Ann Linde blir ny utrikesminister – enligt SVT

ann linde ny utrikesminister
Ann Linde blir ny utrikesminister, efter Margot Wallström, enligt uppgifter från SVT. Läs Svensk Damtidnings stora intervju med henne.
Annons

Förra veckan meddelade Margot Wallström, 64, att hon avgår som utrikesminister. Nu erfar SVT att handelsminister Ann Linde, 57, blir hennes efterträdare. Definitivt besked från Stefan Löfven kommer imorgon, tisdag.

Annons

Tidigare i år träffade Svensk Damtidning Ann Linde för att samtal om politiken, kärleken och hur det är att resa med kungafamiljen.

Ann Linde är en av regeringens mest meriterade ministrar, med både gedigen utbildning och erfarenhet. Men hon är också en av de mest färgstarka, och lika förtjust i glamour som i politik.

ann linde blir ny utrikesminister
“Jag är ju bilförsäljardotter och det är en tillgång”
Annons

Det är ett minst sagt spännande och omväxlande jobb hon har, minister Ann Linde. Ena dagen är hon på resa i Elfenbenskusten för att stärka landets handelsförbindelser med Sverige, en annan jobbar hon för att få digitala tjänster som swish och e-legitimation att fungera i hela Norden, och den tredje är hon på världens största industrimässa i Hannover tillsammans med prins Carl Philip.

– Just det var väldigt roligt! Vi gick en lång runda och stannade vid flera stora företag, och alla kände ju igen prinsen och ville fota honom. Det var hundratals telefoner som kom upp, säger Ann.

Hon har rest med kungafamiljen vid ett flertal tillfällen, och ser på nära håll hur deras närvaro öppnar dörrar för Sverige.

– Jag blir imponerad över hur kungafamiljen företräder Sverige med så stort intresse, och hur de jobbar för att främja svenskt företagande. Det är inte alltid så lätt att vara intresserad och ställa rätt frågor om alla olika ämnen, säger hon.

Farmorn älskade Svensk Damtidning

Ann började följa kungafamiljen redan som barn. Hennes mamma Inger Linde driver än idag – vid 81 års ålder! – en tobaksaffär i Helsingborg, och där brukade Ann under uppväxten bläddra i alla spännande veckotidningar.

Annons

Och farmor Inga var om möjligt ännu mer kungligt intresserad, så till den milda grad att hon lät tapetsera familjens lilla kolonistuga med Svensk Damtidning från golv till tak!

– Farmor älskade att titta på alla vackra klänningar i tidningen! Kungafamiljen stod för glamouren i hennes värld, och jag tror det var extra viktigt eftersom hon kanske inte hade så mycket annat roligt i sitt liv, säger Ann.

Sina första sex år bodde Ann med sina föräldrar och sin äldre bror i en trea i Helsingborg, men sedan byggde föräldrarna ett hus i Ramlösa. Det pratades aldrig politik i hemmet, även om Ann minns hur hon som sjuåring gick med sin farfar i socialdemokraternas Första maj-tåg.

Så blev Ann Linde politiskt intresserade

Anns politiska intresse väcktes först i högstadiet, när hon engagerade sig i elevkåren. Sedan fortsatte hon vara aktiv under sin gymnasietid, där hon gick fyraårig teknisk linje.

Annons

Under studietiden jobbade Ann två somrar på Ramlösa vattenfabrik, och insåg där att sortera flaskor, det var ingenting hon ville fortsätta med. Ann arbetade även ideellt för elevers rätt på SECO, Sveriges elevers centralorganisation, och snart slog hon in på politikens bana.

Och att det blev politik kan hon skatta sig lycklig över även privat. Det var nämligen tack vare den hon mötte sin man Mats Erikson, som då var chefredaktör för SSU:s tidning Frihet.

– Jag tyckte han var så snygg! Men till skillnad från andra killar jag mött så var han svårflirtad. Jag fick kämpa lite, säger Ann och skrattar.

Men skam den som ger sig! På en nyårsfest 1986 förenades de i en kyss på Söders höjder, och efter det fanns ingen återvändo. Nu firar de snart 30 år som gifta, och jag undrar hur man får ett äktenskap att hålla i så många år. Ann funderar:

– Jag tror det är viktigt att man blir riktigt kär när man träffas. Vi hade en väldigt stark passion i början. Sedan är vi också så genuint intresserade av politik båda två – vi pratade till och med politik på vår bröllopsnatt!

Annons

Efter många år på Regeringskansliet jobbar Mats idag som politisk sekreterare på LO.

– Det saknas aldrig någonsin ett samtalsämne!

Parets två barn Emelie, 28, och John, 23, är också politiskt intresserade. När familjen åker på storstadssemester en gång per år pratas det politik från morgon till kväll.

Det märks att Ann verkligen brinner för sitt jobb. Hon pratar snabbt och engagerat på en härlig skånska om allt hon får vara med om att påverka. Drivet har hon från sin far Jan Linde, som var bilförsäljare på Volvo.

– Han var en av världens bästa bilförsäljare, sålde fler bilar än alla andra tillsammans och vann mängder med priser. Det är jag väldigt stolt över!

Annons

– Jag får ibland kommentarer om att jag är för tuff och ”gåpåig”, men det ser jag inte som något negativt.

– Jag är ju bilförsäljardotter och det är en tillgång när jag ska ”sälja in” svenska varor och företag utomlands.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Ann Linde blir ny utrikesminister – enligt SVT”

 1. Bror skriver: 9 september, 2019

  Stackars Urban Ahlin!
  Det blev en “Pierre Schori” den här gången också, dvs en tumme!


 2. Bror skriver: 9 september, 2019

  Stackars Urban Ahlin!
  Det blev en “Pierre Schori” den här gången också, dvs en tumme!


 3. konsttanten skriver: 9 september, 2019

  Trevlig och informativ artikel! Får önska Ann Linde grattis till nya jobbet, vilket jag känner verkar rätt val, även om jag inte är “sosse”.


 4. Ludde skriver: 10 september, 2019

  Hon verkar OK. Men äldre kvinnor bör inte ha löst hängande slitet hår som en gardin utmed ansiktet. Klipp dej om du ska representera Sverige. Margot såg slltid så fräsch ut.


  1. josefin skriver: 10 september, 2019

   Ludde, just det här hàret, den här dagen, var vältvättat, välborstat och välfärgat (inga grà rötter) sà dà fàr man väl säga att smaken är som baken när det gäller frisyrer. Anders Borg hade hästsvans o det tyckte han fungerade för honom.


 5. Daga skriver: 12 september, 2019

  En mycket begåvad människa därtill trevlig i sin persona och fin att se på.Sverige har såå många unga och lysande kvinnor i dag det ska vi vara stolta över.De gör att det känns friskt och utvädrat i både gamla och nya maktgemaken.Småländskan Annie väntande andra barnet är jag så stolt över.Både mamma och partiledare.Sen är det trevligt att dottern bär namn efter min kära mor.Mvh Daga


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar