Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist: "Sveriges riksregalier är vackrast!"

27 jul, 2019, 10:00 
AvEmma Sanderberg
I denna krönika förklarar Herman Lindqvist varför klenoderna djupt nere i slottets skattkammare är de mest bevarade i hela Europa.
Annons

Djupt nere under Stockholms slott, i den väl bevakade och skyddade Skattkammaren, förvaras ”Rikets regalier och dyrbarheter”. Där ligger landets vackraste, dyraste och mest unika klenoder. Inget annat land i Europa har så väl bevarade riksregalier eftersom nästan alla Europas monarkier under historiens gång har erövrats och plundrats minst en gång.

Regalier har många gånger hastigt packats ner för att skyddas från bombardemang eller framstormande inrikes eller utrikes fiendehopar. Kronor har rullat över stengolven, ädelstenar har petats ut ur regalierna, silver och guld har smultits ner. De svenska regalierna år orörda sedan 1500-talet.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

I många andra länders skattkammare, som till exempel i Towern i London, kan man se tillknölade regalier som ser ut som om de kom från rekvisitaskåpet på en teater. Frankrikes regalier plundrades och förstördes i flera revolutioner, bara enstaka föremål finns kvar.

Annons

I Skattkammaren på Stockholms slott råder en nästan andlig stämning. Belysningen är perfekt. Regalierna är putsade och glänser. De flesta av dem tillverkades för Erik XIV:s kröning 1561. Kronan – tecknet för ära och värdighet. Riksäpplet ska påminna om att kungen regerar över ett stort och kristet rike. Nyckeln ska visa kungens makt att stänga ute det onda, innesluta det goda och öppna för nödställda. Svärdet visar kungens makt att med mod och manlighet beskydda det goda och straffa det onda.

Fint besöksmål i sommarvärmen

Skattkammaren har ett tiotal andra kronor, vackrast är drottningkronorna, Maria Eleonoras av guld med diamanter och rubiner från 1620 och Lovisa Ulrikas från 1751 i silver och med 695 diamanter. Ingen kung har burit regalierna sedan Oscar II:s kröning 1873, men delar av dem brukar ställas ut vid högtidliga ceremonier i rikssalen eller slottskyrkan. De ställs då på hyenden på särskilda regaliebord.

Skattkammaren är ett fint mål i sommarvärmen, luftkonditionerad och med dämpad belysning.

Annons