Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar – beslutet för Harald efter sjukdomskampen: ”Uppdaterats”

06 feb, 2024, 11:00 
Nu kommer hovet med ett nytt besked – efter kung Haralds senaste sjukdomskamp.
Annons

De senaste åren har det varit flera turer kring kung Haralds hälsa. Vid en lång rad tillfällen har han vårdats på Rikshospitalet i Oslo och under 2021 gjorde han två operationer inom loppet av fyra månader.

Så träffades kung Harald och drottning Sonja!Brand logo
Så träffades kung Harald och drottning Sonja!

Då handlade ingreppen om att han skulle bli kvitt sin svåra bensmärta. Operationerna beskrevs som lyckade, men trots detta har Harald fortsatt tvinga tas stöd av sina kryckor när han skött sina kungliga uppdrag.

Samtidigt har hälsan fortsatt att svikta för den 86-årige kungen. Förra året fick han läggas in på sjukhus flera gånger efter att ha drabbats av en infektion. Han tvingades även sjukskriva sig under hösten när han drabbades av corona för andra gången.

Annons
Kung Harald
Kung Harald har haft det lite kämpigt de senaste åren.Ole Berg-Rusten

Ryktena efter Margrethes beslut

Haralds sjukdomskamp har fått kronprins Frederik och kronprinsessan Mette-Marit att steppa upp, och när drottning Margrethe fattade beslutet att abdikera var det många som började spekulera om Harald inte skulle göra samma sak.

Men några såna tankar har aldrig varit på tapeten. Harald har konsekvent dementerat att han skulle ha någon tanke på att abdikera och berättat att han har för avsikt att vara kung hela livet.

Annons

– Nej, det har jag inte riktigt. Jag vidhåller det jag har sagt hela tiden, jag har avlagt en ed till Stortinget och det varar livet ut, har sagt Harald till norska NRK.

Hovet bekräftar – Harald tillbaka

Senaste veckan har Harald varit sjuk i en luftvägsinfektion. Under tiden har han inte kunnat utföra sina uppdrag. Som tur väl är verkar sjukdomen inte vara allt för svår och nu kommer hovet med ett glädjande besked.

Kommunikationschef Guri Varpe bekräftar för norska tidningen VG att Harald åter är tillbaka i tjänst och att han nu är redo att utföra sina kungliga uppdrag i sedvanlig ordning.

Annons

– Kungen är tillbaka på jobbet i dag, och den officiella kalendern har uppdaterats, skriver kommunikationschefen i ett sms.

Harald och Sonja
Kung Harald är tillbaka i tjänst.Bo Amstrup

Foto: TT

Annons