Turbulensen på kändiselitens fest – kritiken väller in

Turbulensen på kändiselitens fest – kritiken väller in
När Micael Bindefeld fyller 60 år finns det ingen ände på lyxen. 142 personer från kändiseliten flögs ner till Tel Aviv för att njuta av fem dagars festande. Nu väller kritiken in mot partiledarna som prioriterar nöje före politiken.
Annons

Ett stort antal kändisar möttes tidigt på Arlanda den 18 september för att flygas till en “okänd destination” med anledning av Micael Bindefeldts 60-årsdag. I det chartrade planet hade Micael Bindefeld med sig regissören Måns Herngren och programledaren Sofia Wistam som reseledare.

Annons

Expressen avslöjade att den “okända destinationen” som kändiseliten begett sig till var israeliska Tel Aviv. Med på resan fanns bland annat Jonas Gardell, Lisa Nilsson och Carola Häggkvist. Totalt hade Micael Bindefeld bjudit in 142 personer för att fira sin födelsedag. En av gästerna stod dock ut från de andra, och hon var även en av de första som klev in på Arlanda, Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

När Ebba Busch Thor klev ombord på flygplanet publicerade hon ett inlägg på Instagram, där hon kritiserade Stefan Löfvens prioriteringar i höstbudgeten.

“Idag presenteras regeringens höstbudget, och Stefan Löfvens enskilt största satsning och reform i höstens budget är att sänka skatten för de som tjänar allra mest. Det är fel prioritering i det här läget. Vi föreslår att pengarna som de rödgröna använder för att avskaffa den så kallade värnskatten i stället ska gå till fler poliser, fler rättegångar, fler sjuksköterskor, fler operationer, fler äldreboenden och fler händer i hemtjänsten.”

Annons

Ebba Bush Thor

För samtidigt som Ebba tog på sig solhatten och begav sig mot Tel Aviv tillsammans med Carola som resekompis, lade regeringen förslag till stadsbudget på riksdagens bord. Och kritiken har varit hård mot Ebba Busch Thor som istället för att delta i en av årets största politiska händelser begav sig mot en fem dagar lång kändisfest i Israel.

Bor på lyxhotell i Tel Aviv

Finansminister Magdalena Andersson uttalar sig om Ebba Busch Thors resa till Tel Aviv:

– Det var hon som tyckte att man skulle prioritera. Hon prioriterar väl som hon vill.

De flesta i gruppen bor på lyxiga hotell Jaffa i Tel Aviv, där rummen kostar minst 5 000 kronor natten. Bindefeld säger att han betalar resa och uppehälle för alla deltagarna i firandet som pågår från onsdag till söndag. Men Ebba Busch Thor är förtegen angående vem som betalar hennes resa.

Annons

– Jag ger inga intervjuer på privat resa. Tack så mycket, fick Expressens reporter till svar.

Micael Bindefeld.
Micael Bindefeld.

Joel Stade, politisk sakkunnig i Regeringskansliet, skriver om Ebba Busch Thors resa på Twitter.

”Vad tråkigt att svensk finanspolitik inte är tillräckligt spännande för att engagera kristdemokraternas partiledare. Fest med ‘kändiseliten’ var uppenbarligen viktigare än skatter och prioriteringar.”

Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni reste till Tel Aviv

Trots kritik från höger och vänster begav sig både Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till Tel Aviv dagen efter Ebba Busch Thor för att ansluta till festen.

Annons

En expert menar nu att det bör utredas om det är lagligt för partiledarna att delta.

– Det kan framstå som olämpligt. En åklagare borde titta på det här, speciellt om det finns en påverkansrisk, säger juridikprofessorn Claes Sandgren, tidigare ledamot av Internationella Juristkommissionen i Genève och före detta ordförande för Institutet mot mutor.

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson anslöt till Tel Aviv tillsammans med Nyamko Sabuni.

Lena Mellin, krönikör på Aftonbladet, skriver idag om partiledarnas val att delta i Micael Bindefelds fest i Israel. Hon ger tre anledningar till varför valet är omdömeslöst av Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Nyamko Sabuni.

“För det första har de viktigare saker för sig just nu än att lägga flera arbetsdagar på att fira Micael Bindefeld. Det är inte bara det egna partiets skuggbudget utan också de pågående samtalen om att stävja gängbrotten. De har av Ulf Kristersson satts högst upp på den politiska dagordningen – i alla fall tills han fick roligare saker för sig.”

“De åker dit för att frottera sig med andra kända människor”

Lena Mellin fortsätter med att skriva att Micael Bindefeld inte tillhör partiledarnas närmaste vänkrets.

Annons

“För det andra är det svårt att tro att Micael Bindefeld tillhör Busch Thor, Kristersson eller Sabunis närmaste vänkrets. Partister umgås i princip bara med andra partister. Anledningen till att de åker till Israel är alltså inte att en kär vän fyller jämnt. De åker dit för att frottera sig med andra kända människor, exempelvis Carola.”

Till sist avslutar hon med att ironisera partiledarnas predikan om att alla ska jobba.

“Ett tredje skäl till partiledarnas pr-katastrof är att de predikar att alla ska jobba. Alla som kan ska arbeta och i sann luthersk anda bidra till samhället. Riksdagen öppnade i tisdags förra veckan. Men redan efter drygt en vecka tycker partiledartrion att det är dags att logga ut för lite rekreation.”

Några av Micael Bindefelds gäster i Tel Aviv:

Anja Pärson

Bathina Philipson

Annons

Carola Häggkvist

Camilla Läckberg

Christer Lindarw

Charlotte Perrelli

Ebba Busch Thor

Filippa Rådin

Annons

Jonas Gardell

Lena Philipsson

Lisa Nilsson

Mark Levengood

Martina Bonnier

Mona Sahlin

Annons

Måns Herngren

Orup

Pernilla Wahlgren

Sofia Wistam

Simon Sköld

Sarah Dawn Finer

Tomas Ledin

Viveca Sten

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

21 kommentarer till “Turbulensen på kändiselitens fest – kritiken väller in”

 1. Bror skriver: 19 september, 2019

  Här är det verkligen befogat att säga: det var bättre förr!
  Inte i sin vildaste fantasi kan någon tänka sig att partiledare ur det gamla gardet, möjligen med undantag för Ulf Adelsohn och, givetvis, Mona Sahlin, skulle delta i ett jippo av det slag som nu pågår i Tel Aviv med omnejd.
  Att åklagare flaggar för att titta närmare på detta ur otillbörlig påverkanssynpunkt är en självklarhet. Väljarnas dom kommer längre fram.


 2. konsttanten skriver: 19 september, 2019

  Politik är av en seriös allvarlig sak, MEN….det är inte fel att åka iväg på en hejdundrande, säkert rolig fest.
  Ibland behöver man hoppa av ekorrhjulet totalt, och de har kvar medlemmar hemma vid.

  Trist att vissa skall kritisera, och gärna dem dåligt samvete. Ha det så kul allihop!!


 3. Mon skriver: 19 september, 2019

  Kändiseliten, hmmm… tveksamt. Politiker som låter sig bjudas, horribelt. Skäms alle samman.


  1. Pensionär skriver: 23 september, 2019

   Även politiker är människor, och har vänner


 4. Fluff skriver: 19 september, 2019

  Detta kanske ni skulle ha tänkt på innan ni skrev den första glammiga rapporten från denna resa.
  Det var uppenbart för många av oss redan då.


 5. Daga skriver: 19 september, 2019

  Magplask i ankdammen.Daga


 6. Surkärring skriver: 19 september, 2019

  Bedrövligt. Och jag som haft stort förtroende för Sabuni. Nej, nu skiter jag i svensk politik och kommer inte att rösta i nästa riksdagsval om inget radikalt inträffar.


 7. Mon skriver: 19 september, 2019

  Konsttanten, politik ÄR en allvarlig sak. Riksdagen har nyss inlett sitt arbetsår, viktiga saker står på agendan, der eskalerande gängvåldet till exempel som Annie Lööw prioriterar (hon stannar hemma och jobbar). Visst kräver vi väl lite mer av våra partiledare än att de partajar loss så snart arbetsåret börjat, eller??? Intressant för övrigt att notera är att de partajande partiledarna alla hör hemma i högerblocket.


 8. IngridR skriver: 19 september, 2019

  Instämmer med Bror, Mon och Daga. Horribelt är ordet.


 9. Birgitta skriver: 19 september, 2019

  De här politikerna är inte vuxna sina uppgifter helt enkelt. Vi väljare måste visa att detta är oacceptabelt.
  Vad säger talmannen?


 10. T skriver: 19 september, 2019

  Självklart är de bjudna i egenskap av att de är partiledare och nyckelpersoner i svensk offentlighet. Vi pratar om Bindefeld som är professionell när det gäller att nyttja kändisar av olika slag för sitt framgångsrika företag, dvs hans affär är ju att göra pengar på kändisskap. Och är man folkvald är det säkert inte förbjudet men dåligt omdöme att låta sig bjudas med både resa och hotell av ett sådant företag. Det handlar om respekt för landets väljare som många av dem saknar dessa möjligheter till gratisresor och gratismat. Jag tror detta också är en markering från KD+M+L att kunna vända ryggen till budgetfokuset. Heder åt Lööf som medvetet valde att stannade hemma av hennes uttalande att döma.


  1. T skriver: 20 september, 2019

   Allt mer står det klart för mig att personligen står förmåga till ett moget och stabilt agerande och ledarskap över ev partifärg. Sverige behöver kloka balanserade människor som tillsammans leder landet, mer än mediafixerade festande personer.


  2. Helene skriver: 20 september, 2019

   T.

   Dina båda kommentarer är välskrivna och genomtänkt, Tack T för detta.


 11. mini skriver: 20 september, 2019

  Jag trodde väl aldrig någonsin att jag på något sätt skulle komma att “hylla” Annie Lööf, MEN nu får hon en klapp på axeln av mig.
  HON tackade nej till festen p gr av det allvar som råder nu i politiken. Budget, klimat och samtal/samarbete mellan partierna om hur skjutningar/gängvåld ska motarbetas. Eloge Lööf!!!


 12. ingalisa skriver: 20 september, 2019

  Kanske Annie Lööf avstod från festen pga sin gravitet, men passar på att håva in poäng genom att säga att hon har mycket arbete att göra.
  För övrigt tycker jag att man kan åka på en fest om man blir bjuden. Har väl ingenting med respekt för landets väljare att göra. Finns mycket annat där politikerna inte visar respekt för väljarna som är värre.


  1. ananas skriver: 20 september, 2019

   Ingalisa
   Precis så tycker även jag.
   Verkar blivit storm i ett vattenglas.


  2. Britt-Marie skriver: 20 september, 2019

   De tror jag är rätt analyserat, ingalisa!


 13. Gilla skriver: 21 september, 2019

  Ingalisa, Tack, Klart att man ska gå på en fest om man bilr bjuden.


 14. Carola Svenningsson skriver: 21 september, 2019

  Dessa politiker skulle inte åkt iväg utan stannat hemma och arbetet med att minska eller allra bäst avskaffa gängvåldet. Även all kvinnomisshandel i hemmen är ett jättehemskt problem som inga politiker vill ta sig an. Varför??


 15. Vera Karlsson skriver: 22 september, 2019

  Politiker är väl också människor. Typiskt svenska avundsjukan. Så oerhört tråkigt. Gillar normala politiker som så klart har rätt att fira en nära vän.


 16. Lilia Eriksson skriver: 23 september, 2019

  Gravida kan väl flyga. Men stor heder till Anni som stannade hemma. Bu, bu till de andra inga röster till er


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar