Herman Lindqvist: "Han åt kungamiddagen på 20 minuter"

NU GRATIS

Herman Lindqvist vet allt om hur kungliga banketter dukas, serveras och äts enligt ett bestämt mönster. I sin senaste krönika ger han oss inblick i denna, för de flesta av oss, dolda värld.

Dagens kungapar är avslappnat och trevligt och tänker även på andras trivsel och välfärd.

Annat var det förr.

Då var det få som ens gick halvmätta från en kunglig bankett. Inte för att det snålades med maten, utan därför att värden kungen, då han hade fått nog, reste sig och gick. Därmed var middagen avslutad för alla vid bordet. Då var det inte ovanligt att gästerna snabbt plockade på sig de delikatesser de kunde ta med sig, som små efterrätter, choklad, bakelser m.m.

“Gästerna fick plockade på sig choklad”

Karl XIV Johan, som levt ett långt liv i fält, var ingen livsnjutare vid bordet. Det berättas att vid kröningen 11 maj 1818 då ärkebiskopen utropade: ”Nu är Karl XIV Johan krönt konung, han och ingen annan” var ett stort antal gäster inbjudna till middagen efteråt. Det fanns mycket dricka. Då den snabbätande kungen var klar, togs tallrikarna ut. Då ska en överförfriskad herre ha utropat: ”Nu är konung Karl Johan mätt, han och ingen annan!”.

Karl Johan kom ju från kretsen kring kejsar Napoleon och han var den snabbaste av alla snabba middagsätare. En vanlig måltid tog ca åtta minuter. En större statsmiddag kunde vara i tjugo minuter. Vad som låg på tallriken var inte så viktigt för honom. Helst åt han olika kycklingrätter med makaroner, bönor eller potatis. Kanske var det så att kejsarens snabbätande, stressiga liv var förklaringen till hans ständigt dåliga mage, som förklarar gesten med handen innanför västen rakt över magen. Han hade knip helt enkelt. Men detta är bara en populärhistorikers ovetenskapliga gissningar.

“Populärhistorikers gissningar…”

Den som i dag första gången sätter sig vid en kunglig bankett i Karl XI:s galleri på Stockholms slott och placeras långt nere vid bordsändan kanske tror att hen blir utan mat. Eller ska få kall mat, men det sker aldrig. Generationers erfarenhet har trimmat fram en organisation som gör att alla blir serverade nästan samtidigt, maten är alltid varm, aldrig för lite och kungen rusar aldrig upp förrän måltiden är avslutad.

Allt var inte bättre förr.