Populärt: NYTT! Korsord Nobel 2024 Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby Nobelklänningar

Efter släktbråket om drottning Silvias tiara – nu bär hon den igen

19 maj, 2022, 10:30
author Helena Wiklund
Helena Wiklund
Drottning Silvias rubindiadem

Kungafamiljens ”skandaltiara” har halkat rätt ut i det kungliga strålkastarljuset – igen!

Annons
Wow, Victoria! Kunglig glamour på slottetBrand logo
Wow, Victoria! Kunglig glamour på slottet

Detta är tiaran som stått i centrum för Den Stora Kungliga Släktkonflikten: Ett av kungafamiljens allra mest offentliga familjebråk och en kontrovers som skapade jätterubriker i flera år.

Och nu har den halkat rätt ut i strålkastarljuset igen, med sina blixtrande briljanter och sina fem glödande röda rubiner!

Drottning Silvias rubintiara
Drottning Silvias rubintiara, i all sin gnistrande glans.

Det var ju just denna släktklenod som drottning Silvia valde till sin mörkrosa aftonklänning vid den stora galamiddagen på slottet i förrgår.

Annons

Hon var sååå elegant – och rubinerna lyste i kvällsljuset i slottets balsal Vita havet. Men det där släktdramat har bitit sig fast och varje gång som drottningen bär sin rubintiara så hickar man liksom till.

Drottning Silvia i sin tiara med briljanter och rubiner
Drottning Silvias aftonlook vid galafesten för Finlands president.

Drottning Silvias tiaror: Rubindiademet

Hit till oss kom rubindiademet med kungens farmor, den engelska prinsessan Margareta, som fick det i bröllopspresent av sin farbror kungen när hon gifte sig med Sveriges kronprins (senare Gustaf VI Adolf) år 1905.

Annons

Men så dog Margareta hastigt, efter bara 15 års äktenskap och bara 38 år gammal. Och när hennes smycken skulle delas upp så var det mellansonen prins Sigvard som fick ärva rubinerna.

Men han var bara 13 år, och så började tiaran sin vindlande väg genom de bernadotteska släktleden.

Kronprinsessan Margareta med sina barn prins Gustaf Adolf, prins Sigvard och prinsessan Ingrid
Fembarnsmamman Margareta med sina småprinsar Sigvard (till höger) och Gustaf Adolf (kungens pappa, till vänster).

Sigvard tycks ha behövt pengar, för han pantsatte diademet hos sin pappa, gamle kungen (Gustav VI Adolf) – och när han i sin tur gick bort 1973 testamenterade han rubindiademet till Sigvards son Michael Bernadotte. Som senare sålde det tillbaka till sin kusin kung Carl Gustaf.

Annons

Puh, hänger ni med?

Men Sigvard var inte alls glad över hur det hade blivit och på äldre dagar gjorde han klart för sin brorson kungen att han tyckte att det fortfarande tillhörde honom. Det var ju ändå han som hade ärvt det av sin mamma som 13-åring.

Men trots den kontroversen kunde hans fru Marianne ändå bära diademet med jämna mellanrum.

Sigvard och Marianne Bernadotte på galamiddag 1969
Rubintiaran – 1960-talsstyle: Sigvard Bernadotte på galafest med sin Marianne år 1969.

Frågan om äganderätten kvarstod dock, och därför uppfattades det på sina håll som provocerande när rubindiademet gjorde en högst oväntad comeback efter alla åren i det kungliga säkerhetsvalvet och plötsligt dök upp på drottning Silvias huvud år 1995.

Annons
Drottning Silvia i sitt rubindiadem
Rubintiaran – och drottning Silvia – på fest 2018.

Numera tycks de upprörda känslorna i släkten Bernadotte dock ha lugnat ner sig, i alla fall offentligt, och drottning Silvia kunde lugnt bära rubintiaran på kronprins Frederiks 50-årsfest för fyra år sedan – och så i tisdags kväll igen:

Gnistrande vacker, men fortfarande laddad med starka känslor. Så på kronprinsessan Victoria lär vi inte så se den på bra länge än.

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria.

Foto: TT

Annons