Kungen sätter ned foten mot prins Daniel – beteendet är förbjudet: "Kan inte"
Prins Daniel har varit en del av det svenska kungahuset i 15 år men det känns som att han alltid har varit med. Efter att han och kronprinsessan Victoria gifte sig 2010 har han sakta etablerat sig i det svenska folkets hjärtan.
Men att vara prins är inte bara frid och fröjd, rollen kommer också med sina begränsningar.
Prins Daniel stoppas
Prins Daniel, född Daniel Westling i Ockelbo har fått ge upp en hel del. Bland annat just efternamnet. Numera tituleras han ju istället som prins Daniel och efternamnet är något han har fått lämna.
En annan sak den svenska prinsen har fått ge upp är något som, för de flesta över 18 känns som en självklarhet. Med anledning att kungligheterna ska framstå som opartiska är det tradition att de avstår från att rösta i val.
Kungligheterna avsäger sig också sin religionsfrihet. Sedan 2010 kan alltså inte prins Daniel konvertera till en annan religion om han så ville. Istället är han genom sin prinstitel kopplad till den evangelisk-lutherska läran.
Men det är inte bara genom tradition och kutym som Daniel stoppas i sitt val av livsstil.
Prins Daniels nya livsstil
Ja, som kunglighet gäller det att inte trampa snett – eller hamna i fel kontext. Dessutom är ju familjemedlemmarnas säkerhet av högsta prio. Det är därför svårt för prinsen att ge sig ut på en spontanresa eller gå på fotbollsmatch utan att Säpo har koll på det:
– Han kan inte bli medlem i någon förening eller liknande utan att man först undersökt om det är lämpligt för en person ur kungliga familjen, säger Herman Lindqvist, historiker och krönikör på Svensk Damtidning.
Han må behöva göra avkall på mycket för att vara prins – något han gick med på när han tackade ja till kungens erbjudande om att bli prins.
Men det finns ju så klart också mycket positivt med titeln. Bland annat ger det honom större tyngd och möjlighet att engagera sig i samhällsfrågor som han anser vara viktiga.
Foto: TT