Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Hovets krav inför kungens och Silvias besök – svindlande prislappen

07 sep, 2023, 09:00 

Karlstad slår på stora trumman när kungen och drottning Silvia kommer på besök.

Annons

Under året har kungen och drottning Silvia rest runt i Sverige för att besöka samtliga 21 län. I dag, torsdagen den 7 september, är det dags för sista stoppet på turnén när man besöker Värmland.

Titta in på Drottningholm – så bor kungen och Silvia!Brand logo
Titta in på Drottningholm – så bor kungen och Silvia!

Inte helt otippat sker stoppet i residensstaden Karlstad, bland annat känt för den kaffearom som väller ut från Löfbergs-fabriken och skapar en doft som gör att många blir kaffesugna.

Men när kungen och Silvia anländer till Karlstad är det så klart inte för att enbart dricka kaffe, utan fokus ligger främst på att möta Karlstadsborna och göra en rad olika besök.

Annons
Kungen och drottning Silvia
Kungen och drottning Silvia när de besökte Halmstad tidigare i år.

Så mycket kostar kungens och Silvias besök

Varje besök är på sätt och vis unikt. Samtidigt finns det en tydlig kravlista från hovet om vad som ska finnas när kungen och drottning Silvia kommer på besök, rapporterar Sveriges Radio.

Bland annat ska det finnas en utställning med bilder på kungen, ett publikt evenemang och ett minnesmärke. I Karlstad kommer han få en bänk som ska påminna framtida generationer om besöket.

Det som däremot sticker ut är att Karlstad lägger mer pengar än alla andra kommuner. Enligt Sveriges Radio kommer kalaset kosta 800 000 kronor, något som flera Karlstadbor reagerat på.

Annons

– Det är väl roligt att han kommer och hälsar på, men att det ska vara så dyrt varje gång… det är mycket pengar i slutändan, säger Karlstadsbon Linus till Sveriges Radio.

Därför tackade man inte nej till kungen

Varför just Karlstad väljer att lägga mest pengar på kungens besök är oklart. Kommunalrådet Anders Tallgren (S) säger att han inte riktigt vet varför just staden valt att spendera mer pengar.

– Jag kan inte svara på varför vi lägger mer pengar, för vi har inte gjort den typen av jämförelse. Jag tänker väl att det beror lite på vilket program man har, säger han och får frågan om det någonsin var tänkbart att tacka nej till kungen:

Annons

– Det finns säkert alltid en möjlighet att tacka nej just till Karlstad i så fall. Han har ju haft som ambition att ha den här rundresan till 21 län och då är det klart att vi som residensstad och ändå största kommun ser positivt på att delta.

Kungen och drottning Silvia
Kungen och drottning Silvia.

Foto: TT

Annons