Kungens pik mot Donald Trump avslöjas av brevet

Kungen och Donald Trump

Kungen har skrivit ett brev till Washington. Ord som kommer att göra Donald Trump vansinnig.
Kungens skarpa coronaattack: sågar regeringen – inför alla
Slå på ljud

Donald Trump har, motvilligt, lämnat Vita huset. Han har hela tiden hävdat att han är offer för en stor konspiration och har anklagat motståndaren Joe Biden, den nyligen insvurne presidenten, för ett omfattande valfusk.

Men resten av världen har tagit föga hänsyn till Donalds anklagelser. Runtom i världen har nationer och ledare välkomnat Joe till posten.

Kungens ord – som kommer reta gallfeber på Trump

Kungen och Donald Trump

Så även vår kung, Carl Gustaf. Man får räkna med att gamle Donald rynkar surt på pannan när han får läsa följande rader från kungens penna.

"Käre, mr Joseph Robinette Biden, presidenten av USA, Washington DC. I samband med att du tillträder den högsta posten i USA, så vill jag överräcka mina ärliga gratulationer och min välönskningar för din hälsa och lycka och för välmåendet för folket i de Förenta Staterna", skriver kungen.

Faktum är att kungen och Donald Trump hamnat i clinch tidigare. Kungen anordnade en utställning med fågelholkar på sitt sommarslott Solliden på Öland i juni.

”Visst är de härliga! Vilken är din favorit?” skrev Sollidens slott på Instagram – och ett av de fotade bidragen stack verkligen ut. Det föreställde president Trump som fågelholk. Hans mun var designad som fåglarnas ingång. Roligt – men kunde det klassas som att kungen tog politisk ställning?

"Det är inte lämpligt"

Inlägget fick kritik från Jan Turvall, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Kungen bryter ju inte mot någon lag. Men när det gäller lämplighet kan man rikta kritik mot honom. Det är inte lämpligt att kungen står bakom något som kan uppfattas som ett politiskt ställningstagande, sa Jan när Svensk Dam ringde upp honom.

– Kungafamiljen ska ju representera Sverige, och är det så som du säger, att en besökare skulle kunna uppfatta detta som ett ställningstagande mot Donald Trump, så är det olämpligt.

LÄS MER: Så var Silvias brors hemliga begravning

LÄS MER: Silvias innersta krets – så lever de idag