Hovet: Kungaparet hedrar pandemins offer

Nu är det klart att kungaparet hedrar alla de som har avlidit i covid-19. Det blir en nationell minneshögtid, och den välkomnas inte minst av drottning Silvia.

 

I dag blev det officiellt att kungaparet kommer att delta vid en nationell sorgemanifestation i Uppsala domkyrka. Den äger rum på Allhelgonadagens kväll, lördagen den 31 oktober, och samlar representanter för det officiella Sverige: Kungen, statsministern och talmannen.

– Kungaparet deltar i minneshögtiden för att hedra de många svenskar som har avlidit till följd av covid-19, säger Johan Tegel vid hovets informationsavdelning.

– Ärkebiskopen har bjudit in kungaparet att närvara vid gudstjänsten.

Kungaparet hedrar offren för covid-19

Kungen och drottning Silvia i Storkyrkan Riksmötet

Lördagen den 31 oktober samlar sig det officiella Sverige till minneshögtiden Allhelgona i pandemins tid.

Och Fredrik Lidé, kaplan hos ärkebiskop Antje Jackelén, säger:

– Det finns ett stort behov av en manifestation för att uttrycka sorg, saknad men också hopp.

– Minneshögtiden äger rum på ärkebiskopens initiativ och det är också hon som kommer att leda den. Men det är inte enbart en minneshögtid för offren för covid-19, den riktar sig bredare än så, även om den har fått namnet Allhelgona i pandemins tid.

Ärkebiskop Antje Jackelén.

Ärkebiskop Antje Jackelén.

Den timslånga minneshögtiden ramas in av Faurés Requiem och det kommer att bli tal och textläsning. På grund av de restriktioner som gäller kommer dock bara 50 personer att kunna närvara.

– Det gör att vi tyvärr inte kommer att kunna erbjuda plats för de som är anhöriga, säger Fredrik Lidé.

– Men alla som vill följa minneshögtiden kommer att kunna göra det i någon form. Vi ber dock att få återkomma med detaljer kring detta längre fram.

För drottningen är denna minneshögtid kanske extra efterlängtad: I dagarna har hon ju uttryckt sin sorg över att de avlidna i covid-19 bara blivit till en siffra i statistiken. Så här säger hon i Henrik Frenkels podcast Hjälp jag har Alzheimer:

– Det är oerhört skrämmande att så många äldre har gått bort i pandemin i Sverige. Och det är med sorg i hjärtat som jag sett att alla äldre som avlidit bara blivit en siffra i statistiken.

Majblomman 2020: Drottning Silvia tvingas ställa in

Drottning Silvia.

LÄS MER: Kungens beslut för att skydda Victoria

LÄS MER: Victoria och Daniel – på hemligt möte med kungen och Silvia

Foto: TT.