Kungens tal till svenska folket – berättar om sin och Silvias stora uppoffring

kungens tal corona

Med anledning av coronaviruset höll kung Carl Gustaf ett tal riktat direkt till det svenska folket.Detta är vad han sa.

Tidigt på onsdagen fick vi beskedet. Kung Carl Gustaf skulle göra något historiskt.

I stället för skrivna meddelanden, som det han skickade ut under fredagen (den 13 mars), skulle konungen låta spela in ett tal som sedan skulle sändas direkt i SVT. Temat för talet var självklart: det pågående krisläget som coronaviruset, covid-19, utlöst i vårt land.
Kung Carl Gustaf vände sig direkt till svenska folket.

Kung Carl Gustaf vände sig direkt till svenska folket.

Kungen höll tal om coronaviruset

Vid 14.30-tiden fick vi ta del av kungens lugnande stämma. Kungen vädjade till försiktighet – samtidigt som han talade uppskattande om alla insatser som görs för att begränsa smittans effekter.

– Coronaviruset har försatt vårt land i en allvarlig situation. Många är oroliga för sin hälsa, för sina anhöriga, för sin situation. Vi är i ett läge som kräver ansvarstagande för sig själv och andra. Men svåra situationer erbjuder också en möjlighet. Möjlighet att ta fram det bäst hos oss själva och hos oss som medmänniskor.

– Stundens allvar ska inte förringas. Men det finns goda skäl att känna hopp och tillförsikt. Det offentliga och privata Sverige har klivit fram. Dessa olika insatser förtjänar vår uppskattning och respekt.

– Miljoner svenskar tar stort ansvar. Man avstår från aktiviteter och samvaro som man sett fram emot. Man lägger om sina planer och sin vardag. Och det gör man inte bara för sin egen skull, utan för omsorg om sina medmänniskor.

Kungen och Silvia gör stor uppoffring

Kungen berättade att han, drottning Silvia och resten av kungafamiljen är en del av den där omsorgen. De gör sitt för att begränsa smittan.

– Vi har alla ett eget ansvar att undvika att bidra till smittspridningen. Vi behöver lyssna till råden som våra sakkunniga myndigheter ger, säger kungen.

– Jag och drottningen och vår familj försöker i så stor utsträckning som möjligt leva efter just de här råden. Nu behöver alla i Sverige, du och jag, göra allt vi kan för att hjälpas åt.

– Varje gång vi visar hänsyn och empati bidrar vi till att upprätthålla det bästa med Sverige.

 

LÄS MER: Så skyddas kungafamiljen från coronaviruset