Mary tar plats som drottning – ersätter Margrethe

Det tog 15 år. Men nu börjar allvaret. I morgon debuterar kronprinsessan Mary som regent.

I morgon fredag är det en historisk dag i kronprinsessan Marys kungliga liv. Efter 15 år som kronprinsessa debuterar hon som ”drottning”, ja eller i alla fall som riksföreståndare i Danmark.

Det var i början av oktober som drottning Margrethe fattade det historiska beslutet att ge sin ingifta svärdotter den möjligheten, och Mary undertecknade dokumentet vid en högtidlig och mycket formell ceremoni på slottet Amalienborg, i närvaro av drottningen, kronprins Frederik och den danska regeringen.

Detta är för övrigt en roll som vår egen kronprinsessa Victoria har haft ända sedan hon gick på gymnasiet. Men det är ju ljusår mellan infödda och ingifta i den kungliga världen och att 47-åriga Mary nu har fått grönt ljus för att ta på sig den här rollen som vikarierande statschef är ett stort erkännande från hennes svärmor.

Mary frederik margrethe

Därför måste Mary rycka in som regent

Nya ”uppdraget” som riksföreståndare innebär att Mary axlar alla Margrethes förpliktelser som statschef, och hon förväntas rycka in de gånger som Margrethe är utomlands och Frederik har förhinder. Och nu har det alltså blivit skarpt läge, för allra första gången – eftersom drottning Margrethe är i London på sin årliga julresa för att gå på teater, träffa drottning Elizabeth och handla julklappar.

Kronprinsessan Mary i rödklänning och rubintiara och kronprins Frederik i paraduniform.

Ingen lätt match dock för Mary, och en stor kostym att fylla. Och hon får hålla ut hela helgen. En sorts kunglig jourtjänst kanske man kan kalla det?

Foto: TT.