Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Årets första statsbesök bestämt

11 mar, 2016, 10:42 
AvJohanna Lejon
Kungaparets kalendern fyllls på mer och mer. Nu är också årets första statsbesök schemalagt.
Annons
Silvia

“Den 10–12 maj 2016 avlägger Chiles president Michelle Bachelet statsbesök i Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Detta är det första inkommande statsbesöket från Chile till Sverige. Regeringen deltar med flera ministrar”, skriver hovet i ett pressmeddelande.

Så blir programmet:

Tisdag 10 maj

Traditionsenligt består statsbesökets första dag av fler ceremoniella inslag. Det inleds på tisdag förmiddag när Kungaparet möter presidenten vid Hovstallet för kortege till Kungliga slottet, där en högtidlig välkomstceremoni äger rum. Representanter för riksdag och regering deltar. En musikalisk inramning är att vänta då Stockholms stad under veckan står värd för finalen i Eurovision Song Contest.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Statsminister Stefan Löfven tar på eftermiddagen emot president Bachelet i Rosenbad för överläggningar, som följs av en gemensam pressträff.

Annons

Tisdagens program avslutas med att Kungaparet ger en bankett på Slottet.

Onsdag 11 maj

Onsdagens program inleds med seminarium och möten om handel och näringslivsfrågor. Därefter vidtar programpunkter om jämställdhet och jämlikhet med företrädare bland annat från regeringen, näringslivet och det civila samhället.

Stockholms stad står sedan värd för en lunch i stadshuset.

Efter lunch tar talman Urban Ahlin emot president Bachelet i riksdagen.

På kvällen ger presidenten en svarsmottagning för de svenska värdarna.

Torsdag 12 maj

Statsbesökets tredje dag äger rum i Göteborg. Temat för dagen är innovativa och klimatsmarta transportlösningar i stadsmiljö.

Landshövdingen i Västra Götalands län står värd för en lunch efter vilken statsbesöket avslutas.

Foto: Stella Pictures.

Annons