Mässchefen Carl Wilhelm Hirsch visar upp lyxig Östermalmsvåning – och sin spektakulära konst

Carl Wilhelm Hirsch visar upp sin lyxiga fyrarumsvåning mitt på Östermalm. – För oss tog det fyra år att få lägenheten som den är idag.

Det är bråda dagar för Carl Wilhelm Hirsch, 32, mässchef för den internationella konstmässan Affordable art fair, som i dagarna öppnar upp portarna på Nacka Strandsmässan i Stockholm.

– Ja, det är säkert 50 brådskande mejl om dagen och jag ska vara glad om jag är hemma klockan åtta på kvällen, men jag ska inte klaga för det här är väldigt roligt, säger Carl Wilhelm när Svensk Damtidning möter honom i hans vackra Östermalmsvåning.

Carl Wilhelm Hirsch är chef för konstmässan Affordable art fair

Konstmässan arrangeras i tio städer i nio länder. Det är nionde gången den kommer till Stockholm, men första gången Carl Wilhelm är ansvarig.

GUSTAF SVANBERG

Mässan samlar inte mindre än 45 gallerier och konstnärskollektiv från bland annat Hong Kong, Tokyo, Sverige, Norge och Danmark, och som besökare har man chans att utforska alla möjliga sorters tavlor och skulpturer. Allt är till salu och samtliga verk säljs för mindre än 70 000 kronor.

– Mässan erbjuder besökarna så otroligt mycket och är opretentiös och välkomnande. Affordables mål har alltid varit att göra konst mer tillgänglig för den breda massan och det har den lyckats med, säger Carl Wilhelm.

Den första konstmässan arrangerades i London 1999 av militären, tillika entreprenören Will Ramsay. Han märkte att även om folk hade mycket pengar så vågade de inte gå på de stora mässorna, av rädsla att verka okunniga. På Affordable Art är all konst är tydligt prissatt och det är en väldigt öppen attityd bland utställare, berättar Carl Wilhelm.

GUSTAF SVANBERG

Carl Wilhelm berättar om sina första egna konstköp

På mässan finns såväl förstagångsköpare av konst som luttrade konstkännare och samlare. Carl Wilhelm köpte själv sina första tavlor på Affordable Art 2013. Det var två verk av den svenska konstnärinnan Cecilia Haupt, som föreställer hennes karaktäristiska landskap, inspirerade av prins Eugen.

Sedan dess har Carl Wilhem köpt mängder med tavlor, som hänger hemma i våningen, står på golvet eller hänger på landet.

– Jag köper inte kläder eller klockor till mig utan snarare tavlor. Jag vet inte varför, men det speglar kanske min uppväxt med min pappa Carl, som är likadan. Han har också väldigt mycket konst och är en stor förebild för mig. Mitt djupare konstintresse väcktes dock när jag jobbade på ett lyxhotell i New York. En vän från Stockholm var gallerist i området och umgicks mycket på vernissager och andra konst-relaterade evenemang.

GUSTAF SVANBERG

Vi befinner oss i Carl Wilhelms och hustrun Linns smakfullt inredda fyrarumsvåning på Östermalm. Carl skulle beskriva sin inredningsstil som evigt förändrande. Han låter saker växa fram, men älskar att göra om.

– Jag tror aldrig lägenheten kommer se lika dan ut under en längre period, förutom vissa tavlor och vissa möbler, som jag aldrig kommer göra mig av med.

Våningen är målad i naturfärger, vilket Carl Wilhelm dock inte rekommenderar om man har en tvååring hemma…

GUSTAF SVANBERG

– Alla rum har sin ton och bidrar på sitt sätt till harmonin tycker jag. När jag hade valt syfte för varje rum provmålade jag färger utifrån möbler och tavlor jag hade för att det skulle kännas rätt. Det blev dock inte rätt direkt och vi målade om både hall och kök efter något år innan vi var nöjda.

På väggarna hänger vacker konst. Ovanför soffbordet i vardagsrummet en tavla av den svenske konstnären Patrik Nilsson. I matsalen det häftiga konstverket Partition 12 av den tyska konstnärinnan Cristiane Feser och i köket ett kollage på papper kallat The End (Poison), av Rebecka Bebben Andersson, som Carl Wilhelm köpte på Bukowskis i år.

GUSTAF SVANBERG

– För mig är konst så vackert, eftersom det är vad det är i betraktarens ögon. Jag ser och tolkar det på mitt sätt, men så ser någon annan det på sitt och det kan skapa intressanta diskussioner och dialoger, samt att konst framkallar känslor. För mig är konst också avkoppling, säger Carl Wilhelm.

I matsalen bjuder ett stort och härligt marmorbord av MaxAltos modell Xilos in till härliga middagar. Runt bordet står häftiga stolar med en egen historia. De fanns tidigare på Mathias Dahlgrens Matsalen på Grand Hôtel. När restaurangen skulle stängas i december 2016, var Carl Wilhelm, som då jobbade inom hotell- och restaurangbranschen, snabb att meddela sitt intresse. Stolarna var dock redan bortlovade, men han lyckades ändå ropa in några på auktion.

– Det gäller att köpa möbler och konst med hjärtat. Man ska inte börja köpa konst i spekulativt syfte, det blir som att handla grisen i säcken. Man ska köpa något man verkligen tycker om för då kommer konstintresset att växa naturligt. För oss tog det fyra år att få lägenheten som den är idag. Vi hade länge tomma väggar. Men det måste få ta tid.

GUSTAF SVANBERG

Namn: Carl Wilhelm Hirsch.

Ålder: 32.

Familj: Hustrun Linn, 32, och dottern Olga, 2.

Gör: Mässchef på Affordable art fair, som pågår mellan den 14 och 17 oktober på Nacka Strandsmässan i Stockholm.