Så slogs Elin Wägner för kvinnornas rättigheter

Så slogs Elin Wägner för kvinnornas rättigheter
Hon var ett efter
längtat barn, författaren och förgrunds­gestalten Elin Wägner. Genom hennes liv gick ett stråk av vemod som bottnade 
i förluster. Men 1923 kunde hon bygga sin fristad, Lilla Björka 
i Småland, i närheten av sitt barndoms
paradis.
Annons

Hon brann för sin övertygelse och bekämpade i princip allt hennes pappa stod för. Kvinno­rättskämpen, författaren och journalisten Elin Wägner var van att föra sig ensam bland många karlar när hon 1944, liten och nätt, gjorde entré i Svenska Akademien klädd i en midnattsblå sammetsklänning.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

Kommentarer till “Så slogs Elin Wägner för kvinnornas rättigheter”

  1. Bror skriver: 26 november, 2018

    Eftersom jag inte har köpt in mig på +artiklarna i Svensk Dam, riskerar jag nu att ta upp något som redan behandlats i artikeln om Elin Wägner. Det ber jag i så fall om ursäkt för.
    Elin Wägners inval i Svenska Akademien har flera beröringspunkter med det som nu diskuteras med sådan iver både i och utanför kretsen av De Aderton.
    Elin Wägner var som berättare ingen förnyare, vare sig i val av litterär uttrycksform eller i gestaltning. I båda dessa avseenden var hon ytterst konventionell. Däremot var hon i den valda motivkretsen, kvinnofrågorna, långt före sin tid. Först en kvinnoålder efter det att Norrtullsligan först publicerades har dessa frågor nu mognat till politiska realiteter.
    Och då kan problemet ställas så här: vem ska Akademien honorera genom inval? Litteratören eller Aktivisten? Den frågan sliter man fortfarande med i Börshuset.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar nästa artikel…