Victorias och Madeleines maskeradkläder såldes på auktion

Silverbröllop Madeleine och Victoria
Ibland finns det oväntade ting att botanisera bland på våra auktionsverk. En glad person kammade nyligen hem kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines maskeradklänningar.
Annons

I dag när stora delar av auktionsvärlden har gått online finns det ett enormt utbud att ta del av. Och fyndmöjligheterna är nästintill oändliga. I slutet av oktober gick två klänningar som burits av kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine under klubban hos Stockholms Auktionsverk. Madeleines klänning är i blått råsiden med metallbandbesättningar, Victorias har rosa brokadkjol och en korsett sydd av en indisk sari.

Annons
Kungafamiljen på Gripsholms slott 2001.
Kungafamiljen på Gripsholms slott 2001.

Båda klänningarna syddes upp till Kungliga Operan i Stockholms uppsättning av Rigoletto som hade premiär i september 1987.

Auktionen genomfördes i samarbete med Barnebys och Kungliga Operan och bjöd på fantastiska skatter ur Operans kostymförråd. Båda klänningarna är designade av Agneta Skarp och hade ett utropspris på 4-5 000 kronor, men det räckte inte. Såväl Victorias som Madeleines klänning gick för 11 000 kronor.

Intäkterna från auktionen går oavkortat till Kungliga Operans barn- och ungdomsverksamhet.

Silverbröllopet 2001
Kungaparet under silverbröllopsfirandet år 2001.

Klänningarna bars av kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine i samband med en maskerad när kungaparet firade Silverbröllop 2001. Kungen och drottningen hade den 19 juni det året varit gifta i 25 år.

Först var det Silverbröllopsfirande med officiellt med pompa och ståt på Drottningholms slott. Sedan kom de kungliga gästerna till Mariefred och till maskeradmiddagen på Gripsholms slott. Det var då prinsessorna bar de nu utauktionerade klänningarna.

Pärlor

Kungliga klenoder kammar hem storkovan även på andra håll i Europa. Smycken som tillhört familjen Bourbon-Parma, varav vissa har ägts och burits av drottning Marie-Antoinette, har slagit rekord på Sotheby’s i Geneve. Försäljningen uppgick slutligen till 53,1 miljoner dollar. I jämförelse gav auktionen av hertiginnan av Windsors smycken år 1987 50,3 miljoner dollar. Äkta pärlor och rafflande ädelstenar betingar ett högt värde på auktioner. Finns det även en historisk och kunglig proveniens är attraktionskraften ännu starkare! 

Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

Kommentarer till “Victorias och Madeleines maskeradkläder såldes på auktion”

  1. Bror skriver: 16 november, 2018

    En verkligt härlig bild på en härligt idrottstjejig Victoria, utstyrseln till trots.
    100m fjäril!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar