Mary prisas efter kärlekstalet till Frederik

Kronprinsessan Mary med tiara
Kronprinsessan Mary är van att dela ut pris till andra – men nu kan hon glädjas åt ett eget!
Annons

Danska Mary rosades i veckan för sitt fina tal som hon höll till sin man, kronprins Frederik, i samband med hans 50-årsdag på Christiansborgs slott den 26 maj i år. Och nu hyllas talet på ytterligare en nivå. 

Blev jätteglad

Talexperterna tyckte att hon var en sådan god talare och att talet var så bra, att Mary nu fått ta emot det prestigefulla priset “Årets tal 2018”. Juryn består av ett antal framstående danskar med intresse för retorik och språk.

Annons

Kronprinsessan Mary under pristagningen.

Tidigare mottagare av priset är förra premiärminister Helle Thorning-Schmidt och NATO:s generalsekreterare och tidigare premiärminister, Jens Stoltenberg. Kronprinsessan Mary sällar sig alltså till en mycket imponerande skara personer. Inte undra på att hela kungafamiljen nu gläds med Mary, speciellt Frederik sägs vara stolt som en tupp.

– Kronprinsessan blev alldeles till sig av glädje, skriver Billed bladet.

mary fick pris

Under prisutdelningen i den historiska byggnaden Vartov i Köpenhamns innerstad blev det uppenbart att det var Venstre kulturredaktör Bertel Haarder, som hade nominerat kronprinsessan Marys tal som årets bästa under årets folkomröstning på Bornholm.

Tacksam kronprinsessa

Och det var Bertel Haarder som delade ut det fina priset till en glad och tacksam kronprinsessa av Danmark.

Kronprinsessan Victoria

Att hålla tal är det många som bävar för, eftersom det innebär både anspänning och mod. Dessutom tar det tid att skriva ihop vad man ska säga. För våra kungligheter hör det till vardagen att stå framför folk och tala. Men innan de känner sig riktigt varma i kläderna har de övat länge. Vår egen kronprinsessa Victoria finslipade sin teknik med hjälp från Margaretha Krook, en av vår tids största skådespelare.

prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine har själv berättat om sina våndor att behöva vara i offentlighetens ljus, då hon är mycket blyg. Kungen och prins Carl Philip har dyslexi, något de båda har berättat om. De har svårigheter att läsa och skriva. Att hålla tal är också något de har kämpat med genom åren. Drottning Silvia har stöttat sin man och son. Silvia själv är en mycket god talare och kan flera språk flytande. Det är fantastiskt att se henne i olika sammanhang uttrycka de ord i sitt tal, som också ofta verkligen betyder något. Drottningens tal i FN om barns rättigheter har blivit mycket uppmärksammmat.

Hör Marys tal här!

 

Foto: IBL

Dela på:

15 kommentarer till “Mary prisas efter kärlekstalet till Frederik”

 1. Allegra skriver: 22 november, 2018

  Det är ett alldeles lysande tal framfört med elegant ledighet. Om Mary faktiskt skrivit talet själv är hon verkligen juvelen i kronan i såväl kungahuset som Danmark i tiden.


 2. Bror skriver: 22 november, 2018

  Huruvida Helle Thorning-Schmidt tillhör kategorin “mycket imponerande personer” eller inte, är nog en fråga som behöver ventileras ytterligare ett antal gånger.
  Hos Barack Obama och David Cameron finns dock ingen tvekan om svaret på den frågan.
  Men visst har Mary klar scentalang.


 3. Blinka skriver: 22 november, 2018

  Mary är den bästa reklamen för kungligheter, hon är perfekt i allt. Hon är en god talare i allvarliga ämnen, och är glad och trevlig i lättare sammanhang. Det finns bilder från där hon lägger upp mat och där hon fönar håret på tjejer, så även praktiskt är hon en stjärna. Hon är verkligen värd priset!


 4. Rose skriver: 22 november, 2018

  Hon har narurlig klass och begåvning. Dessutom har hon lärt sig mycket bra danska.


 5. ingrid skriver: 22 november, 2018

  Kan det inte räcka att vi får veta hur duktig Mary var utan att blanda in våra egna?
  Det hör ju inte till nyheten.


 6. josefin skriver: 22 november, 2018

  Marys tal var verkligen fantastiskt saväl till innehall som framförande. Icke att beblandas med KP Vs sätt att tala eller tal av typen “Kära Örebroare”. Pappa Westling är väl den som kommer närmast i “bra-het” om man nu vill jämföra med Di Svenske.


 7. Kajsa och Kerstin Nilsson skriver: 23 november, 2018

  Instämmer med Blinka och Rose. Om man nu, nödvändigtvis måste dras med det odemokratiska statsskick som monarkin utgör så är Mary, men även andra ingifta ute i Europa, bra representanter. Samtliga borgerliga kvinnor med hög utbildning vilket också märks när de öppnar munnen…


 8. Bror skriver: 23 november, 2018

  Nog ska vi väl fortsättningsvis kunna vara överens om att inte längre pika Victoria, öppet eller fördolt, när hon trots sitt neurologiska handikapp ändå väljer att ta den retoriska tjuren vid hornen. Jag kan inte se att det skulle finnas en motsättning mellan en sådan inställning och att samtidigt kunna glädja sig åt retoriska glansnummer av naturbegåvningar.


  1. Kajsa och Kerstin Nilsson skriver: 23 november, 2018

   Inlägget handlar inte om Victoria utan om de ingifta i de olika kungahusen…..


  2. josefin skriver: 23 november, 2018

   Bror, nog kan vi väl fa sörja att vart statsöverhuvud-to-be inte har en profil lämplig för ändamalet. Eftersom ämbetet ärvs sa kan vi inte styra det, men nog kan vi väl fa sörja lite till mans? kanske tom KP sörjer att hon inte far verka pa sina styrkor, utan maste kämpa mot sina svagheter……vem vet.

   “Det är synd om människan”


  3. Bror skriver: 26 november, 2018

   josefin!
   Att ha “en profil lämplig för ändamålet” är få förunnat. Om vi håller oss till det här området, det retoriska, är jag tveksam till om det i alla lägen ens är önskvärt.
   Betänk följande situation: ett förväntansfullt auditorium har bänkat sig i Aula Magna och väntar nu på att den omsusade föredragshållaren ska göra entré. Ämnet som ska avhandlas är både aktuellt och engagerande.
   Hen kommer in på scenen under starka applåder och allt flyter på utan hack eller minsta tvekan. Inte ens it-tekniken mankerar.
   När det hela så är över har halva auditoriet somnat! Varför? Svar: det var f ö r perfekt!
   Det icke-perfekta, den knappt märkbara osäkerheten, får oss däremot att känna sympati och delaktighet med talaren och både hen och budskapet går fram. Vi känner helt enkelt igen vår egen osäkerhet. Därför har Victoria en “profil lämplig för ändamålet.”


 9. PernillaA skriver: 23 november, 2018

  Bror instämmer


  1. charlotte skriver: 28 november, 2018

   Bror och PernillaA,
   Instämmer med er. Vi kan ta Patty Smith som på Nobelfesten blev så nervös och fick allas sympati.


 10. gunda skriver: 26 november, 2018

  Det var en fantastisk tale med humor og kjærlighet.


 11. charlotte skriver: 28 november, 2018

  Kronprinsessan Mary blir mer och mer lik Drottning Ingrid till utseendet.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar