Så blev SVT:s “Vår tid är nu” en succé

Så blev SVT:s
SVT-dramat "Vår tid är nu" har dragit rekordpublik till TV-sofforna i höst. Efter succén har författarna fått klartecken för en tredje säsong. "En genre folk har varit svältfödda på", säger manusförfattaren Ulf Kvensler.
Annons

En stulen kyss i det galna virrvarret när krigsslutet firas på Stockholms gator 1945. Så inleds SVT-dramat “Vår tid är nu” som hade premiär under hösten. Serien har beskrivits som “en av SVT:s största satsningar någonsin” och är en sorts familjekrönika över 25 år i Sverige. I centrum står familjen Löwander och deras restaurang Djurgårdskällaren i hjärtat av Stockholm.

Annons

“En familj – tusen konflikter”, som SVT uttrycker det.

Serien innehåller, förutom dramatiska inslag som lögner, svek och kärlek, påkostade kostymer och noggrant researchade miljöer. Inspelningsplatserna går bland annat att finna i Göteborg.

– Det handlar ju om att fånga tidsandan i ett land, säger seriens regissör Harald Hamrell i serien i en intervju med radions PP3.

familjen löwander vår tid är nu svt
Krögarfamiljen Löwander driver restaurangen Djurgårdskällaren i Stockholm. En passande spelplan för ett drama. Bild: Johan Paulin/SVT

I “Vår tid är nu” finns det plats för allt ifrån starka matriarker (Suzanne Reuter i rollen som Helga Löwander) till raka kockar (Peter Dalle som kökschefen Stig ”Stickan” Backe ) och ett homosexuellt kärlekspar som får smyga med sin kärlek.

peter dallé vår tid är nu svt
Hårda bud i köket där “Stickan” (Peter Dalle) styr med järnhand. Bild: Johan Paulin/SVT

Idén om att låta historien utspela sig i restaurangvärlden kommer från manusförfattaren Johan Rosenlind som själv jobbat i branschen.

Och restaurangmiljön är en passande scen för berättelsen.

– På en väldigt liten yta kan man få in många skilda delar av samhället, säger manusförfattaren Ulf Kvensler.

– I matsalen glänser folk från överklassen men går man ut genom svängdörrarna till köket står det kanske en illegal flykting i disken. Det är en bra metafor för samhället.

Tittarsiffrorna har varit över förväntan. Speciellt som de har ökat under pågående säsong, vilket inte hör till vanligheterna. Första avsnittet sågs av 1 488 000 personer. Det tionde och sista snittet för säsongen sågs av 1 717 000 tittare, skriver Expressen.

– Och det är är exceptionellt högt, säger Ulf Kvensler.

Författarna har tagit intryck från utländska exempel i samma genre. Ulf Kvensler nämner bland andra danska tv-serierna “Matador” och “Krönikan”. Berättelser som följer karaktärerna noga under lång tid och sätts i ett historiskt sammanhang. Lite som publikfavoriten “Downton Abbey”

En typ av serier som det funnits sug efter i Sverige, enligt Ulf Kvensler.

– Det känns lite unikt just nu. Vi har haft mycket kriminalserier innan men det här är drama, stora känslor, stor passion, intriger och maktspel. Och det är en genre folk varit svältfödda på. Sedan finns det ett intresse för den här historiska perioden.

vår tid är nu nina och calle svt
Kärleksparet Nina och Calle kommer från skilda skikt i samhället. Bild: Johan Paulin/SVT

Författaren märker att serien gjort avtryck i det dagliga livet. ” Vår tid är nu” är den typ av serie som folk diskuterar på stan.

Ulf Kvensler har själv hört samtal på tunnelbanan som handlat om serien. I det här fallet rörde det sig om två män som diskuterade utskänkningsreglerna för sprit under 40-talet. Och det är sådana detaljer som manusförfattarna fått läsa in sig noga på för att kunna ge en trovärdig bild av 1940-talets Stockholm.

Författaren kunde konstatera att männen hade fått fel för sig men lyckades bita sig i tungan och sitta kvar på sin plats.

Men den typen av respons har Ulf Kvensler inte varit med om sedan han skrev för “Solsidan”.

– Folk spekulerar i vad som ska hända och har teorier, och vissa stämmer, säger Ulf Kvensler som givetvis inte vill röja vad som komma skall.

nina vår tid är nu svt
Nina vill modernisera restaurangen och introducerar livemusik i festvåningen. Bild. Johan Paulin/SVT

Den andra säsongen av “Vår tid är nu” utspelar sig under åren 1955 till 1962. Den kommer att sändas hösten 2018. Manusförfattarna Ulf Kvensler, Johan Rosenlind och Pernilla Oljelund (som skrivit för Fröken Frimans krig) skriver redan på en tredje säsong av “Vår tid är nu” med planerad sändning 2019.

I den säsongen har familjekrönikan kommit till den händelserika perioden 1968 till 1971. En period som bäddar för kärlek, uppror och kanske lite discodans.

Men i väntan på den andra säsongen så finns “Vår tid är nu” på SVT Play. Serien kommer även att göras tillgänglig på Viaplay våren 2018.

– Så jag hoppas att folk ska friska upp minnet och att de längtar efter att återse karaktärerna, säger Ulf Kvensler.

Här är skådespelarna i “Vår tid är nu”:

Helga Löwander – Suzanne Reuter

Helga Löwander Suzanne Reuter vår tid är nu svt

Helga Löwander är den starka matriarken i “Vår tid är nu”. Hon är änkan som ser till att grytan hålls kokande på restaurangen och att barnen gör vad de ska.

Suzanne Reuter, född 1952, är en av Sveriges mer folkkära skådespelare och har ofta hyllats för sin humor och timing. Talanger som hon fått utlopp för i allt från tv till teater och film. På meritlistan finns roller i bland annat “Lorry”, “Svensson, Svensson” och filmen “All inclusive”.

Peter Löwander – Adam Lundgren

Peter Löwander (Adam Lundgren). vår tid är nu svt

Mellanbrodern i serien. Återvänder hem efter kriget och har med sig Suzanne, en fransk judinna som räddats från ett koncentrationsläger. Vill modernisera restaurangen och ta in verksamheten i en ny tid.

Skådespelaren Adam Lundgren, född 1986, har hunnit med en del roller i karriären. Bland annat i TV-serien “Torka aldrig tårar” och filmen om Håkan Hellström “Känn ingen sorg”. När “Vår tid är nu” sändes på tv spelade Adam Lundgren i “Gösta Berlings saga” på Göteborgs stadsteater.

Stig “Stickan” Backe – Peter Dalle

Peter Löwander (Adam Lundgren). vår tid är nu svt

Pragmatisk köksmästare som pekar med hela handen.

Peter Dalle, född 1956, blev känd för en bredare publik i TV-serien “Goda grannar” på 1980-talet och slog igenom ordentligt med “Lorry” där hans uppfinnare från Sundbyberg är något av en svensk klassiker. Har sedan dess regisserat åtskilliga långfilmer och spelat fars bland annat.

Karamelodiktstipendiat och belönad med guldmask för bästa manliga biroll i “Himlen är oskyldigt blå” 2011.

Gustaf Löwander – Mattias Nordkvist

Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist). vår tid är nu svt

Äldste brodern i serien. Försöker blidka gästerna på restaurangen oavsett politisk härkomst och vinna mamma Helgas gunst. När de andra syskonen vill modernisera försöker konservativa Gustaf bromsa. Blir också invecklad i tveksamma affärer.

Mattias Nordkvist, född 1978, ingår i den fasta ensemblen på Göteborgs Stadsteater. Där har han bland annat medverkat i “Förnuft och känsla”, “I väntan på Godot”, “Mariella” och “En handelsresandes död”.

Nina Löwander – Hedda Stiernstedt

Nina Löwander (Hedda Stiernstedt). vår tid är nu svt

Yngsta dottern i familjen. Har högtflygande planer för familjens restaurang och en romans med kökspojken Calle.

– Jag håller henne väldigt kär. Hon är väldigt viljestark, drivande, passionerad, älskar musik, brinner för väldigt mycket och vägrar att förhålla sig till förväntningarna på henne, säger skådespelerskan om rollen till Aftonbladet.

Spelas av Hedda Stiernstedt, född 1987,som  har varit med i en rad TV-serier och filmer sedan 2011. Bland annat syns hon i “Monica Z”.

Calle Svensson – Charlie Gustafsson

Calle Svensson (Charlie Gustafsson). vår tid är nu svt

Kökspojken som jobbar sig uppåt i restaurangvärlden har lånat vissa drag från Tore Wretmans liv. En klassisk klassresenär.

– Tanken ”det här är inte möjligt” existerar liksom inte i hans värld – han utgår ifrån att det bara gäller att jobba hårt, säger Charlie Gustafsson om rollen till Yle.

Spelas av Charlie Gustafsson, född 1992, upptäcktes redan som 7-åring. Vid det här laget har han hunnit med en rad roller i TV-serier och filmer.

Astrid Löwander – Caroline Söderström

Astrid Löwander (Caroline Söderström) . vår tid är nu svt

Gift med Gustaf. Spelas av Caroline Söderström som också hon ingår i Göteborgs stadsteaters fasta ensemble. Här har hon bland annat medverkat i “Babel”, “Att begära Tre systrar” och “Faust”.

Margareta “Maggan” Jonsson – Josefin Neldén

Maggan Jonsson (Josefin Neldén). vår tid är nu svt

Servitrisen Maggan jobbar på Djurgårdskällaren. Har en hemlig kärleksrelation med kollegan Lilly. En relation som hotas av samtidens negativa syn på samkönade relationer.

Spelas av Josefin Neldén, född 1984, som precis som flera av de andra skådespelarna hämtats från Göteborg. Filmdebuterade i Ulf Malmos “Tjenare kungen” 2005 och nominerades till en guldbagge för bästa kvinnliga biroll för rollen som Lena i filmen “Känn ingen sorg” 2014.

Lilly Lindström – Karin Franz Körlof

Lilly Lindström Karin Franz Körlof. vår tid är nu svt

Lilly är servitris och har en kärleksrelation med Maggan.

Spelas av Karin Franz Körlof, född 1986, är skådespelare på Dramaten. Blev 2016 nominerad till en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som Lydia i Pernilla Augusts filmatisering av “Den allvarsamma leken”. Spelar även med i Björn Runges kommande film “The wife”. Utsedd till en av tio “shooting stars” vid filmfestivalen i Berlin 2017.

Av: Henrik Högström

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

13 kommentarer till “Så blev SVT:s “Vår tid är nu” en succé”

 1. Marguerithe skriver: 28 december, 2017

  Succé är bara förnamnet. En helt underbar serie. Synd att nästa omgång inte sänds förrän till hösten.


 2. Stefan skriver: 28 december, 2017

  Vad det gäller “Fröken Frimans krig” så blev årets avslutande avsnitt väl sockersött och naivt. Detta drog ned betyget på en annars mycket välgjord serie.


  1. Truuls skriver: 29 december, 2017

   Bäste Stefan!
   Så glad jag blir över din välvilliga recension av Fröken Frimans krig.
   Allra gladast är jag över att seriens tydliga vänstertendens inte fick dig att gå i taket och spy galla över kulturvänsterns infiltration av public-service kanalen SVT.
   Sedan är jag nog alltför blödig, rent av naiv, för att inte ta till mig det “lyckliga slutet”. Jag gläds med lyckliga människor. Sådan är jag bara.


  2. Stefan skriver: 29 december, 2017

   Truuls/Bror!
   Året var 1908 min vän. Liberalismen gjorde mycket gott då.
   Seriens slut: Nja, om man nu vill spegla historien så var väl ändå detta med 50% löneökningar väl naivt.
   Happy New Year!


 3. Truuls skriver: 28 december, 2017

  En bidragande orsak (tror jag) till denna succéserie är valet av skådespelare.
  Bredvid rutinerade scen- och filmrävar som Reuter och Dalle får den breda publiken nu lära känna namn som Mattias Nordkvist (Gustaf Löwander), Hedda Stiernstedt (Nina Löwander) och Charlie Gustafsson (Calle Svensson).
  Josefin Neldén och Karin Körlof är två andra namn som man gärna återser.
  Replik att minnas från säsong I: den där Erlander blir det aldrig något av…


 4. Bigge skriver: 28 december, 2017

  Kunde gärna stått något om Sonja också. Hon spelar sin roll som påtvingad hemmafru strålande.


 5. Sus skriver: 28 december, 2017

  Talade folk alls som personerna i serien? En hel del modeord från de senaste åren hörs märkligt nog.
  Dessutom är serien skriven enligt den mest uttjatade mall som finns. Förändring är bra. Det förflutna, och människor där, är bara intressant och värdefullt om det kan relateras till oss. Allt sker på våra villkor och genom våra glasögon.
  Man undrar vad som skulle hända om man verkligen gjorde en tidsresa och var öppen för vad man skulle finna.


  1. Truuls skriver: 28 december, 2017

   Sus!
   Intressanta synpunkter!
   En sak är helt säker. Vid den här tiden var såväl svenska språkets intonation som ordval helt annorlunda jämfört med idag. Det räcker med att se och lyssna till ett trettiotal år gammalt tv-inslag för att bli klar över hur snabbt språket förändras.
   Ytterligare ett tjugotal år tillbaka och en Aktuellt-reporter niade alltid ett statsråd.
   Men det “gamla” språket skulle ändå inte fungera i en modern dialog. Därför låter det som det gör i Vår tid är nu.


  2. Blinka skriver: 28 december, 2017

   Det var en bra kommentar och en bra analys. Svenska TV-serier är så tillrättalagda och PK. Det är en helt annan klass på Downton Abbey och Matador.


  3. amj skriver: 28 december, 2017

   Tack för den kommentaren! Jag instämmer helt.


  4. Frida skriver: 30 december, 2017

   Instämmer helt med dig Sus. Jag irriterar mig väldigt åt hur serieskaparen verkligen gör sitt yttersta för att flirta med vår samtid… Här får man in precis allt som gör en rödstrumpad hbtq-socialist nöjd och belåten. Språket är verkligen uselt dessutom. Nej vilket svassande slöseri.


 6. evander skriver: 28 december, 2017

  …och ändå har vi aldrig hört så sluddriga repliker från skådespelare…på den tiden pratades det inte så. Vi och flera med oss har fått ha text på för de avsnitt vi sett. (har annars utmärkt hörsel)

  Suzanne R är den som bär upp serien. Artikulerar väl också- men hon har ju rutin.
  …svårt bara komma ifrån Dalle som annars alltid är komisk, just tillsammans med Suzanne; Lorry, Yrrol, Ogifta par osv…även om senare film har en viss “svärta” i sig.


 7. Sissel Tangen Haggui skriver: 29 december, 2017

  Det er en helt fantastisk serie!Jeg gledet meg til hver episode. Heldigvis kommer det flere episoder etterhvert…..


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar