Per Morbergs viltköttbullar

Per Morbergs viltköttbullar
Per Morbergs viltköttbullar tillför det där lilla extra på julbordet och går att variera med både färs och tillbehör.
Annons

Per Morbergs viltköttbullar – recept

4 portioner

600 g älgfärs (eller annan viltfärs) eller 400 g älgfärs + 200 g fläskfärs
½ dl ströbröd
2 dl vispgrädde
1 liten gul lök
1 ägg
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
smör och olja till stekning

Annons

Gräddsås

1 gul lök
½ morot
2 dl viltfond
3-4 dl vispgrädde
japansk soja efter smak
smör och olja till stekning
salt och svartpeppar

Tillbehör

pressad potatis
rårörda lingon

Gör så här

1. Blanda ströbrödet med grädden och låt svälla.

2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjukt i smör och olja i en stekpanna på medelvärme tills den blir knappt gyllenbrun. Låt svalna. Blanda färsen väl med löken, ströbrödsblandningen och ägget och krydda med salt och peppar. Provstek gärna en klick färs för att kolla konsistens och kryddning.

Annons

3. Forma små bullar och bryn dem på hög värme i smör och olja i stekpannan. Sänk värmen och efterstek dem i 3-5 minuter.

4. Skala och hacka löken och moroten till såsen. Fräs hacket i smör och olja i en kastrull på medelvärme tills det fått färg. Tillsätt fonden och grädden. Låt sjuda tills såsen tjocknar något. Sila såsen och smaka av med soja, salt och peppar.

Servera viltköttbullarna med gräddsåsen, pressad potatis och rårörda lingon.

Per Morberg är en känd svensk skådespelare, kock och kokboksförfattare. Aktuell med sin senaste bok Morberg lagar vilt: jagat, fiskat, plockat.

 

Läs mer

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar