5 saker du inte visste om pärlor

5 saker du inte visste om pärlor
Att de är vackra visste vi – men inte det här!
Annons

Det klassiska pärlorna är vackra både i örhängen, halsband och armband. Det är knappast någon slump att de har pärlor av tidlösa klassiker.

1. Finns i många olika färger

Du visste säkert att pärlor kan vara både vita och krämfärgade, men sötvattenspärlor finns även i rosa, silver, guld, grön, blå – och svart färg.

2. De kan bli stora som ägg!

Storleken på pärlor varierar från knappnålsstorlek till att vara stora som duvägg!

3. Äkta pärlor har skrovlig yta

Det är superenkelt att avgöra om dina pärlor är äkta eller falska. Bit bara lite försiktigt i dem – om ytan känns skrovlig mot tänderna är pärlan äkta. En oäkta pärla, däremot, ger ingen friktion mot tänderna.

4. Sötvattenpärlorna är vanligast

De vanligaste pärlorna är sötvattenspärlor som oftast är odlade i Kina och Sydostasien. Det finns också saltvattenspärlor som är betydligt ovanligare. Mest ovanliga är Tahiti-pärlorna som även kan vara svarta – en färg de fått av föroreningar.

5. Har odlats i hundra år

Att odla sötvattenspärlor går ungefär hundra år tillbaka i tiden. Processen innebär att sandkorn placeras mellan skalet och manteln i en mussla. Musslan kapslar då in sandkornet i sin mantelväv, kallad pärlemor, vilket gör att det så småningom bildas en pärla.

Köp Magdalena Graafs fina pärlor Svensk dams shop!

Nu har du chans att köpa en limiterad upplaga ur Magdalenas smyckeskollektion! Stilrena runda silverörhängen beklädda med gnistrande cubic zirkoner och med hängande sötvattenspärlor med matchande halsband.

Källa: Wikipedia

Denna artikel är framtagen i samarbete med Aller Media shop. Samtliga länkar leder till en sida där du kan köpa produkterna.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

Annons

Laddar