Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Victorias hemlighet ute – pågått samtal bakom stängda dörrar

16 jan, 2024, 05:00 

Kronprinsessan Victoria bevarade hemligheten hela vägen.

Annons

Nya året hann inte ens börja innan vi nåddes av en kunglig chocknyhet. Samtidigt som människor stålsatte sig inför ett nyårsfirande, höll drottning Margrethe ett nyårstal där hon meddelade att det var dags för ett tronskifte och låta kronprins Frederik bli kung.

7 saker du inte visste om kronprinsessan VictoriaBrand logo
7 saker du inte visste om kronprinsessan Victoria

För de flesta kom beskedet som en blixt från klar himmel. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall var dock inte lika förvånad över Margrethes beslut.

– Många säger att de var chockade, men det var faktiskt både väntat och oväntat. Margrethe har hintat genom åren att hon vill kliva åt sidan, framför allt sedan hennes make Henrik gick bort har hon varit öppen med att hon vill se den yngre generationen ta över, sa han i SVT:s Morgonstudion.

Annons
Drottning Margrethe
Drottning Margrethes abdikeringsbeslut chockade världen.

Victoria informerades om beslutet

Men det fanns personer som redan på förhand visste om drottningens beslut. Kungen, som både är nära vän och kusin till Margrethe, hade så klart blivit informerad om det som resten av världen fick veta den 31 december.

Svensk Damtidning har dessutom tidigare rapporterat om att kungen och Margrethe har en vana att ringa varandra privat föra att rådgöra varandra i olika frågor.

”Hela kungafamiljen har fått informationen att H.M. Margrethe kommer att abdikera. H.M. Drottning Margrethe har personligen talat med och informerat H.M. Konungen om sitt abdikationsbeslut”, bekräftade hovets informationschef Margareta Thorgren för Expressen.

Annons
Kungen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Svenska kungafamiljen visste om Margrethes beslut.

Victoria bevarade hemligheten hela vägen

Det är också sedan tidigare känt att kronprinsessan Victoria och Frederik har en väldigt nära relation, något som under åren blivit väldigt tydligt när de synts på gemensamma uppdrag ihop.

Victoria visste därför långt före alla andra om planerna att göra Frederik till kung, och det är inte heller helt otänkbart att hon ringt upp sin gode vän och kollega för att önska lycka till och prata lite om den stora förändringen.

Oavsett vad så lyckades Victoria och resterande delar av den svenska kungafamiljen att bevara hemligheten – hela vägen fram till den 31 december då Margrethe avslöjade sitt beslut för hela världen.

Annons
Kronprins Frederik
Kronprins Frederik är numer kung.

Foto: TT

Annons