Skådespelerskan Bibi Andersson har avlidit

bibi andersson död ingmar bergman
Hon var en av Ingmar Bergmans största stjärnor. Skådespelarlegenden Bibi Andersson har avlidit.
Annons

Skådespelerskan Bibi Andersson har avlidit efter en tids sjukdom. Hon blev 83 år gammal. Vi minns henne från flera av regissören Ingmar Bergmans filmer där rollprestationerna i Persona och Det sjunde inseglet lämnade avtryck på en hel nation.

Annons

Bibi Andersson har en lång och framgångsrik karriär bakom sig med många succéer på både teaterscenen och filmduken. 90 roller blev det totalt och det är det inte många som kan slå! Bibi är också den skådespelerska som tagit hem flest Guldbaggar genom åren, hela fyra stycken(!).

Våren 2009 drabbades Bibi Andersson av en stroke i Frank­rike där hon då bodde med sin make Gabriel Mora Baeza. Tyvärr återhämtade Bibi sig aldrig riktigt från stroken och hon försvann därmed också från rampljuset.

Ingmar Bergman fick tidigt upp ögonen för Bibi Andersson

Bibi Andersson
Regissören Ingmar Bergman och skådespelaren Bibi Andersson år 1988.

Bibi Andersson debuterade redan som 15-åring i ett par reklamfilmer som en då relativt okänd Ingmar Bergman regisserade, och som man säger, resten är historia. Men innan vi såg henne i de stora Bergman-filmerna dök hon upp i komedier med Nils Poppe och Edvard Persson. Det stora genombrottet kom i filmen Sommarnattens leende, sedan följde Det sjunde inseglet och Smultronstället, alla signerade Ingmar Bergman.

Naturligtvis lockade även livet i Hollywood och Bibi reste även hon över till USA för att prova lyckan. Filmerna hon valde kanske inte var de allra bästa, men hon spelade mot några av de största stjärnorna.

nils Poppe och Bibi Andersson

Bibi fick också en stor succé i tv med serien Scener ur ett äktenskap där hon sågs tillsammans med Liv Ullman och Erland Josephson.

Vi minns henne också i serien av Arn-filmer där hon spelade en abedissa. Den rollen blev också hennes allra sista, året efter den sista filmen 2008 drabbades hon av en stroke som i slutändan också krävde hennes liv.

Förutom maken Gabriel Mora Baeza så sörjer även dottern Jenny Grede, som skådespelaren fick tillsammans med regissören Kjell Grede, sin älskade mamma.

Läs mer

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

3 kommentarer till “Skådespelerskan Bibi Andersson har avlidit”

 1. ancibergfeld skriver: 16 april, 2019

  Ännu en stor stjärna har lämnat
  oss. Vila i Frid Bibi.


 2. Piatele2.se skriver: 16 april, 2019

  Inte “bara” stjärnorna försvinner; ännu en del av min ungdom försvinner. Bibi Andersson var en av idolerna och man vill på nå´t sätt inte att de nå´nsin ska dö. Nu ska jag se om “Smultronstället” och tacka Bibi för det hon gett mig och många andra.


 3. Eva M skriver: 23 april, 2019

  Jag träffade henne som barn flera ggr hon var då tillsammans med en kusin till mig kommer ihåg henne som väldigt rar människa. Jag visste inte att hon var känd har tom kort där vi båda är med. Kommer minnas henne med värme träffade henne för många år sedan innan hon blev sjuk hon var lika rar.🌹


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar