Så levde Kamala Harris – innan kändisskapet

Så levde Kamala Harris – innan kändisskapet
Kamala Harris är den nya vicepresidentkandidaten för demokraterna i USA, men vem är hon egentligen?
Annons

Över en natt blev blev hon namnet på allas läppar, Kamala Harris, 55, demokraternas nya kandidat till vicepresidentposten. Det är en fascinerande kvinna, och efter att ha läst de här punkterna är det inte svårt att förstå varför John Biden valde just henne.

Hon representerar den amerikanska drömmen

Kamalas föräldrar är båda invandrade till USA, hennes pappa Donald J. Harris är från Jamaica och flyttade till de förenta staterna för att doktorera vid det prestigefulla universitetet Berkeley i Kalifornien. Hennes mamma Shyamala Gopalan är från Indien, och gjorde resan till USA av samma anledning. Hennes föräldrar träffades på universitetet.

Annons
Annons

Annons

Kamalas morfar arbetade under många år i den Indiska regeringens tjänst, och har i ett tal sagt att det är mycket tack vare honom hon är den hon är idag.

”Jag kommer ihåg de berättelser de brukade tala om och vilken passion de hade när de pratade om vikten av demokrati. När jag reflekterar över vilka öginblock i livet som påverkade den jag är idag som mest – jag var inte medveten om det vid den tiden – men mina promenader med min morfar i Besant Nagar har en enorm inverkan på den jag är idag”

Kamala fick uppmärksamhet i medierna redan runt primärvalet, här syns hon i Late Night med Stephen Colbert i november 2019.
Annons

Kamala är den första kvinnliga svarta och/eller indisk-amerikanska kandidaten till vicepresidentsposten, och den tredje kvinnan efter Geraldine Ferraro och Sarah Palin.

Hon kan locka yngre vänsterväljare

Tekniskt sett är Kamala en “mittenliberal” sett till den amerikanska politiska skalan, men hennes relativt unga ålder och unika bakgrund gör att hon även kan locka väljare från vänsterfalangen, säger TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson. Hon har en gedigen politisk karriär som både justitieminister och chefsåklagare i Kalifornien.

Kamala Harris och Joe Bidens första framträdande tillsammans, i Wilmington, Delaware, Bidens hemstad.
Sammantaget överväger styrkorna hennes svagheter. Hon kan locka vänsterväljare trots att hon är en mittendemokrat. Kombinationen är en stor styrka för Joe Bidens kampanj.” skriver Oscarsson på sin Facebooksida.

Annorlunda familjekonstellation

USA är ett traditionellt land, och det vanligaste är att högt uppsatta politiker uppvisar någon variant av kärnfamilj, men så är det inte riktigt i Kamalas fall. I sitt första tal till nationen sedan hon utnämnts till vicepresidentkandidat pratade hon om kärleken till sina bonus- och syskonbarn, hon har nämligen inga egna barn. Hennes man är av judisk börd, medan hon själv tillhör baptistkyrkan i San Fancisco. Hon har hållit låg profil när det kommer till tro, vilket också är ganska ovanligt i politiska sammanhang.

Kamala Harris med maken Doug Emhoff.

I sitt tal sa hon att den finaste titeln hon kunde tänka sig, till och med finare är vicepresident över de förenade amerikanska staterna, var den hon fått av sina bonusbarn, nämligen ”Mamala”.

Kamalas man Doug Emhoff är också advokat, och de gifte sif 2014 i Santa Barbara.

Hon har fått ett öknamn av Donald Trump

Och vad har Trump att säga då? Jo, han har såklart redan hittat på ett öknamn åt Kamala, nämligen ”Falska Kamala”, och då syftar han på att han anser att hon låtsas vara en mittenpolitiker när hon egentligen tillhör den radikala vänstern. Vid det här laget var det väntat att ett öknamn av detta slag skulle komma från Trumps sida.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

3 kommentarer till “Så levde Kamala Harris – innan kändisskapet”

 1. Bror skriver: 18 augusti, 2020

  Det där var en både välskriven och välbalanserad presentation av Bidens running mate, Kamala Harris. Tack!
  Ett varningens finger dock.
  KH är för politiskt ”ambitiös”. Eller klarare uttryckt: hon är alltför maktsugen och tittar redan nu fram mot 2024 och presidentposten för egen del. Det är en åsikt som finns i förhållandevis vida kretsar. Och inte bara bland ”trumpister”.
  Att en sådan kampanj riktad mot KH sätts på fötter och får fart, är något som i hög grad oroar partistrategerna inom det demokratiska partiet. Vi får se vad väljarna säger.
  Mitt eget personlig tips (=önskan) är att den första kvinnan som väljs till president i USA inte heter Kamala utan Michelle.


 2. charlotte skriver: 24 augusti, 2020

  Man skulle aldrig acceptera en statsministerkandidat i Sverige som var 78 år gammal. Visst har vi åldersfascism här, men det måste nog finnas någon övre gräns. Det är oroande att J Bidens kognitiva förmåga sviktar och att han inte vill kännas vid det. D Trump har ju också anklagats för detta som så mycket annat och han har gjort undersökningar som visar att hans hälsa är god.

  Skulle jag önska någon ledare i Sverige vore det Sara Skyttedal.


  1. Bror skriver: 25 augusti, 2020

   SS får nog nöja sig med att vara den blocköverskridande party-trofén under politikerveckan i Visby.
   Den uppgiften klarar hon galant.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar