är så jag vill jobba.

Det är alltid fullt hus hemma hos Juholt och något Håkan har fastnat lite extra för är Islänningarnas kreativitet och nästa år står att ordna en hantverksmässa på agendan.

– Nästa år skulle jag vilja ha en svensk hantverksmässa här på Island, ja här i huset faktiskt. Min uppgift här är att stärka relationerna ytterligare och min personliga prägel är att göra det människa till människa. Fika, fotboll och kultur – det är Håkan Juholt det!

Sveriges ambassadörs-residens i Reykjavik. Huset byggdes 1924 efter ritningar av arktisk Guðjón Samúelsson.

Sveriges ambassadörs-residens i Reykjavik. Huset byggdes 1924 efter ritningar av arktisk Guðjón Samúelsson.

Av Maria Roswall

Foto Karl Petersson

Läs mer

Foto: Karl Petersson

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Håkan Juholts oväntade julpynt – prinsessan Estelle i granen!”

 1. konsttanten skriver: 29 december, 2018

  Han verkar vara en bra ambassadör, men som partiledare var han en katastrof. Jag hade gärna velat ha konstnärernas namn på den visade konsten! Arkitekten för ambassaden, har bl a också ritat Hallgrimskirkjan; en mkt speciell stil!


 2. josefin skriver: 29 december, 2018

  När f-n blir gammal blir hen religiös apropá en S-märkt veteran som har k-familjen i julgranen för att skapa mötesplatser.


 3. Saras skriver: 30 december, 2018

  Vilket mysigt och lättsamt jobb att vara ambassadör för Sverige, bjuda på god mat och bullar. Dessutom troligen bra betalt. Är det ett “plåster på såren” jobb?


  1. Bror skriver: 5 januari, 2019

   Visst är det ett plåster-på-såret-jobb! Lättsamt eller inte kan alltid diskuteras. Plåtmage måste dock diplomaten ha, liksom förmåga att få ett “möjligen” att låta som ett “ja” och ett “nej” att låta som ett “möjligen”.
   Huruvida Håkan Juholt besitter dessa egenskaper, och i vilken utsträckning, undandrar sig dock min bedömning. Däremot är det helt klart, att den som likt Juholt gått igenom den politiskt-mediala skärselden med flertalet själsförmögenheter någorlunda i behåll, också kommer att klara de påfrestningar som den svenska ambassadörsposten på Island kan ställa.
   Att Juholt fortfarande, och i hög grad, är en innovativ man är inte att ta miste på. Estelle i granen vittnar om det. Värre var det på Folk och Försvars beramade konferens på Högfjällshotellet i Sälen. Då handlade det inte om en kula i granen utan om ett Juholtskt vådaskott som några veckor senare ändade hans partiledarkarriär.
   En sorglig historia var det likafullt – för både offer och förövare.


Annons

Laddar