Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Daniel talar ut om svåra sjukdomen: ”Tar mediciner varje dag”

29 aug, 2023, 04:15 

För Carina Bergfeldt berättar nu prins Daniel om medfödda njursjukdomen.

Annons

Prins Daniel hade haft tur. Njursjukdomen han föddes med upptäcktes i tid och den 27 maj 2009 genomgick han en sex timmar lång njurtransplantation på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Efter en tid i dialys hade han fått en ny njure, donerad av pappa Olle Westling, och kunde planera för njurtransplantationen i god tid. Det betydde också att sjukdomen inte blev så illa som den hade kunnat.

Här stjäl prins Oscar showen under Daniels stora intervju!Brand logo
Här stjäl prins Oscar showen under Daniels stora intervju!

– I och med att jag fick min pappas njure så kunde vi planera för det. Sen är det är svårt att planera det perfekt, så jag hade några veckor där jag gick i dialys och då var man väldigt dålig, säger prins Daniel när han intervjuas av SVT-profilen Carina Bergfeldt inför sin 50-årsdag.

Annons
Carina Bergfeldt och prins Daniel
Carina Bergfeldt och prins Daniel.

Prins Daniel: ”Tar mediciner varje dag”

I dag har Daniel levt med sin pappas njure i 14 år. Efter transplantationen har allt känts bra och han berättar att det inte funnits några direkta bakslag sedan operationen ägde rum.

– Jag märker inte det idag, mer än att man tar mediciner varje dag för att njuren ska trivas. Jag har haft tur, det finns ju flera hundra människor som står i kö för att få ett organ.

– Den här stressen… det är ju hemskt att inte vara frisk och att då behöva vänta år ut och år in. Vissa överlever ju inte på grund av väntan på sitt organ, säger prins Daniel.

Annons
Prins Daniel
Prins Daniel har kunnat leva ett normalt liv efter transplantationen.

Kan rädda åtta människors liv

Daniel har efter operationen kunnat leva ett normalt liv. Han har tidigare beskrivit det som att han fick livet tillbaka, något som han vet inte händer alla i liknande situationer.

Även om de flesta svenskar är positiva att donera sina organ, är det långt ifrån alla som kan göra det, berättar Daniel och säger att han själv är organdonator.

– Viljan hos svenskarna är extremt stor. 80-90 procent är positiva att donera ett organ vid en händelse där man skulle omkomma och då har man organ att rädda åtta människors liv. Men det är samtidigt väldigt få som tar den här minuten och går in på Donationsregistret och anmäler sig.

Foto: TT/SVT

Annons