Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här är Sveriges mäktigaste adelsfamiljer

31 mar, 2024, 09:00 
AvLinus Brännström
Vendela Lönnqvist
Gamla pengar och privilegier.
Även fast det var länge sedan den svenska adeln förlorade sin formella makt tillhör flera släkter fortfarande samhällets toppskikt – och drar in miljarder varje år.
Här är Sveriges mäktigaste adelsfamiljer.
Annons

Olika sorters adel har funnit i Sveriges sedan vikingatiden – då var det, enligt Riddarhuset, ”lokala stormannaätter som hade svurit trohetsed till en kung eller motsvarande”.

Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listanBrand logo
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listan

Senare kom uttrycket frälse – vilket under medeltiden var en titel som syftade på en fri man, då främst en gårdsägande storbonde som slapp betala skatt och även hade andra rättigheter som folk i allmänhet inte hade. Som mottjänst skulle de frälse vid behov ställa upp med hästar och män i försvaret.

Adelsskapet blev ärftligt under 1500-talet och enligt Riddarhuset följde under 1600-talet ”adelns guldålder” då ”ett fåtal ätter var oerhört inflytelserika, byggde pampiga slott och ägde en stor del av Sveriges marker”.

Bland annat var det bara personer inom adeln som kunde ha statliga ämbeten.

Annons

De sista adelsprivilegierna utfärdades 1723 och under århundradena som följt har adelns formella makt och ställning minskat och minskat – 1975 ändrades grundlagen och kungen förlorade möjligheten att adla. Beslutet innebar dock egentligen ingen förändring då adlandet upphört sedan länge – den senaste att adlas var Sven Hedin 1902.

Greve Gustaf Douglas dog i maj förra året.Jessica Gow/TT

Slott och skog för miljarder

Enligt Riddarhuset tillhör i dag två promille, runt 28 000 personer, av svenskarna adeln. De har sedan länge ingen särställning i samhället men tack vare historien är deras makt ändå stor.

– Många familjer är fortfarande rika varför de har ekonomisk makt. De bildar också viktiga nätverk som gör att de kan ha lättare att nå makthavare, få bra jobb och komma in på bra skolor, har historiken Herman Lindqvist sagt till Svenska Dagbladet.

Annons

Expressen rapporterade för några år sedan att adeln utgör sju procent av de allra rikaste svenskarna. Tidningen skrev att de allra rikaste adelsfamiljerna då hade tillgångar på flera hundra miljarder kronor.

Rydboholms slott i Österåker.Ronny Karlsson

Grevefamiljen Douglas är en av adelns allra rikaste. Familjeöverhuvudet Gustaf Douglas dog i våras, 85 år gammal. Bara en månad tidigare hade Affärsvärlden rankat honom som Sveriges nionde rikaste person med en uppskattad förmögenhet på 70 miljarder kronor – hans pengar kom bland annat från investmentbolaget Latour och tiotusentals hektar skog, som bara den värderats till flera miljarder. Gustaf Douglas ägde också flera slott – däribland Rydboholms slott i Österåker där han bodde med sin familj.

Men i bouppteckningen efter hans död uppgick tillgångarna ”bara” till 2,4 miljarder kronor – enligt Expressen beror det på att ägandet är spritt mellan familjemedlemmar och olika bolag.

Annons

Greve Douglas ville att hans bolag skulle delas upp i tre delar mellan hustrun Elisabeth, 82, och sönerna Carl, 58, och Eric, 55. Sönerna, som också är grevar och finansmän, var redan tidigare stormrika och har förmögenheter på runt 36 miljarder var, enligt Aftonbladet. 2022 hade de totala inkomster på 613 respektive 217 miljoner kronor.

H&M-arvtagaren Lottie Tham med maken Pieter Tham.Karin Törnblom/TT

H&M-arvtagaren gifte in sig i adelsfamiljen

En annan stenrik adelsfamilj är ätten Tham. Här handlar det dock främst om pengar som kommer från annat håll – Lottie Tham, 74, dotter till H&M-grundaren Erling Persson och syster till Stefan Persson, är ingift i ätten genom sitt äktenskap med finansmannen och journalisten Pieter Tham, 74. Parets tre barn Lina Tham von Heidenstam, 47, Carl Tham, 44, och Nils Tham, 38, är således också adliga.

Annons

Herman Lindqvist har sagt till Expressen att adeln inte sällan prioriterat att gifta sig med rika personer.

– Då får adelsfamiljerna in pengar och de rika får fina titlar. Så blir alla glada och nöjda, förklarade historikern för tidningen.

– Det är klart att de rika tycker att det är finare att gifta sig med en Palmstierna, Ramel eller Wachtmeister än med någon som heter Nilsson.

Familjen Tham är förstås storägare i H&M och när ekonomijournalisten Andreas Cervenka listade Sveriges miljardärer i Aftonbladet var alla med – Lottie Tham uppgavs då vara god för 12 miljarder kronor samtidigt som de tre barnen uppgavs vara goda för runt två miljarder kronor vardera.

Nils Tham och Felice Jankell gifte sig 2022.Rojastudios

Expressen publicerade nyligen listor över de svenskar som hade högst total inkomst 2022, det vill säga både inkomst av tjänst och inkomst av kapital. Lottie Tham drog då in hisnande 531 miljoner kronor medan Carl och Nils drog in 86 miljoner kronor var samtidigt som Lina drog in närmare 73 miljoner kronor.

Annons

Lottie bor i en stor villa i Djursholm liksom dottern Lina, Carl bor på Djurgården och Nils, som är gift med Thorsten Flincks och Annika Jankells dotter Felice Jankell, bor i en nästan 400 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla har hållit en låg profil i den svenska offentligheten.Philip Davali

”Inte rida på titlar och ärvda tillgångar”

Ingift i den svenska adeln är också den dansk-svenska redardrottningen Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, 75 – som basar över Danmarks största företag Mærsk, med över 100 000 anställda över hela världen. Hon var gift med den svenske adelsmannen och sjöofficeraren Peder Uggla i 48 år, fram till hans bortgång 2020.

Hon har länge varit en av Sveriges absolut rikaste kvinnor, med tillgångar på runt 36 miljarder kronor, enligt Aftonbladet. För bara några år sedan drog Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla runt en miljard kronor på bara ett år, då både inkomst av tjänst och inkomst av kapital.

Kungliga barnens härliga festkväll – Madeleines ögonblick med LeonoreBrand logo
Kungliga barnens härliga festkväll – Madeleines ögonblick med Leonore

Enligt Dagens Nyheter hade Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla en inkomst av tjänst på 67 miljoner kronor under 2022.

Annons

Friherren och industrimannen Carl Bennet, 72, är också en Sveriges allra rikaste personer. Enligt Affärsvärlden är han god för drygt 65 miljarder kronor – förmögenheten kommer bland annat från företag som Getinge, Lifco och Elanders.

Carl Bennet är en Sveriges rikaste män.Björn Larsson Rosvall/Exponera/TT

Han växte upp på godset Fjerrestadstorp utanför Helsingborg och jobbade själv både med lantbruket och i skogen i sin ungdom.

– Jag lärde mig tidigt vikten, och glädjen, i lagarbete. Tillfredsställelsen att göra rätt för sig. Tryggheten i att kunna lita på folk. Och att själv vara ärlig, berättade Carl Bennet för Kvällsposten häromåret.

– Pappa, godsägaren Bengt Bennet, stod för de praktiska och strävare kunskaperna. Att visa respekt, vara grundlig, aldrig sätta sig över andra människor, inte rida på titlar och ärvda tillgångar.

Han kallades tidigare för ”den röde baronen” och har bland annat första maj-talat. Numera säger han sig ”ligga i mitten i svensk politik”.

Enligt Expressen hade Carl Bennet en sammanlagd inkomst på drygt 73 miljoner kronor under 2022. Han och hustrun Nina bor i en villa i Västra Frölunda i Göteborg.

Annons