Tändstickskungen Ivar Kreuger erövrade en hel värld och slutade sitt liv i katastrof

Tändstickskungen Ivar Kreuger erövrade en hel värld och slutade sitt liv i katastrof
Hans liv omgärdades av myter och skvaller. Tändstickskungen Ivar Kreuger omgav sig med en lång rad älskarinnor som han gjorde allt för att gömma undan offentligheten, en av dem var gudomliga stjärnan Greta Garbo. 
Allt Ivar Kreuger tog i blev till guld – tills hela hans imperium föll samman.
Annons

Han var något av ett underbarn, hade privatlärare hemma i Kalmar och tog studenten som 16-åring. Men någonting gömde sig bakom den välpolerade ytan.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

Kommentarer till “Tändstickskungen Ivar Kreuger erövrade en hel värld och slutade sitt liv i katastrof”

 1. Bror skriver: 21 november, 2018

  Ett verkligt glädjande artikelinitiativ Joakim Magne. Fortsätt så!
  Artikeln slutar med frågan om Ivar Kreuger var svindlare eller hjälte. Mitt något förvånande svar blir att han var både ock!
  Kreuger var svindlare i den meningen att i slutet av hans ekonomiska vansinneskarusell var bokslutsförfalskningar legio. Och poster som togs upp som tillgångar var fiktiva konstruktioner enbart tillkomna för att dölja koncernens ekonomiskt utsatta läge. Till slut gick det inte längre.
  En hjälte kan Kreuger beskrivas som om man ser till hans insatser på den internationella lånemarknaden. Hans förmedling av lån till krigshärjade länder under 20-talet var av avgörande betydelse för att skapa politisk stabilitet och framtidstro.
  Likaså var tillskapandet av det Kreugerägda företagskonglomeratet på svensk botten både snillrikt och utomordentligt framsynt. SCA, Stora, idag Stora-Enso, Ericson, SKF m fl hade inte varit vad de är idag utan Kreugers nyskapande insatser på det industriella området. Och han gjorde många oerhört förmögna.
  Så Ivar Kreuger var nog som livet självt: både ljus och mörker.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar nästa artikel…