Ewa och Olle Westlings relation till kungafamiljen – så är den egentligen

22 nov, 2020, 16:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Drottning Silvia och kungen

Hur är det egentligen att helt plötsligt få en prins i familjen, när man bor i ett kedjehus på en sömnig gata där alla känner alla? Hur gör man med nyfikna grannar, barnbarn på besök och uteplatser med insyn? Det vet Ewa, Olle och Anna Westling. Vi har gått på djupet med prins Daniels sympatiska doldisfamilj.

Annons
Sanningen om drottning Silvias och Ewa Westlings relation!
Sanningen om drottning Silvias och Ewa Westlings relation!

Familjen Westling var en helt vanlig Svenssonfamilj – ända till februari 2009. Då förändrades deras liv i grunden, när sonen Daniel eklaterade sin förlovning med Sveriges kronprinsessa Victoria. Sedan dess blir ingenting sig likt. Plötsligt måste hela familjen förhålla sig till det faktum att en av dess medlemmar inte längre är en alldeles vanlig, okänd grabb utan prins av Sverige och en av landets mest offentliga personer.

Så är prins Daniels familj – egentligen

Att Daniel har funnit sig väl tillrätta i rollen som kunglig är nog de flesta överens om – truckerkeps och t-shirt har bytts mot dubbelknäppt kostym och knivskarp bena, och den lite truliga uppsynen har ersatts av ett proffsigt, men väldigt genuint leende.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel 2003
Nog har det hänt en del... bilden på kronprinsessan Victoria och pojkvännen Daniel Westling är från en basketmatch 2003.

Men hur har resan varit för hans familj? Hur ser deras liv ut och hur är de egentligen som personer? Ja, medlemmarna i familjen Westling är anspråkslösa, sympatiska personer med båda fötterna stadigt förankrade i den gävleborgska myllan.

I denna fridfulla men enkla miljö växte Daniel upp – i kedjehuset på Smältvägen i Ockelbo. Hit åker han gärna med familjen för en paus från slottslivet.

De har följaktligen valt att förhålla sig till Daniels nya verklighet genom att hålla en väldigt låg profil, aldrig ställa upp på några intervjuer, alltid vara lojala och bevara minsta detalj kring kronprinsessfamiljen som en statshemlighet. Att småprata om familjen på Konsum eller ICA funkar inte alls! På ytan har dock inte mycket förändrats, mamma Ewa och pappa Olle bor kvar i det 140 kvadratmeter stora kedjehuset med fyra sovrum på Smältvägen i Ockelbo. Hit flyttade de den 29 juni 1978, när Daniel var fem år och Anna åtta.

”Inte visste vi att det var DEN flickan du hade träffat”, sa Olle Westling i sitt hyllade tal på bröllopet.

Området var då helt nybyggt och fullt med aktiva barnfamiljer, men idag har barnen blivit vuxna och flyttat ut, gatan är lugn och rofylld och området lite sömnigt. Men Daniel, Victoria och barnen brukar också hälsa på i Ewas och Olles torp, beläget i skogen i Acktjära där Olle växte upp. Här finns en egen liten stuga för kronprinsessfamiljen och en för Säpo. Ibland får byborna syn på en sportig tjej och en lika sportig kille som kommer joggande på byvägen – Victoria och Daniel.

Numera är stämningen ganska uppsluppen när familjerna träffas. Bild från prins Oscars dop 2016.

”Om man inte visste att det var en prinsessa skulle man tro att det var vilken kvinna som helst,” säger en bybo till Svensk Damtidning. En annan berättar: ”Från början, under den första tiden hon var här med Daniel, då hade hon aldrig några livvakter med sig. Men nu har hon det alltid, och de joggar de också!”

I stugan i Acktjära och i skogen runt omkring trivs Daniel och barnen.
Recept.se Nyhetsbrev

Daniel har alltid varit mån om att visa Estelle och Oscar hur han hade det när han var liten. Både för att barnen ska få en nära relation till farmor och farmor men också för att skapa distans till det påpassade livet i Stockholm, och för att de ska få se hur livet kan te sig i en annan del av Sverige.

Annons

Så lever Ewa Westling och Olle Westling

Ockelbo är en egen kommun, belägen cirka fem mil från Gävle, och här bor 2 700 invånare. Man har en stark industritradition; här har det bland annat byggts snöskotrar och båtar, och nu senast etablerade sig företaget Synsam på orten. Det populära besöksmålet Wij Trädgårdar, skapat av Lars Krantz, ligger också här.

Farmor och farfar med sitt yngsta barnbarn, lille prins Oscar, på invigning av sporthall.

Både Ewa och Olle Westling har pendlat till jobb utanför kommunen innan de gick i pension. Ewa arbetade på Postgirot Bank i Gävle, fem mil hemifrån, och Olle arbetade inom Sandvikens kommun, tre mil från Ockelbo. När han gick i pension 2008 – ett år i förtid – var han chef över 900 kommunanställda.

– Efter 30 år som förvaltningschef i tre kommuner så tyckte jag och min fru att det fick räcka. Jag vill ägna mer tid åt familjen, främst våra barnbarn, sa Olle då till Svensk Damtidning.

Annons

– Eftersom jag är jägare så blir det nog lite mera av jakt och viltvård också. Min fru Ewa och jag har ett gemensamt intresse av att läsa litteratur, och jag gillar främst historiska skildringar, så det blir nog en del resor till historiska platser i Europa.

Visste du att kungen och Silvia träffade Ewa och Olle redan på 80-talet?!

Men hur är de då som människor, Daniels föräldrar? Ja, mamma Ewa är en varm men lite tillbakadragen och hemmakär person. Hon tycker om att läsa böcker, både skönlitteratur och annat, och givetvis läser hon gärna högt för Estelle och Oscar när de är på besök. I det hemtrevliga köket på Smältvägen brukar hon baka med barnbarnen och laga mat tillsammans med Victoria – paradnumret är kålpudding.

Olle Westlings hyllade bröllopstal

Pappa Olle är mer utåtriktad, humoristisk och social, och på Victorias och Daniels bröllop klev han fram och sopade banan med alla de kungliga talarna med sitt hyllade tal: ”Vi blev väldigt glada den dagen Daniel berättade att han träffat en flicka, som han ville ta med hem. Men att det var just den flickan, det visste vi inte,” sa Olle till brudparet och alla skrattade.

Relationen mellan Victoria och hennes svärföräldar är synnerligen god.

Okända mötet med kungaparet

”Era känslor smittar av sig på omgivningen, och hela kungafamiljen har tagit emot oss med stor värme,” sa han också, och något otippat så har Olle och Ewa och kungen och drottningen faktiskt funnit varandra! Lustigt nog träffades de redan på 1980-talet; när kungaparet var på Eriksgata i Ockelbo höll Olle, i sin egenskap av socialchef, ett tal till kungaparet. Även 2013 besökte kungaparet Gävleborgs län, och då passade de självklart på att umgås med Ewa och Olle när de officiella programpunkterna var avklarade.

Otippat nog trivs paren bra ihop och har även gemensamma intressen.

När paret Westling är i Stockholm bor de förstås hos Daniel och Victoria på Haga, men om somrarna händer det att de besöker familjen på Öland, och då bor de hos kungen och drottningen på Sollidens slott.

Annons

Idag är Ewa och Olle självklara gäster när det vankas högtidliga fester på slottet, och senast när kungen fyllde 70 år var de på plats. Men de har förstås varit inbjudna till slottet även mvid tidigare högtidligheter. Johan T Lindwall, Svensk Damtidnings chefredaktör, minns Estelles dop särskilt väl:

Paren trivs bra ihop, och det händer att Ewa och Olle gästar Sollidens slott om somrarna.

“Det blev helt tyst inne i kyrkan när de stora dörrarna öppnades. In kom Ewa och Olle Westling. Jag hade fått en fantastiskt bra plats och satt precis vid gången. När Daniels föräldrar nu klev in i kyrkan skrevs historia, för strax bakom dem kom statsminister Fredrik Reinfeldt. På en enda morgon hade rangordningen ändrats: Nu var Ewa och Olle Westling farföräldrar till Sveriges framtida drottning och de stod genast i högre rang än självaste statsministern. Olle Westling log stolt mot mig när han passerade min plats, och för första gången såg han ut att trivas i de finare salongerna.”

Annons

Daniels pappa delar intressen med kungen

Kungen och Olle Westling har även gemensamma intressen. Båda är jägare, och på en jakt anordnad av kungen klev Olle till mångas förvåning fram och sköt en älg. De delar även intresset för motorfordon, gärna av äldre årsmodell.

Familjen Westling har en mycket god sammanhållning, och har varje år en stor släktträff. Här ser vi Ewa och Olle med dottern Anna och hennes man Mikael.

– Som gammal motocrossåkare blir det väl en del mc-åkande också, och jag får ju mer tid till att meka och lufta mina veteranmotorcyklar, sa Olle till Svensk Dam i samband med att han gick i pension 2008.

Olle Westling äger faktiskt hela sex motorcyklar! En Suzuki från 2009, en Beta EVO från 2011, en Husqvarna Silverpil från 1960, en Monark-Jawa från 1963, en Suzuki från 1981 och en rysk Dnepr (!) från 1983. Hela garaget fullt alltså – inte konstigt att Olle och Ewa byggde om sin carport till garage i början av 2000-talet.

Annons

OLOF GUNNAR WESTLING

Ålder: 75 år.
Gör: Pensionär. Socionom och före detta förvaltningschef.
Bor: Kedjehus från 1978 i Ockelbo, 5 mil utanför Gävle.
Bakgrund: Växte upp med fyra syskon i en skogsarbetarfamilj i Acktjära, Hälsingland, (där familjen idag har sommarställe). Efter folkskolan arbetade Olle i järnhandel och som bilförsäljare och deltog i frivillig FN-tjänst i Gazaremsan 1965–1966. Studerade på folkhögskola och socialhögskola, arbetade inom kommunal socialtjänst. Gick i pension 2009 som chef för äldreomsorgen i Sandvikens kommun. Har rötter hos skogsfinnarna.

ANNA KRISTINA EWA WESTLING

Ålder: 76 år.
Gör: Pensionär. Före detta posttjänsteman.
Bor: Kedjehus från 1978 i Ockelbo, 5 mil utanför Gävle.
Bakgrund: Uppvuxen i Arbrå, Hälsingland, som dotter till modellsnickaren Enar Westring (!) och hans hustru Nanny. Arbetade som posttjänsteman fram till pensioneringen. Har finska rötter.

Annons