Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Om oss

Välkommen till svenskdam.se – platsen för dig som vill ha stenkoll på kungliga nyheter och den svenska nöjesvärlden. Svensk Damtidning har berikat kvinnors liv sedan 1889 och idag är vår bevakning kring världens alla kungahus större än någonsin. Via sajt och i sociala medier erbjuder vi blixtsnabb rapportering och för fördjupad långläsning finns vår printutgåva, som blivit belönad med flera priser genom åren, så som Tidskriftspriset.

svenskdam.se får du kunglig nyhetspuls, intervjuer med folkkära kändisar, heta nykomlingar och Stockholms mystiska societet. Hos oss får du också lära känna helt nya sidor av vår svenska kungafamilj genom krönikor och kunglig expertis. Svensk Damtidnings chefredaktör och ansvarige utgivare Johan T Lindwall har följt vår svenska kungafamilj i över 20 år och i synnerhet de tre kungabarnen, Victoria, Carl Philip och Madeleine, som han också skrivit flera böcker om. Tillsammans med historikern och Svensk Damtidning-profilen Herman Lindqvist bjuder vi in till författarkvällar där Herman får dela med sig av sin kungliga erfarenhet, som historiker och lärare till Victoria och Madeleine. Under dessa kvällar får läsarna dessutom en presentation av Hermans böcker, som den senaste om Oscar II: den konungsligaste av alla kungar. Och vill man fördjupa sig i kungliga långläsningar via dator, mobil eller surfplatta finns Svensk Dam Plus, med längre reportage om alltifrån kungliga skandaler och kärlekshistorier till intervjuer med hovanställda som bjuder på berättelser från slottets hemliga rum.

Men det är inte bara via vår veckotidning och sajt som Svensk Damtidning når ut till den kungligt intresserade. Flera gånger per år ger vi ut unika specialtidningar där bookazinet om drottning Silvia, 75 år, är en av de mest uppmärksammade. Sedan flera år är vi dessutom en av sponsorerna till Victoriadagen, där Johan T Lindwall träffar läsare i samband med kronprinsessans firande. Sommaren 2022 var vi dessutom ensamma om att livesända Victorias födelsedagskortege genom Borgholm och år 2015 fick allmänheten ta del av en exklusiv fotoutställning på det anrika slottet Sofiero, där Svensk Damtidning kunde visa upp en unik skatt av kungliga bilder. Vid bröllop, dop och stora jubileum är vi den kungliga experten som riksmedia vänder sig till för expertkommentarer.

De senaste åren har vi även blivit en nyhetskälla att räkna med när det kommer till Sveriges mest fascinerade kändisar och de nöjesprofiler som varje vecka syns i tv.

Vi arbetar dygnet runt med att uppdatera våra läsare med spännande, initierat och angeläget material från kungligt och kändisvärlden. Du hittar oss även på Facebook, Instagram, genom nyhetsbrev och i vår mobilapp Svenskdam.

Vi blandar de allra senaste nyheterna med berättelser från förr, som fortfarande berör. Vi går på djupet med allt som kallas ytligt och erbjuder den där välbehövliga verklighetsflykten med en unik inblick i kungligheternas och kändisarnas glittrande värld. Det har vi gjort varje vecka i 133 år.

Historia

Kung Oscar II satt på tronen i Sverige när Svensk Damtidning grundades. Den 17 december 1889 kom chefredaktören Hans Petersens första nummer ut av tidningen och målgruppen var klar: Kvinnor.

När varumärket lanserades för 133 år sedan var tidningens motto att kämpa för kvinnlig rösträtt i Sverige och år 1919 var målbilden ett faktum. De här åren riktade sig tidningen till unga, nygifta, kvinnor och sidornas innehåll handlade mycket om hem- och handarbete. Till exempel recept och symönster.

Tidningen har också haft många kvinnliga chefredaktörer tidigt i historien. Någonting som var ovanligt på den tiden. Redan år 1908 tog Nanna Wallensteen över som varumärkets första kvinnliga chefredaktör. Hon var även författare och dramatiker utöver jobbet på Svensk Damtidning. Hon ledde tidningen ända fram till sin död år 1923.

I tidernas begynnelse var det få bilder i tidningen och istället enklare svarta tryck. Svensk Damtidning var då mer fokuserad på textbaserat innehåll. Men i takt med den tekniska utvecklingen kunde man under 30- och 40-talet erbjuda läsaren fler bilder.

Under 70-talet började tidningens innehåll fokusera mer på kändisnyheter och den svenska kungafamiljen. Det här var en tid då det hände mycket på Stockholms slott. Vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf tillträdde tronen och träffade tyska Silvia Sommerlath, som sedan blev drottning Silvia. Tidningen har sedan dess varit den självklara källan för kungliga nyheter – med en unik inblick i livet på slottet.

Tre kungar och vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf har hunnit sitta på tronen under Svensk Damtidnings livstid. Men det har inte bara varit kungligheter som Svensk Damtidning har skrivit om. Genom åren har både kändisar och stora personligheter avlöst varandra i tidningen, på omslagen och på sajten. Och varumärket fortsätter att följa kvinnor genom livet, via prenumeration, nyhetsrapportering online och lösnummer. Det är inte ovanligt att man som medelålders kvinna ärver en prenumeration av sin mamma!

Svensk Dams chefredaktörer genom tiderna:

1889-1908 Hans Petersen
1908-1923 Nanna Wallensteen
1923-1924 Ingeborg Lundström och Hulda Brolin
1924-1926 Gunhild Sahlström
1928-1950 Lars Saxon
1950-1967 Håkan Lindström
1968-1973 Måns Mossner
1973-1983 Lisa Winnerlid
1983-1986 Ebba Samuelsson
1986-1987 Lena Lindahl
1987-1989 Ebba Samuelsson
1989-1992 Agneta von Schinkel
1992-2016 Karin Lennmor
2016- Johan T Lindwall

Historiska upplagor av Svensk Dam

Det går att läsa tidiga historiska nummer av Svensk Damtidning (redan från 1890) på Kungliga bibliotekets hemsida, och det går även att låna senare historiska nummer på flera svenska bibliotek.

Svensk Dams journalistik

Vårt fokus är kunglighet och offentliga personer, och det vi väljer att skriva om har alltid en koppling till detta. Här hittar du Svensk Damtidnings redaktionella policy.

Pressetik

Svensk Dam följer de pressetiska reglerna. Vi skriver inte om vårdnadstvister och otrohetsaffärer som kan skada någon av parterna eller tredje part. Svensk dam har också åtagit sig att följa "Spelregler för press, radio och tv", som omfattar regler för publicitet, yrkesetik och riktlinjer mot textannonsering.

Läsarpanel

Våra läsares åsikter är viktiga för oss, och vi har därför en läsarpanel där läsare kan dela med sig av deras tankar till oss.

Hantering av personuppgifter

Du kan läsa om hur vi jobbar med cookies här, och Aller medias integritetspolicy här.

Sociala medier

Du hittar oss även på Facebook, Instagram, genom nyhetsbrev och i vår mobilapp Svenskdam.

Ansvariga personer

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Johan T Lindwall
[email protected]
Redaktionen: [email protected]

Våra skribenter & journalister

Du kan se alla våra skribenter och journalister här.Svensk Dam är en del av Aller media.

Kontakt

Adress: Humlegårdsgatan 6, 114 46 Stockholm.
Växel: 08 679 46 00 (ej för prenumerationsärenden)

Prenumerationsärenden:

För prenumerationsärenden: 042 444 30 00
Är du ny kund? Prenumera kan du göra här.
Vill du komma i kontakt med oss på Svensk Dam hittar du våra kontaktuppgifter här.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Annons