Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Kungligheternas bästa vänner – därför väljer de olika

30 jul, 2023, 11:00 
AvLinus Brännström

Hundar har skänkt våra kungligheter mycket glädje genom åren – några av de fyrbenta vännerna har till och med blivit folkkära.
Men den svenska kungafamiljens djur har också orsakat kontroverser och bråk.

Annons

Vår svenska kungafamilj, liksom många andra europeiska kungligheter, har alltid varit hundvänner.

Enligt tidningen Populär Historia har det funnits hundar inom hovet i hundratals år – i många fall har det handlat om jakthundar. Karl XII var mycket förtjust i sina hundar, inte minst de tre som han döpte till Pompe.

Möt Oreo – Madeleines & Chris nya pälskling!Brand logo
Möt Oreo – Madeleines & Chris nya pälskling!

Den första Pompe, som dog 1699, ligger begravd i Karlbergs slottspark i Stockholm. När Karl XII drog ut i krig året därefter hade han med sig en ny hund vid namn Pompe och dessutom tre hundar till: Caesar, Snushane och Turk. Det är dock oklart vilka raser som Karl XII:s hundar var.

På 1600-talet blev också mops en populär ras bland europeiska kungligheter och under 1700-talet fanns det sedan flera mopsar i såväl Fredrik I som Ulrika Elonora den yngres hov, enligt Populär Historia.

Annons

Och i början av 1900-talet var det pudlar som gällde. Drottning Victoria fick pudeln Tom av livläkare Axel Munthe – det finns såväl fotografier som målningar där Victoria poserar med Tom.

Karl XII hade många hundar. Favoriterna döpte han alltid till Pompe.

Så är kungens hund Brandie

Kung Carl XVI Gustaf har haft hundar runt sig hela livet. Han har också talat sig varm om livet som hundägare.

— Jag försöker att ströva omkring så mycket som möjligt i skogen och gå ut med hundarna och så. Det är alltid bra att ha hund, då måste man ut förr eller senare. Det finns ingen återvändo, har han sagt till Svensk Damtidning.

Numera har kungen den bayerska viltspårhunden Brandie, som allt som oftast syns vid hans sida. Han har berättat för Svensk Damtidning att han hittade den, i Sverige, ovanliga rasen genom att söka på nätet.

Annons

– Det blev bättre än jag trodde. Men de kräver ju lite arbete, de är naturliga spårhundar, har han berättat.

Rasen är dock gammal – enligt Svenska Kennelklubben har bayersk viltspårhund anor från medeltiden då den var vanlig på såväl gårdar som slott. Rasen som den ser ut i dag utvecklades på 1800-talet då man korsade bergsstövare med hannoveransk viltspårhund med syfte att få fram en lätt eftersökshund för svår terräng.

Bayersk viltspårhund används framför allt vid eftersök under jakt.

Drottningen och kungen med Brandie.

Drottning Silvia: ”Nästan lite svartsjuk”

Kennelklubben beskriver rasen som ”lättlärd och lydig, lugn, lättskött, intelligent” men också ”envis, matglad, tjuvaktig, skällig och vaktig”.

Rasklubben Svenska Schweisshundklubben beskriver bayersk viltspårhund så här: ”Rasen skall vara lugn och jämn till humöret, tillgiven sin ägare men avvaktande gentemot obekanta. Den skall vara en i sig själv stabil, självsäker, oförskräckt och lättfostrad hund som varken är skygg eller aggressiv.”

Annons

Att Brandie är tillgiven husse kungen har drottningen Silvia vittnat om.

– Ja, det är en varm vänskap mellan hund och husse, har hon sagt till Svensk Damtidning.

– Jag är ju också väldigt förtjust i Brandie. Men kungen är viktigast! Jag blir nästan lite svartsjuk ibland, Brandie vill ha mycket uppmärksamhet.

Enligt sajten Skaffa Hund kostar en bayersk viltspårhund ungefär som andra jaktraser – runt 15 000 kronor.

Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, labradoren Jambo och prinsessan Lilian.

Kungen tvingades byta namn på sin hund

Kungafamiljen har också haft många andra hundar. När kronprinsessan Victoria var liten hade hon cavalier king charles spanieln Sissi och familjen hade senare bland annat labradoren Jambo som var en stor favorit och blev lite av kändis – inte minst då han 2007 fångades på bild på Solliden mitt i en kärleksakt med en annan hund.

Annons

Men kungens hundar har också orsakat riktiga kontroverser. På 1970-talet hade kungen en annan labrador vid namn Ali – den blev hjälte då den hittade en fotomodell i en snödriva mitt i vintern och på så sätt räddade hennes liv. Nyheten om Alis hjältedåd spreds över världen vilket fick oanade konsekvenser.

Namnet Ali ansågs vara en förolämpning mot världens muslimer då Ali var en nära släkting till profeten Muhammed, enligt Aftonbladet.

”Det förstod vi när ett alarmerande telegram kom från ambassaden i Pakistan där residenset omringats av rasande människor som skulle hämnas förolämpningen”, berättade kungens förre kanslichef Jan Mårtenson i sina memoarer.

”Kungen insåg snabbt situationens allvar och Ali döptes per omgående om till Charlie, vilket meddelades ambassaden. När detta kungjorts vände massorna hem, glada och nöjda över detta tecken på kunglig visdom.”

Ilskan mot Victoria efter hundköpet

Kontrovers, men av ett helt annat slag, blev det också när kronprinsessan Victoria och hennes familj skaffade hunden Rio för tre år sedan. Rio är en cavapoo – en blandras, en mix av pudel och cavalier king charles spaniel, som beskrivs av sajten Skaffa hund som ”väldigt intelligenta, vänliga och familjevänliga husdjur”.

Blandrasen har blivit extremt populär under de senaste åren.

Något som också avspeglas i priset.

– Intresset för cavapoos ökat och med det har också priserna stigit. Priset på marknaden för en sådan här hund ligger på mellan 30 000 och 40 000 kronor, berättade Svenska Kennelklubbens Hans Rosenberg för Svensk Damtidning när kronprinsessfamiljens hundköp blev känt.

Annons

Men det var inte kostnaden som ilskan bottnade i.

I stället handlade det om att kronprinsessan valt att skaffa en blandras. Negativa kommentarer strömmade in på kungahusets instagramkonto – bland annat från uppfödare av rasrena hundar som krävde att kungen skulle fråntas titeln som Kennelklubbens beskyddare.

Victoria och Rio.

”Många uppfattar det som ett hån”

Svenska Kennelklubben var dock mildare i sina uttalanden.

– Samtidigt förstår jag att man blir upprörd. Den här familjen är ju en synlig familj och många kanske tar efter och köper en cavapoo. Vi erbjöd kronprinsessparet, i samband med giftermålet, en hund. Men vi fick då veta att det inte var aktuellt. Vi uppfattade att det var en allergi i familjen. Det är många som tror att cavapoo är allergifri, men det finns inga sådana raser, sa Kenneklubbens presstalesperson Hans Rosenberg till Aftonbladet.

Annons

Den allergi som åsyftades var prins Daniels pälsallergi.

Svenska Kennelklubben fick till och med gå ut med ett meddelande till sina medlemmar då det blåste som mest:

”Svenska Kennelklubben, SKK, förstår att landets uppfödare reagerar starkt när de kungliga nu har valt att utöka sina familjer med två blandrashundar. Många uppfattar det som ett hån med tanke på det arbete som våra uppfödare, ras- och specialklubbar, länsklubbar samt SKK centralt gör för att främja avel av friska och sunda rashundar. Ett arbete som även bedrivs i samarbete med landets veterinärkår”, skrev man och fortsatte bland annat:

”Men SKK kommer inte, som några kräver, att frånta att H M Konungen titeln SKKs höga beskyddare för att hans barn har valt en blandras.”

Madeleines sorg efter Zorro – nya hundarna

Den andra blandrashunden som Kenneklubben åsyftade var prinsessan Madeleines labradoodle Teddy som också införskaffades 2020. Det är en blandning mellan labrador och pudel som liksom cavapoon blivit extrem populär – och dyr.

Annons

Expressen har rapporterat om att en labradoodle kan kosta 50 000 kronor och att väntetiderna är extremt långa.

Svenska Labradoodleklubben beskriver blandrasen så här: ”En Labradoodle ska vara glad och social! Den ska ha en öppen och inbjudande attityd mot både människor och andra hundar, samt vara sammarbetsvillig och med stor träningsbarhet. En Labradoodle ska vara nyfiken på sin omgivning och trygg i nya miljöer. Den ska vara orädd, framåt och söka kontakt i möte med nya människor. Det finns en stor vilja att vara tillags och den beskrivs ofta som både intuitiv och mild.”

Prinsessan Madeleines jack russell Zorro blev en riktig kändis.

Prinsessan Madeleine hade ju tidigare en renrasig hund, den omskrivna jack russell-terriern Zorro som bland annat flög privatjet hem från USA. När Zorro blev sjuk och hon tvingades ta bort honom skrev Madeleine känslosamma inlägg på sociala medier om den lilla terriern.

Annons

Förra året utökades prinsessan Madeleines familj med ytterligare en hund. Bichon havanaisen Oreo var tre år gammal när Madeleine adopterade den från ett hundhem i Miami – hon berättade då på Instagram att Oreo tidigare haft ett tufft liv och stått bunden utomhus, dag som natt.

”Men i dag får han oss att skratta och han får visa upp vilken ömsint och kärleksfull själ han har”, skrev Madeleine och berättade samtidigt att Oreo och Teddy är bästa vänner och inte kan sluta leka med varandra.

Svenska Kennelklubben beskriver rasen som ”lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags” och skriver också att den är ”tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig, och något av en clown”.

Polisen kom med Sofias och Carl Philips terrier

Även prins Carl Philip och prinsessan Sofia har en hund – tuffa borderterriern Siri. Hunden kom in i deras liv innan de tre småprinsarna föddes och har med jämna mellanrum synts i prinsparets Instagram-flöde, senast i vintras då Siri låg i bakgrunden när Carl Philip och Sofia önskade en glad andra advent.

Annons

Svenska Kennelklubben beskriver borderterrier som en ”tålig och lättskött hund som passar bäst hos en aktiv familj”. Man skriver också att det är ”en glad kompis med ganska stor aktivitetsbehov”.

Liksom många andra terriers har de en stark egen vilja. Det märks på Siri som flera gånger har rymt från hemmet Villa Solbacken på Djurgården.

2018 fick hunden poliseskort hem till familjen.

”Siri var omtöcknad och trött efter sina okända upptåg under dagen. Kollegan från turlag 7 fick bära Siri ut till polisbussen, där hon snabbt somnade i hennes trygga famn. Väl hemma möttes patrullen av husse och matte som varit mycket oroliga. Detta byttes snabbt mot lättnad och glädje. Vi finns till för prinsar och prinsessor också”, skrev Norrmalmspolisen på Instagram.

Några år senare var Siri på rymmen igen. Då hittades hon av två unga tjejer som promenerade på Djurgården. Efter lite googlande kom de fram till att det måste vara prins Carl Philips hund.

– Vi gick dit tillsammans och vi bar Siri eftersom hon var lite trött i benen. Så plingade vi på prinsparets hus. Prins Carl Philip kom ner med sin son och hämtade hunden. Han var så himla trevlig och snäll och tackade oss om och om igen, berättade en av tjejerna, Angelina Berge, för Expressen.

Annons