Marianne Bernadottes imponerande liv – blev 100 år
Ingen kunde bära en tiara så majestätiskt som hon. Salen höll liksom andan när Marianne Bernadotte klev in, vacker, värdig och elegant – och totalt närvarande i nuet. Så hade hon också för vana att göra entré på scenen. Innan Marianne gifte sig med designprinsen Sigvard Bernadotte var hon etablerad skådespelerska på Dramaten och hade arbetat med Ingmar Bergman, Alf Sjöberg och många andra av den tidens stora.
Kärlekssagan med designprinsen Sigvard Bernadotte
Marianne Bernadotte hade den sällsamma gåvan att förtrolla alla. Kungasonen föll som en fura, de båda konstnärssjälarna förälskade sig i varandra en sommar i Båstad på slutet av 1950-talet. De hade visserligen träffats förut, Sigvard Bernadotte ansvarade för scendekoren i en uppsättning på Skansenteater där Marianne spelade en älva. Då var hon en helt ung flicka och Sigvard en mogen man. Fjorton år senare betydde åldersskillnaden inte ett dyft. De fick mer än fyra kärleksfulla decennier tillsammans som äkta makar och de senaste åren saknade Marianne sin Sigvard varenda dag. Så låt oss tro att de ses igen nu, när inte heller Marianne finns bland oss.
Hennes livssaga började i Skåne, med en hängiven mamma, en lite bohemisk pappa och en djupt älskade lillebror. Men hela skoltiden genom led Marianne med sin bror så att det skar i hjärta. För henne gick det som en dans i skolan, hon fick till och med hoppa över en klass, medan han kämpade i motvind. Långt senare visade det sig att hennes bror led av svår dyslexi, ett okänt begrepp på 1930-talet. Där har vi förklaringen till att Marianne Bernadotte vigde en stor del sitt liv åt att främja forskning och utveckling kring läs- och skrivsvårigheter för barn och unga.
Då hon var nio år skilde sig hennes föräldrar, något som var så ovanligt att det knappt förekom då. Marianne berättade för Svensk Damtidning att hon beundrade sin modiga, starka mamma som tog hand om dem helt på egen hand. Efter skilsmässan träffade Marianne sin pappa sporadiskt men ömheten dem emellan bestod. I vår intervju sa hon att “han var teater hela han” och tillade begrundande att det kanske rentav var längtan till honom som förde henne till scenen.
Karriären som skådespelerska på Dramaten
Marianne Lindberg, som hon hette som flicka, kom in på Dramatens elevskola 1945 och var den enda i sin kull som sedan anställdes på Nationalscenen. Under tiden på elevskolan gifta hon sig med uppfinnaren Gabriel Tchang och de fick trebarn tillsammans, Robert, Richard och Marielle. Teaterns arbetsvillkor var i det närmaste omänskliga, Marianne tvingades till och med stå på scenen samma dag som deras yngste son begravdes, ett och ett halvt år gammal. Gossen avled i komplikationerna av dåtidens kikhostevaccin, vilket innebar att blev så gott som blind mot slutet av sitt korta liv. Marianne bar ständigt saknaden efter honom inom sig och hanterade delvis förlusten genom att längre fram stödja forskning på barnögonvård något oerhört. Forskningen visar för övrigt att det finns ett samband mellan dyslexi och ögonens rörelser. Marianne Bernadottes två hjärtebarn i ett, som dessutom förenas på Marianne Bernadotte Centrum på Karolinska Institutet.
Ett händelserikt liv fyllt av både sorg och glädje
I och med äktenskapet med Sigvard Bernadotte lämnade Marianne teatern. Han förklarade vänligt att han gärna ville äta middag med tillsammans med henne om kvällarna, och hon gick honom till mötes. Tiden som skådespelerska hade tagit mycket kraft under många år och Marianne njöt av att äntligen få stoppa om sina små för natten. Hon kallade gamle kungen, Gustaf VI Adolf, för svärfar och de brukade laga mat tillsammans i hans kök på slottet. Till kungens 80-årsdag tog Sigvard med Marianne till Paris för att hitta en passande galaklänning. De hamnade hos mästerdesignern Pierre Balmain och Marianne blev något av en musa för både honom och hans efterträdare Erik Mortensen. Att hon hade råkade ha samma mått som det franska modehusets mannekänger gjorde naturligtvis inte saken sämre. Marianne behöll för övrigt sin sagolika figur och bar samma klänningar i skiftande sammanhang livet ut.
Hon utsågs förresten till en av världens tio bäst klädda kvinnor av franska haute-couture-syndikatet i mitten av 1980-talet, och finare en så kan det inte bli i den världen. Det fanns sidenfras och pärlskimmer kring Marianne Bernadotte, men starkast var hennes egen lyskraft. 2012 drabbades hon av ännu en svår förlust, då sonen Robert avled i cancer. Ändå vände hon sig in i det sista mot framtiden. Och som Marianne själv sagt så var det verkligen mycket dramatik i hennes liv.
Marianne Bernadotte
Född: 1924
Död: 2025
Titel: Grevinna af Wisborg
Familj: Dottern Mariella, barnbarn och barnbarns barn.
Utmärkelser: Medicine hedersdoktor vid Karolinska Institutet, hederdoktor vid universitetet i Bologna.
Gärning: Skådespelerska vid Dramaten, filantrop med fokus stöd åt vetenskap och konst.
Foto: TT