Kronprinsessan Victoria talar på Pride 2020

Kronprinsessan Victoria är känd för att sprida ljus på de frågor som ligger henne närmst om hjärtat. Nu gör hon det igen, denna gången under Stockholm Pride 2020.

Den traditionella Pridefestivalen blir minst sagt annorlunda i år i och med pandemin. I vanliga fall brukar tusentals samlas på Stockholms gator för att uppmärksamma hbtq-rörelsen, men i år anordnas istället Stockholm Digital Pride Parade. Mellan den 31 juli och den 2 augusti kan man alltså delta digitalt i paraden på Stockholm Prides hemsida.

Nu avslöjar Stockholm Pride vem som kommer få äran att inleda festivalen, och det är ingen mindre än kronprinsessan Victoria!

“Vi är väldigt glada för det stödet som betyder mycket för oss i Sverige och för den signal det skickar till rörelsen internationellt”, säger Vix Herjeryd, ordförande, i ett pressmeddelande.

Kronprinsessan Victoria inleder Stockholm Pride 2020

Kronprinsessans inledningstal blir starten för den digitala paraden, som sedan fortsätter med pride-hälsningar från bland annat hbtq-profiler och artister.

Pride 2019

Bild från förra årets parad i Stockholm. I år sker den digitalt på grund av pandemin.

Det blir första gången som någon ur kungafamiljen deltar under Stockholm Pride. Men det är inte första gången som kronprinsessan visar stöd för hbtq-rörelsen. Under QX Gaygala 2013 överraskade hon publiken och delade ut pris till Jonas Gardell som Årets homo. Tidigare i år gjorde Victoria och Daniel dessutom ett uppmärksammat besök hos RFSL för att få mer information om arbetet för hbtq-personer i Sverige.

Victoria är känd för att sprida ljus på de frågor som ligger henne närmst om hjärtat och nu tar hon ställning för det hon tycker är rätt!