Johan T Lindwall: “Han var kung både i slott och koja”

Johan T Lindwall:
Chefredaktören har ordet.
Annons

Adlig gentleman!

Så oerhört tråkigt och ledsamt.

Jag och många andra fick naturligtvis en chock när vi fick beskedet om Noppes alltför tidiga bortgång. Själv befann jag mig i kungafamiljens skidparadis Storlien när jag fick telefonsamtalet om att Carl Adam Lewenhaupt var död.

Då var det fortfarande bara en liten krets kring Noppes familj, vänner och kungafamiljen som visste om att deras vän hade hittat död i vattnet ute på Djurgården. Noppe hade kvällen innan varit på sin klubb Noppes för den traditionella ostronkvällen, men bara minuter före det skulle börja hade han ursäktat sig att han var tvungen att gå på en viktig middag. Sedan försvann Noppe i väg. Det är sista gången vännerna såg honom.

Jag hade svårt att ta till mig det jag precis hade fått höra över telefon:

Noppe borta.

Det var ju som i går jag senast träffade honom utanför hans medlemsklubb Noppes på Östermalm. Jag var på väg till redaktionen på Humlegårdsgatan och sprang in i Noppe. Han lika glad och trevlig som alltid. En sann gentleman som alltid kunde föra sig i alla dess salonger.

Jag tror att det var Noppes adlighet blandad med folklighet som gjorde att så många tyckte om honom. Han var kung både i slott och koja.

Efter att Noppes bortgång hade blivit känd svämmades sociala medier över av kondoleanser och i allas inlägg framgick en enorm kärlek. För Noppes familj och vänner är bortgången naturligtvis ett stort slag. För kungen är det en av hans absolut närmaste barndomsvänner som nu lämnat allt för tidigt.

Vi alla kommer minnas Noppe med värme och glädje.

Många gånger var vi på olika kalas ihop. I somras var vi hemma hos gemensamma vänner på Djurgården på kräftskiva och det var så klart Noppe som tog på sig äran att vara toastmaster. Vi låg dubbelvikta av skratt när han med glimten i ögat underhöll och välkomnade alla gäster.

Det är precis så vi ska minnas den adlige gentlemannen:

Med glädje och värme.

Vila i frid.

Foto IBL

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

18 kommentarer till “Johan T Lindwall: “Han var kung både i slott och koja””

 1. konsttanten skriver: 13 mars, 2017

  Det var mycket fin skrivet. Hoppas att vi framöver får veta orsaken, vilket de flesta tänker.


 2. Christina Kari Helsinki skriver: 13 mars, 2017

  konsttanten

  Om du verkligen är så intresserad av orsaken så är jag övertygad om att den kommer du aldrig att få veta. Dessutom är den så viktig?


  1. christina skriver: 13 mars, 2017

   Fint skrivet. Det är något som inte angår någon av oss. Varför skall folk alltid försöka peta i allt i tid och otid .


 3. CVM skriver: 13 mars, 2017

  Christina Kari Helsinki
  Instämmer i din kommentar till 100%
  Man blir äcklad av folks nyfikenhet!
  Trevlig Vecka
  Claeees


 4. Marguerithe skriver: 13 mars, 2017

  Såg annonsen i Sv Dagbladet igår. Fint skrivet men jag uppfattade att Carl Adam inte hade någon närmare släkt Lewenhaupt kvar. Föräldrarna naturligtvis borta sedan länge och syskonen också avlidna. Hustrun Lee och hennes son stod som närmaste.


  1. NordicPete skriver: 14 mars, 2017

   Det är visserligen riktigt att “Noppe” endast hade ett syskon kvar i livet. Därutöver dock tre syskonbarn och flera syskonbarnbarn och en mycket stor mängd kusiner, sysslingar och andra släktingar av den Lewenhauptska Geddeholms-grenen från Västmanland. Dessutom även ett betydande antal släktingar på sin mors sida från familjen De Geer (af Leufsta).


 5. caterine skriver: 13 mars, 2017

  Alla har något djupare som inte kommer fram, allt glitter och glamour och glättiga ytor, som ser så bra ut men kan dölja svärta. Vem vet vilka demoner som gömmer sig bakom, vi vet ingenting om ens våra närmaste. Spekulera inte vad som kan ha hänt och låt honom vila i frid i tacksamt minne.


 6. A1Fia skriver: 14 mars, 2017

  JTL

  Har ni löst gillaknappens säkerhetsproblem…..
  Ni kanske blev “rekommenderade” att ta bort den………..


 7. Allegra skriver: 14 mars, 2017

  “adlighet blandat med folklighet” skriver Lindwall uppskattande om Noppe. Men en äkta aristokrat är ALLTID folklig. Som den brittiske ädlingen som skrev tvsuccén Downton Abbey till vår egen kung för att inte tala om Ian Wachtmeister som engagerade sig som politiker för att föra folkets talan mot politikerfrälset.


 8. konsttanten skriver: 14 mars, 2017

  Christina Kari Helsinki
  Jag är i n t e nyfiken av en kroppslig sjukdomsorsak, utan……….. Varför fungerade inte passerkortet till hans egna bar? Parkerade inte där han brukar. Verkade pressad.


 9. Gunilla skriver: 14 mars, 2017

  Säkert var Noppe utomordenligt trevlig person och godmodig, frid över hans minne
  Men varför fjäskar man med det här om att vara adlig, rentav grevlig? Det föddes han ju till. Dessutom i ett land där det tydligen är enormt viktigt.

  Tycker man att det är nämnvärt när en kirurg – som dock har arbetat för sin position – nedlåter sig för att vara riktigt vänlig mot sina patienter.


 10. Christina Kari Helsinki skriver: 15 mars, 2017

  konsttanten

  VEM har talat om “kroppsliga” sjukdomsorsaker? Får man inte dö fastän bilen inte har varit parkerad på vanliga stället? Vilket jag inte visste.
  Lägg av med dina spekulationer, fyllda av nyfikenhet. Carl Adams frånfälle är högst privat. Angår inte någon. Mycket mer privat än Victorias semestrar där du önskar att man skall respektera henne och inte fråga.
  Respektera den fina släkten Lewenhaupt, insinuera ingenting.


 11. Gunilla skriver: 15 mars, 2017

  Jag heter Gunilla, här finns fler Gunillor som som skriver.
  Tråkigt!


 12. CVM skriver: 15 mars, 2017

  Christina Kari Helsinki 11h01 15 Mars 2017
  Instämmer i din kommentar till 100%
  Trevlig Eftermiddag
  Claeees


 13. Obs skriver: 15 mars, 2017

  Många av oss är roade av att kolla på filmer med mordgåtor. Det här dödsfallet var ett fall där JAG omedelbart kom att tänka på brott. När då polisen på studs avfärdar alla misstankar om brott blir det givetvis en rad spekulationer om vad som egentligen har hänt, inget märkligt med detta.


 14. konsttanten skriver: 16 mars, 2017

  Jag är inte nyfiken!!
  Jag är bara mån om Noppes plötsligt dramatiska död, att inget brott, såsom hot eller dylikt ligger bakom.


 15. annica, helsingfors skriver: 16 mars, 2017

  Jag tycker Obs och Konsttanten ska titta mindre på filmer om mordgåtor och komma ner på jorden.
  Vem som helst som kan läsa mellan raderna vet vad som hänt. Låt det vara därvid och spekulera nu för guds skull inte i något brott. Noppe var en privat människa som syntes i vimlet, inget mer.


 16. Christina Kari Helsinki skriver: 17 mars, 2017

  annica, helsingfors

  Skönt att du förstår saken. Just därför, skall man inte strö salt i såren hos de anhöriga. Har de inte redan tllräckligt med sin sorg. Dessutom meddelade polisen bara någon timme efter de upptäckt att misstanke om brott inte föreligger. Ende.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar