Kungen hyllas för talet – men DETTA kunde han ha gjort bättre

Kungen höll tal för oss – sitt folk!

Kungen hyllas för sitt tal om coronaviruset och krisen i samhället.Men det finns också saker som han kunde ha gjort bättre, menar experterna.

Coronaviruset härjar i vårt land. Kung Carl Gustaf nöjde sig inte med att sitta på Stenhammars slott. Han kände ett behov av att tala till oss, sitt folk, och tog televisionen till hjälp.

I talet, som på förhand beskrevs som hans största och viktigaste sedan tsunamikatastrofen, riktade kungen en stark uppmaning till oss alla.

– Påsken är en viktig och efterlängtad helg för mig och för många andra. Det är en helg när man gärna vill resa och kanske umgås med släkt och vänner. Men i år måste vi ställa in oss på att stanna hemma och det kan kännas tråkigt. Men jag tänker i dag på alla barn i vårt land som riskerar att förlora sina far- och morföräldrar – och för deras skull måste vi agera ansvarsfullt och osjälviskt. Den skyldigheten har vi alla i vårt land, var och en av oss, sa kungen.

Kungen höll tal – hyllas för sina ord om coronaviruset

Kungen höll tal för oss – sitt folk!

Kungen höll tal för oss – sitt folk!

Talet fick gott om ros, även från proffsen. Marcus Oscarsson, politisk expert på TV4, beskrev talet som “mycket betydelsefullt, klokt och viktigt”.

“Högsta betyg! Det var ett mycket viktigt, värdigt och tydligt tal av Hans Majestät. Hans tack till alla som sliter hårt värmer många. Framförallt var hans strama uppmaning till alla äldre som längtar efter att träffa barn och barnbarn till påsk särskilt viktig”, skriver Marcus på Facebook.

 

LÄS OCKSÅ: Adelmannens påhopp på kungen – bara minuter före talet

Det kunde kungen ha gjort bättre

Retorikexperten Elaine Eksvärd var också överlag väldigt nöjd med talet. Samtidigt fanns det utrymme för förbättringar, menade Elaine.

“Jag hade dock önskat att han fick lära sig tala som om det vore till en vän och mindre plikttroget till det skrivna ordet han hade i sina papper (som det prasslades med en del). Det är alltid mäktigare när man vågar lämna manus och tala från hjärtat”, skriver Elaine på Instagram.

“Hade jag varit kungens retorikkonsult så hade jag jobbat mer med minnesteknik än med bokstäver och manus fyllt av detsamma. Jag hade hängt upp manus på saker som inte behövde vara ordagranna och gett honom möjlighet att blomma retoriskt utan att känna sig trängd av sin dyslexi.”